perjantai 23. lokakuuta 2015

Perussuomalaisten "Notku"...

Se mikä menee vauhdilla ylös, tulee todennäköisesti aikanaan myös alas. Näin näyttää käyvän Perussuomalaiset-rintamalle.

Onko Perussuomalaisten peli pelattu? Ei toki, nämä ovat vaan galluppeja, vaaleissa kannatus taas mitataan. Eiköhän ulkoministeri, puheenjohtaja Timo Soini saa porukkaa psyykattua liikkeelle tai sitten ei - aika näyttää...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:


Perussuomalaisia keväällä äänestäneistä alle puolet äänestäisi enää puoluetta

Kevään vaaleissa puoluetta äänestäneistä alle puolet äänestäisi nyt puoluetta. Pettyneistä eniten on siirtynyt nukkuviin ja Sdp:n kannattajiksi.

KOTIMAA  


Perussuomalaisten kannattajien pettymys leimaa tuoreinta puoluekannatuskyselyä, jonka TNS Gallup teki Helsingin Sanomille syys–lokakuun vaihteessa.
Perussuomalaisille kevään eduskuntavaaleissa äänensä antaneista alle puolet äänestäisi heitä, jos vaalit pidettäisiin nyt.
Vihreillä vastaava osuus on yli 80 ja muillakin puolueilla yli 70 prosenttia.
Fakta

Näin tutkittiin

 TNS Gallup teki Helsingin Sanomien toimeksiannosta tutkimuksen, jossa selvitettiin puolueiden kannatusta eduskuntavaaleissa.
 Tutkimusta varten haastateltiin 2 428 henkilöä 14. 9.–16. 10.
 Otos edustaa Manner-Suomen äänestysikäistä väestöä.
 Virhemarginaali on kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa.
Myös perussuomalaisilla tämä osuus oli vielä kuukausi sitten liki 60 prosenttia.
Perussuomalaisia äänestäneissä näkyy eniten myös pettymys ylipäänsä politiikkaan, sillä heistä lähes kolmannes on siirtynyt tyystin nukkuviin tai ei ainakaan tiedä tai kerro, mitä puoluetta äänestäisi nyt.
Kevään vaaleissa perussuomalaisia äänestäneistä osa tuntee nyt myös vetoa muihin puolueisiin. Suurin yksittäinen siirtymä perussuomalaisten riveistä suuntautuu kohti Sdp:tä.
"Osa kannatusmuutoksesta selittyy varmasti sillä, että perussuomalaisten riveihin viime vaaleissa siirtyneet, puolueeseen pettyneet entiset sosiaalidemokraatit ovat ikään kuin palanneet kotiin", arvioi yksikönjohtaja Sakari Nurmela TNS Gallupista.
Nurmela muistuttaa, että kyselyt tehdään poikkileikkauksina, joten kannatussiirtymät ovat vain suuntaa antavia.
Silti juuri perussuomalaisten ja demareiden kannatuslukujen nopeita ja suurehkoja muutoksia voidaan Nurmelan mukaan pitää jopa historiallisina.
Kuukaudessa perussuomalaisten kannatus on pudonnut 4,2 ja Sdp:n kannatus on noussut 3,3 prosenttiyksikköä.
Perussuomalaisten kannatuksen laskua on selitetty esimerkiksi takinkäännöillä Kreikan tukemisessa, maahanmuuttopolitiikassa ja viimeisenä vähävaraisimpien ja "perusduunareiden" etujen puolustamisessa.
Tutkijat muistuttavat myös, ettei populistipuolueilla oikeastaan edes ole tarjolla omia vaihtoehtoja, vaan niiden kannatus perustuu kansalaisten protestiin eli tunteeseen, että vanhat puolueet ovat hylänneet heidät.
"Demarit taas saivat nyt ay-liikkeen voimannäytöstä selkärankaa vasemmistopolitiikalleen", huomauttaa puolueiden kriisejä tutkinut yliopistonlehtori Hanna Kuusela Tampereen yliopistosta.
Demarit voivat nyt Kuuselan mukaan muistuttaa, että heillä on myös omia vaihtoehtoja, vaikka he edellisessä hallituksessa ajoivatkin oikeistopolitiikkaa.
Puoluetutkija Rauli Mickelsson Turun yliopiston politiikan tutkimuksen laitokselta näkee perussuomalaisten kannatuksen laskun keskeisenä syynä sen, että heidän siteensä äänestäjiin ovat erityisen löyhät, jolloin puoluetta on helppo vaihtaa.
Myös organisaatio on pieni.
"Perussuomalaiset on lähinnä tv-, verkosto- ja nyt myös toripuolue, kun taas esimerkiksi keskustalla on erittäin tiukka järjestöorganisaatio", hän vertaa.
Myös vaalitutkija Jussi Westinen Åbo Akademista huomauttaa, että perussuomalaisiin kiinnittyminen on yhä löyhemmällä pohjalla muihin valtapuolueisiin verrattuna.
"Perussuomalaiset keräsivät myös viime vaaleissa ääniä niiltä, jotka saattaisivat muuten jättää äänestämättä, mutta jotka uskoivat, että perussuomalaisten myötä meno muuttuu Suomessa. Nyt on todennäköisesti tultu skeptisemmiksi."
Demareiden lukema on Westisen mukaan vaatimaton suhteessa vaalitulokseen, kun ottaa huomioon, että hallituspolitiikka on luonut sille erittäin hyvät edellytykset kannatusnousuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti