Kirjoitin/kommentoin samasta eli alla olevan artikkelin aiheesta eilen otskolla: Ennuste: Kohta rytisee Syyrian taivaalla...
Kohta rytisee > se päivä voi olla jo tänään, huomenna, ylihuomenna tai ... valitettavasti. Toivottavasti näin ei kuitenkaan tapahdu, sillä neuvotteluille = vaihtoehdoille on vielä häviävän pieni mahdollisuus...
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:
Venäjä on Syyriassa törmäyskurssilla
Helsingin Sanomat
Venäjä pohjusti keskiviikkona ilmapommituksin Syyrian hallituksen joukkojen maahyökkäystä kapinallisalueille, kertoivat kansainväliset uutistoimistot. Hyökkäysten kohteet olivat Damaskoksesta pohjoiseen sijaitsevissa Haman ja Idlibin maakunnissa, joissa kapinallisliittouma on vahvistanut otettaan.
Länsimaiden pääkaupungeissa ei enää yllätytty tiedoista, joiden mukaan Venäjän pommitusten pääkohteena ei ollut terrorijärjestö Isis. Isisin tärkeimmät tukialueet ovat Syyrian itäosissa.
Viime viikon keskiviikkona, tuntia ennen kuin ilmapommitukset alkoivat, venäläinen kenraali kävi Yhdysvaltain lähetystössä Irakissa varoittamassa Yhdysvaltain johtamaa liittoumaa, jotta sen koneet pysyisivät pois venäläiskoneiden tieltä. Venäjä tiedotti tehneensä ensi-iskunsa Isisin kohteisiin, mutta syyrialaisten ja länsimaisten lähteiden mukaan iskut tehtiin samaiseen Haman maakuntaan, joka on myös uusien pommitusten kohde.
Kuluneen viikon aikana on tullut yhä ilmeisemmäksi, että Venäjä ja Yhdysvaltain johtama liittouma eivät etene Syyriassa kohti yhteistyötä, vaikka koordinaatiosta neuvotellaan Moskovan ja Washingtonin välillä. Länsimaista ja arabimaista koostuva liittouma on pommittanut Isisin kohteita Syyriassa ja Irakissa jo yli vuoden ajan.
Tämänhetkinen tilanne vaikuttaa Venäjän valitsemalta harkitulta törmäyskurssilta, jonka laajemmat tavoitteet ovat harkitun epäselvät. Jännite on kasvanut päivittäin.
Turkki syyttää Venäjää ilmatilansa tahallisista loukkauksista ja Syyrian alueella sijaitsevan ilmapuolustuksen maalitutkien lukitsemisesta rajan läheisyydessä lentäviin turkkilaisiin hävittäjiin. Venäjän pommitusten kohteena Syyriassa ovat olleet Yhdysvaltain kouluttamat kapinallisryhmät, mikä vaikuttaa harkitulta tölväisyltä.
Tahallaan tai vahingossa tapahtuva välikohtaus Venäjän ja Yhdysvaltain tai Venäjän ja Nato-maa Turkin välillä on yhä vakavampi uhkakuva.
Venäjän ja Yhdysvaltain neuvottelut toiminnasta ja tavoitteista Syyriassa ovat erittäin tarpeellisia, ja ne lienevät yksi Venäjän tavoitteista – Venäjän ehdoilla.
Venäjän ja Yhdysvaltain neuvottelut toiminnasta ja tavoitteista Syyriassa ovat erittäin tarpeellisia, ja ne lienevät yksi Venäjän tavoitteista – Venäjän ehdoilla.
Puhuessaan YK:n yleiskokouksessa viime viikolla presidentti Vladimir Putin luetteli avaintavoitteitaan ja käytännössä loi puitteet pommituskampanjalle. Lähi-itää käsitellessään Putinin keskeinen teesi oli, että tuki kapinallisryhmille on pääsyy alueen kaaokseen ja että Syyrian presidentti Bashar al-Assad on välttämätön osa kriisin ratkaisua. Puheesta selvisi, että Syyriassa Venäjälle tärkeintä on al-Assadin tukeminen eikä Isisin vastustaminen, vaikka järjestön terrori on uhka myös Venäjälle.
Pommituskampanjan ajoitus ei johtunut Isisin toiminnasta vaan al-Assadin aseman heikkenemisestä. Kapinallisryhmät ovat edenneet tänä vuonna alueella, jonka kautta kulkee Syyrian tärkein etelä-pohjoissuuntainen maantie. Alue on myös lähellä al-Assadin oman väestönosan alaviittien perinteistä kotiseutua. Turkki oli samalla saamassa liittolaistensa tukea siviilien turvavyöhykkeelle Syyrian puolella maiden rajaa. Eikä Venäjällä mennyt hyvin Ukrainassakaan.
Ilmapommitukset ovat kohottaneet Venäjän profiilia, auttaneet al-Assadia ja pysäyttäneet länsimaiden asemaa kohentavat hankkeet Syyriassa. Ne eivät kuitenkaan näytä ratkaisulta Syyrian sotaan tai sen synnyttämään sekasortoon.
Venäjän kymmenissä iskuissa pudottamat pommit eivät saa sotilaallisesti aikaan enempää kuin Yhdysvaltain sadoissa iskuissa pudottamat pommit.
Vaihtoehtojakin olisi ollut, ja on edelleen. Tuoreessa muistissa on Venäjän ja Yhdysvaltain yhteistyö sopimuksessa Iranin ydinohjelman valvonnasta. Yhteistyö on välttämätöntä myös Syyriassa, ja sillä alkaa olla kiire.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti