torstai 15. lokakuuta 2015

Onko tässä järjen häivääkään...

Lumitykit ovat "puhuneet ja puhuvat" parhaillaankin. Ensimmäisiä laskettelurinteitä avataan.

Asiaan pieni lisänyanssi:

Suomalaisella taannoisella urheiluvaikuttajalla Lauri "Tahko" Pihkalalla oli selkeä, kriittinen näkemys alppihiihdosta, laskettelusta. Se oli Tahkon mukaan sellaista turhaa keekoilua, jossa hissi vie ylös ja painovoima alas.

Tosin hän oli murtomaahiihdon fanaattinen kannattaja ja puolestapuhuja.

Jokainen tai ainakin moni suomalainen tietää, että urheilun "monitoimimies" oli suomalaisen pesäpallon keksijä.

Mitähän mahtaisi Tahko sanoa "kaiken maailman temppulajeista" suksilla ja/tai lumilaudalla?

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Ensimmäinen laskettelurinne auki – lähiviikkoina hiihtämään ja laskettelemaan pääsee muuallakin

Hiihtokeskukset pyrkivät avaamaan itsenäisyyspäivään mennessä

KOTIMAA 
RUKAKESKUS
Laskettelukausi alkoi Kuusamossa maanantaina.
Laskettelukausi alkoi Kuusamossa maanantaina.
Avatut laskettelurinteet ja hiihtoladut ovat tällä viikolla käynnistyneellä syyslomakaudella vielä harvassa. Toistaiseksi Suomen ainoa avoin laskettelurinne sijaitsee Kuusamossa: Ruka avasi ensimmäisen rinteensä maanantaina. Hiihtokeskuksen mukaan kyseessä on yksi kaikkien aikojen aikaisimmista rinteen avauspäivistä.
Lähiviikkoina rinteitä kuitenkin avattaneen lisää, mikäli lumetus onnistuu. Esimerkiksi Kittilässä sijaitseva hiihtokeskus Levi avaa ensimmäisen rinteensä lauantaina 7. marraskuuta. Etelämpänä Kolarissa hiihtokeskus Ylläs ja Jämsän Himos pyrkivät saamaan ensimmäiset rinteensä laskukuntoon marraskuun puolivälissä. Pohjalunta on valmisteltu keskuksissa jo nyt.
"Viime viikko oli hyvä lumetusviikko, oli kylmää ja kuivaa", sanoo toiminnanjohtaja Harri Lindfors Suomen Hiihtokeskusyhdistyksestä.

AdvertisementAdvertisement
"Kaikissa keskuksissa on laitteisto viritetty, ja niissä odotetaan pakkasjaksoja. Moni keskus tähtää siihen, että viimeistään itsenäisyyspäivän viikonloppuna ne voisivat avata. Etelän keskuksien aikataulua en uskalla lähteä arvaamaan."
Etelä-Suomessa rinteet aukeavat perinteisesti joulukuun aikana.
Luonnonlumesta ei odoteta apuja ainakaan lähipäiville, sillä mahdollisista yöpakkasista huolimatta viikonloppuna Lapissa päivälämpötila nousee viiteen asteeseen.
Lumetuskin voi olla hankalaa. Lindfors kertoo, että onnistunut lumetus vaatii, että viitenä yönä pakkanen kiristyy 5–10 asteeseen.
"Tuskin Ruka joutuu kuitenkaan sulkemaan rinnettä. Tykkilumi on paljon luonnonlunta tiiviimpää, että se kestää paremmin. Siksi lunta tykitetään alkukaudesta, että se luo hyvän pohjan loppukaudelle."
Hiihtolatuja on tällä hetkellä auki useampia. Latutilanne.fi-verkkosivun mukaan torstaina ulkolatuja oli auki Kontiolahdella, Vuokatissa, Kouvolan Valkealassa ja Kittilässä hiihtokeskus Levillä. Kontiolahdella 2,2 kilometriä pitkä latu avattiin torstaina.
Rinteitään tykittävät hiihtokeskukset yleensä valmistelevat samalla myös latuja.
Ensimmäinen vähän pidempi hiihtolatu avataan eri maiden maajoukkuehiihtäjille Muonion Oloksella 24. lokakuuta.
Jämsän Tahko ja Rovaniemen Ounasvaara ovat Lindforsin mukaan säilöneet viime talvelta lunta, jota on tarkoitus käyttää latujen rakentamiseen.
Pääkaupunkiseudulla hiihtämään pääsee Kivikon hiihtohallissa, joka avasi ovensa syyskuun lopussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti