keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Miksi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on Oulussa keskiviikkona 14.10.2015...

Miksi? Lue alla oleva teksti niin olet tietoinen asiasta...


Suora nettilainaus Ilta-Sanomista hiukan tuunattuna:


Kommentti: Lavrovin pikavisiitti kertoo todennäköisesti kahdesta asiasta

Timo Soinin ja Sergei Lavrovin tapaaminen Oulussa mittaa Venäjä-suhteiden lämpötilaa, kirjoittaa IS:n erikoistoimittaja Arja Paananen.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov saapuu keskiviikkona Suomeen lyhyelle vierailulle, kun hän tapaa ulkoministeri Timo Soinin (ps) Oulussa.

Lavrovin vierailu huipentuu Barentsin euroarktisen neuvoston ulkoministerikokouksen aattoillalliselle, mutta varsinaiseen torstain kokoukseen Lavrov ei enää jää.

Lavrovin pikavisiitti kertoo todennäköisesti kahdesta asiasta.

Ensiksikin Venäjän ulkoministerillä on viime aikoina näköjään riittänyt muutakin tekemistä kuin miettiä ”vakauden ja kestävän kehityksen edistämistä sekä turvallisuuden lisäämistä Pohjoiskalotilla ja Venäjän luoteisalueilla”, mikä on Barentsin euroarktisen neuvoston virallinen tehtävä.

Vladimir Putinin kolmannen presidenttikauden aikana Lavrovista on tullut yhä selkeämmin Venäjän politiikan todellinen kakkosmies, sillä hän tuntuu olevan nykyään kaikkialla ja kommentoivan kaikkea Venäjälle tärkeää – eli viime ajat siis lähinnä Krimiä, Itä-Ukrainan sotaa ja Syyrian pommituksia.

Sen sijaan Venäjän muodollinen kakkosmies, pääministeri Dmitri Medvedev näyttää kelpaavan Putinille nykyisin lähinnä punttiennostelukaveriksi.

Oulusta Lavrov kiiruhtaakin jo torstaiksi Kazakstaniin, jonne myös Putin matkustaa tuolloin viralliselle vierailulle.

Lavrovin lyhyt piipahdus kertonee myös siitä, että Venäjä haluaa näyttää Suomelle hieman kaapinpaikkaa – siis että käymään tullaan, muttei jäädä olemaan.

Suomen suuntaan liennytyksen viestiä

Lavrovin kesäisten hyytävien kommenttien jälkeen jonkinlainen diplomatian voitto lienee kuitenkin se, että hän ylipäätään tulee nyt Suomeen.

Vielä kesällä Lavrov syytti Suomea nimittäin ”perustavanlaatuisesta epäystävällisydestä”, kun Suomi ei antanut duuman puhemiehen Sergei Naryshkinin ja muiden Euroopan unionin pakotelistalla olevien venäläisparlamentaarikkojen tulla Helsingin Etyj-kokoukseen. Tuolloin Venäjän delegaatio päätyi lopulta boikotoimaan Helsingin kokousta lähettämällä paikalle vain yhden tarkkailijansa.

Venäjän boikottilinja Suomea kohtaan jatkui syyskuun lopulla, kun Helsingissä kokoontui Barentsin alueen parlamentaarinen konferenssi. Venäjälle oli lähetetty runsaasti kutsuja kokoukseen, mutta paikalle tuli vain pari edustajaa. Ylen mukaan venäläiset olivat ilmoittaneet, että he eivät tule paikalle vastatoimena EU:n asettamille pakotteille ja matkustuskielloille.

Aivan viime aikoina on kuitenkin ollut nähtävissä, että Venäjän ulkoministeriö on lähettänyt Suomen suuntaan myös pientä liennytyksen viestiä.

Yksi tällainen signaali saatiin YK:n yleiskokouksen yhteydessä syyskuun lopulla, kun Lavrov tapasi ensi kertaa Soinin.

Tapaamisen aluksi miehet vitsailivat englanniksi kameroiden edessä, että missäs muualla naapureiden onkaan luontevampaa tavata kuin New Yorkissa. Venäjän ulkoministeriön uudeksi supertiedottajaksi noussut Maria Zaharova puolestaan julkaisi nauravaisen kuvan Lavrovista ja Soinista.

– S. Lavrov kävi neuvotteluja Suomen ulkoministeriön johtajan kanssa. Vaikka keskusteluissa oli hyvin vakavia asioita, optimistista sävyä ei unohdettu ))), Zaharova kirjoitti Facebookissa lisäten viestinsä perään hymystä kertovia sulkumerkkejä.

Zaharovin sympaattinen someviesti saattaa näyttää pieneltä eleeltä, mutta todellisuudessa sekin oli varmasti hyvin harkittu. Zaharova on nimittäin tunnettu siitä, että jos Venäjä olisi halunnut lähettää jonkin kriittisemmän tai jopa negatiivissävyisen viestin, niin Zaharovalla olisi ollut siihenkin sanansäilä hallussaan.

Venäjän mediassa ulkoministereiden tapaamisesta kerrottiin kuitenkin myös se, että Venäjä otti jälleen esille suomalais-venäläiset lapsikiistat.

– Lavrov kiinnitti suomalaisten kollegojensa huomiota niihin todettuihin ongelmiin, joita on sekaliitoissa syntyneillä lapsilla, uutisoi muun muassa Ria Novosti.

Omanlaisensa retoriikan mestari

Diplomaattipiireissä Lavrovia pidetään todella kovana luuna, joka on äärimmäisen älykäs, mutta huumorintajuinen. Lavrov on myös omanlaisensa retoriikan mestari, joka pystyy helposti väittämään mustaa valkoiseksi ilman että pokka pettää.

Soini ja Lavrov saattavat siis hyvinkin löytää hyvän yhteisen sävelen, sillä Soini osannee antaa Lavroville myös retorista haastetta. Kaiken lisäksi Soinin edustamilla perussuomalaisilla on Venäjällä yllättävänkin hyvä maine, sillä puolueen Nato-kriittisyys ja EU-skeptisyys ovat juuri sitä, mitä Venäjän johto Suomelta toivookin.

New Yorkin tapaamisen jälkeen Soini itse kommentoi Lavrovin kohtaamistaIltalehdelle näin:

– Lavrov jätti lähtemättömän vaikutuksen omalla tavallaan. Hän on persoonallinen kaveri, joka ajaa sitä tehtävää, mihin hänet on valittu. Siitä voidaan sitten olla eri mieltä, mikä se agenda on.

Oulun tapaamisen tärkeimmäksi agendaksi muodostunee Suomen ja Venäjän välisten suhteiden lämmönmittaus. Jatkon kannalta olisi kaikkien etu, mikäli arktiseksi osoittautuisi vain asialista, ei ilmapiiri.

Arja Paananen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti