tiistai 20. lokakuuta 2015

Tuhansia ihmisiä mudan ja sateen keskellä - Euroopassa!

Vuorokaudesta toiseen murheellista nähtävää ja kuultavaa...


Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

YK varoittaa: "Pulaa on ruuasta, peitoista, kaikesta"

"Avatkaa portti, avatkaa portti!" – tuhansia pakolaisia jumissa Balkanilla

ULKOMAAT 

"Avatkaa portti, avatkaa portti!" huusivat tuhannet pakolaiset Serbian ja Kroatian välisellä rajalla tänään maanantaina. Useita tuhansia pakolaisia, monet heistä Syyrian sotaa paossa, vietti sunnuntain ja maanantain välisen yön ulkona mudan ja sateen keskellä Serbian ja Kroatian välisellä rajalla, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.
Maiden välinen raja on myös EU:n raja, ja sen ylittämistä estää rivistö Kroatian poliiseja.
Pakolaistilanne Balkanilla on kiristynyt entisestään sen jälkeen, kun Unkari sulki Serbian ja Kroatian vastaiset rajansa.
Unkarin hallituksen edustaja Zoltan Kovacs sanoi rajojen sulkemisen toimivan hyvin. Unkarin rajan ylitti sunnuntaina vain 41 pakolaista.

Unkarin rakentamat piikkilanka-aidat ovat ohjanneet pakolaiset uusille reiteille. Unkarin sijaan heidän reittinsä kulkee nyt Serbiasta Kroatian ja Slovenian kautta. Useimpien haaveena on pääsy Saksaan.
"Rajojen sulkeminen toimii. Se on tehokkaasti estänyt laittomat rajanylitykset. Unkarin hallitus on päättänyt pitää nämä toimenpiteet voimassa niin kauan kuin on tarpeen", Kovacs sanoi toimittajille maanantaina.
Pakolaisten reiteillä on muitakin esteitä kuin Unkarin raja-aidat. Sekä Kroatia että Slovenia rajoittavat pakolaisten pääsyä alueelleen.
Kroatia on pyytänyt naapuriaan Sloveniaa ottamaan 5 000 pakolaista päivässä, mutta Slovenia on ilmoittanut, että pystyy ottamaan vain puolet tuosta määrästä. Slovenia selittää rajoituksiaan sillä, että Itävalta puolestaan suostuu ottamaan vain 1 500 ihmistä päivässä.
"Emme voi ottaa vastaan rajoittamatonta määrää ihmisiä, jos tiedämme, että he eivät pääse jatkamaan matkaansa eteenpäin", Slovenian sisäministeri Bostjan Sefic sanoi maanantaina.
Slovenian viranomaiset ilmoittivat tänään maanantaina, että he ovat estäneet yli tuhannen pakolaisen tulon maanantaipäivän aikana, kun päivän kiintiö oli jo täyttynyt, kertoo uutistoimisto AFP. Monet pakolaiset joutuivat viettämään yönsä ulkona myös EU:n sisällä, Kroatian ja Slovenian rajalla.
Viranomaiset ilmoittivat päästävänsä läpi vain "kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevat". Käytännössä Sloveniaan on päästetty lähinnä naisia ja lapsia. Tulijoiden joukossa oli myös viimeisillään raskaana ollut nainen, joka vietiin rajalta sairaalaan.
Tuhansia ihmisiä odottaa nyt pääsyä EU:n alueelle Serbian ja Kroatian välisellä rajalla. Kroatialainen virkamies kertoi BBC:lle, että tilat pakolaisten vastaanottamiseen loppuvat muutaman päivän sisällä.
YK:n pakolaisjärjestö UNHCR kertoo, että yli 10 000 pakolaista odottaa Serbiassa pääsyä eteenpäin. Järjestön edustaja kertoi uutistoimisto Reutersille, että pulaa on "ruuasta, peitoista, kaikesta."
Kymmeniä täyteen ahdettuja busseja on odottanut Serbian ja Kroatian rajalla sunnuntaiaamusta asti, mutta niitä ei ole päästetty Kroatiaan.
Sade ja säiden kylmeneminen hankaloittavat tilannetta entisestään. Pakolaiset turhautuvat, kun eivät pääse jatkamaan matkaansa ja osa joutuu viettämään yönsä ulkona kylmässä. Rajalla onkin ollut yhteenottoja poliisien ja turhautuneiden pakolaisten välillä.
Useimmat rajalla odottavista pakolaisista ovat lähtöisin Syyriasta, Irakista ja Afganistanista. Monet ovat tulleet kävellen Turkin, Kreikan ja Makedonian kautta Serbiaan.
Tulijoiden määrä ei ole ainakaan vähenemässä. Makedoniaan saapui sunnuntain aikana yli 10 000 uutta pakolaista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti