perjantai 16. lokakuuta 2015

Hyvä Suomi - jälleen kerran "mallioppilas"...

Kyllä me osataan...


Suora nettilainaus Iltalehdestä hiukan tuunattuna:


Suomalainen tapa hoitaa turvapaikanhakijoiden asiat yllätti vierailijat

Perjantai 16.10.2015 klo 08.59

Kaksi rajaturvallisuusvirasto Frontexin virkamiestä ja neljä kreikkalaista poliisin edustajaa vieraili torstaina Torniossa tutustumassa syyskuussa avatun järjestelykeskuksen toimintaan.
Sisäministeri Petteri Orpo kertoi olevansa ylpeä Tornion järjestelykeskuksen tehokkuudesta.
Suomalaisviranomaisten mukaan delegaatio oli tyytyväinen näkemäänsä. Erityisen kiinnostuneita vieraat olivat keskuksessa sunnuntaina käyttöön otetusta yhden kosketuksen periaatteesta, jolla pyritään lyhentämään turvapaikanhakijan asioiden käsittelyä maahantulon jälkeen.
Yhden kosketuksen periaatteen mukaan turvapaikanhakijalle tehdään järjestelykeskuksessa rekisteröinnin lisäksi myös ensimmäinen kuuleminen.
Tornion järjestelykeskus herätti kiinnostusta vierailijoissa.
Tornion järjestelykeskus herätti kiinnostusta vierailijoissa. (MIRJA RINTALA)
-Suomen viranomaisten sujuva yhteistyö ja etenkin poliisin, tullin ja rajavartioston yhteinen tietojärjestelmien käyttö oli vieraille yllätys. Samaten se, että pääsemme järjestelykeskuksesta suoraan yhteyteen maahanmuuttoviranomaisten järjestelmien kanssa, selvittää Tornion järjestelykeskuksen operatiivinen johtaja, rikoskomisario Janne Koskela.
Frontexin suomalaista ja puolalaista virkailijaa kiinnosti myös Suomen Punaisen Ristin osuus turvapaikanhakijoiden vastaanottamisessa.
-SPR:n suuri rooli oli heille yllätys ja se, että vastaanottokeskusten järjestelyt ovat kokonaisuudessaan SPR:n hoidossa, kertoo vieraiden mukana ollut viestintäpäällikkö Elina Katajamäki Lapin poliisista.
Norjaan, Kreikkaan ja Italiaan
Järjestelykeskuksia eli hotspoteja ollaan kiireen vilkkaa perustamassa muualle Eurooppaan. Kreikan Lesboksen saarelle avataan keskus Afrikasta ja Lähi-idästä tulevia turvapaikanhakijoita varten.
Lesbos on pääväylä Eurooppaan saapuville pakolaisille. Tämän vuoden aikana sinne on saapunut jo 400 000 pakolaista, heistä puolet on tullut Syyriasta.
Myös Norjassa valmistellaan järjestelykeskuksen avaamista. Euroopan Unionin johtajat ovat sopineet hotspotien avaamisesta Kreikkaan ja Italiaan. Niiden rahoittamisesta huolehtii EU.

MIRJA RINTALA
TORNIO

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti