tiistai 27. lokakuuta 2015

Liitu ja ikenet romukoppaan - hyvä niin...



Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:
Kotimaa 

"Taululle kirjoittaminen on ajanhaaskausta" – luennoista luopuminen moninkertaisti läpäisijöiden määrän

Itä-Suomen yliopiston lehtori Markku Saarelainen ryhtyi kyseenalaistamaan opettamistapoja kun huomasi, että vain joka viides opiskelija pääsi tentistä läpi ensiyrittämällä. Muutoksen jälkeen tulokset ovat olleet huimia.


Yliopiston lehtori Markku Saarelainen ja yliopistotutkija Lasse Heikkinen sovelletun fysiikan laitoksen uusissa tiloissa.
Markku Saarelainen ja Lasse Heikkinen esittelevät uutta opiskelutilaa, jossa on yhdistetty laboratorio ja luentosali. Kuva: Anna Ronkainen / Yle

Itä-Suomen yliopistolla sovelletun fysiikan laitoksella on saatu hyviä tuloksia erilaisten oppimistilojen luomisesta ja uudenlaisten oppimismetodien tuomisesta opetukseen. 
Opiskelua on viety oppijakeskeisempään suuntaan ja esimerkiksi perinteisestä luennoinnista on luovuttu. Näin opettajalla on opiskelutilanteessa aiempaa enemmän aikaa perehtyä opiskelijoita askarruttaviin ongelmiin.
– Sellaista opiskelua, jossa opettaja kirjoittaa taululle ja opiskelijat kopioivat sen, ei enää ole. Se on erittäin syvää ajanhaaskausta, lataa uudenlaisia oppimismetodeja jo usean vuoden ajan hyödyntänyt yliopiston lehtori Markku Saarelainen.
Hän arvioi, että luennoilla opitut asiat ovat unohtuneet opiskelijoilta jo vuodessa. Tällaista opiskelua Saarelainen ei pidä oppimisen kannalta hyödyllisenä.
Opiskeltavaa materiaalia on siirretty paljon verkkoon. Netistä opiskelija voi käyttää verkko-opetuksen työkaluja, kuten luentovideoita ja ennakkotehtäviä, yhdessä opiskelijakavereidensa kanssa.
– Kontaktiopetuksessa annetaan vastauksia niihin kysymyksiin, jotka ovat jääneet avoimiksi ja vaativat tiedon analysointia sekä uuden tiedon tuottamista, kuvailee Saarelainen.

"Oppiminen on väistämätöntä"

Oppijakeskeisempi opiskelu on Saarelaisen mukaan varmistanut sen, ettei kukaan voi jäädä yksin, nukkua salin perällä tai muuten passivoitua. Se vaatii opiskelijoilta huomattavasti enemmän vastuunottamista.
Yksi syy, miksi Saarelainen ryhtyi aikoinaan kehittelemään uudenlaisia opiskelutapoja, olivat kurssien huonot läpäisyprosentit. Aikaisemmin vain 20 prosenttia läpäisi kurssin ensi yrittämällä ja tämä aiheutti viivästymistä opinnoissa.
Luentotyyppinen opetus oli tullut tiensä päähän.
– Markku Saarelainen
– Se oli raadollinen ja se perimmäinen syy, miksi jotain oli tehtävä. Luentotyyppinen opetus oli tullut tiensä päähän ja haasteet olivat aika kovat, muistelee ensi vuoden alussa Itä-Suomen yliopiston oppimisympäristöjen kehittämispäällikkönä aloittava Saarelainen.
Tulokset ovat muutoksen jälkeen olleet todella hyviä. Kurssien läpäisyprosentti on noussut 90 prosenttiin ja tehtävien taso on noussut.
– Läpäisyprosentti pomppasi välittömästi ylöspäin. Tässä tulee paljon aikaa antaa jokaiselle opiskelijalle mahdollisuus päästä maaliin. Oppiminen on ihan väistämätöntä ja porukka motivoi ja tsemppaa toinen toisiaan, innostuu Saarelainen kertomaan tuloksia.
Hän muistuttaa, että uudenlaisilla oppimismetodeilla opiskelu ei tunnu enää niin raskaalta ja moni käyttää opintoihin huomaamattaan runsaasti aikaa.

Opiskelijat ovat vallanneet tilat

Samaan aikaan uudenlaisten oppimismetodien kanssa fysiikan laitoksella on kehitelty myös uudenlaisia oppimistiloja. Vanhoista luentosaleista on luovuttu ja kesän aikana laitokselle valmistuivat kokonaan uudet tilat.
– Olemme yhdistäneet luentosalia ja vanhaa perinteistä laboratoriota yhdeksi suureksi tilaksi, kertoo yliopistotutkija Lasse Heikkinen.
Tiloihin on tuotu monipuolisesti yhdisteltäviä pöytiä, sohvia ja jopa kiikkutuoli. Uusia tiloja on kalustettu sillä tavoin, että siellä on mahdollisuus toimia sekä yksin että ryhmässä. Myös tussipintaa on runsaasti.
– Tämmöiset tilat vaikuttavat oppimiseen selvästi. Ne luovat kohtaamisia ja viihtyisyys luo hyvän ja rauhallisen lähtökohdan opiskelulle, arvioi Heikkinen.
Saarelainen korostaa, että tarkoitus on tulla luokkahuoneesta ulos. Opetuksen kulttuuria pyritään murtamaan myös tätä kautta.
Hän muistelee, että aiemmin viimeiset opiskelijat tulivat luentosaliin 20 minuuttia luennon alkamisesta ja varttitunti ennen loppua ensimmäiset alkoivat jo keräilemään tavaroitaan ja herättelemään kavereita takapenkissä.
Opiskelijat ottavat vastuuta oppimisestaan ja käyttävät opettajia resursseina.
– Markku Saarelainen
– Nyt opiskelijat ovat vallanneet tilat. Oppitunnin alkaessa he ovat jo täyttä häkää opiskelemassa. Opiskelijat ottavat vastuuta omasta oppimisestaan ja käyttävät opettajia resursseina, iloitsee Saarelainen.
Hän uskoo, että yliopistoissa tullaan siirtymään sovelletun fysiikan laitoksen kaltaisiin oppimisympäristöihin väistämättä jossain vaiheessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti