torstai 22. lokakuuta 2015

Jälkiviisaus on parasta viisautta mutta niin turhaa...

Olen pitänyt Sixten Korkmannia järkevänä talousasiantuntijana - tähän saakka.

On aivan turhaa, turhanpäiväistä, jopa typerää haikailla tehtyjä ratkaisuja. Ne tehtiin "hyvässä uskossa", kun kukaan ei voi varmuudella tietää, mikä on tilanne kymmenen-kahdenkymmenen vuoden kuluttua.

Korkmannin jälkiviisaus lähentelee Keminmaan suuren pojan, Paavo Väyrysen tyyliä, tosin jälkimmäisen puolustukseksi on todettava, että hän on ollut usein aikaansa edelläkin.

Tässä taloudellisessa tilanteessa olisi mukava tietää Sixten Korkmannin "kristaaliinkirkkaat" ajatukset/ehdotukset nykyhallituksen tukemiseksi. Siinä olisi jotain järkeä...

Tänään sunnuntaina 25,10.2015 näin Sixten Korkmannin elvistelevän televisiossa useaankin kertaan kirjamessuilla uutuuskirjansa kanssa.
Jonkinlaista ohjeistusta häneltä heltisi nykyhallitukselle - jopa lievää ymmärrystäkin...

Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:


Korkman: Suomen eurojäsenyys vakava erehdys


Korkman: Suomen eurojäsenyys vakava erehdys
KUVA: SATUMAARI VENTELÄ/KL
Professori Sixten Korkman pitää Suomen eurojäsenyyttä tämän päivän näkökulmasta vakavana erehdyksenä.
Korkmanin mukaan Suomi on juuttunut pitkäkestoiseen taantumaan. Ennen muinoin ongelma olisi ratkaistu devalvoimalla, mutta euro-oloissa se ei onnistu. Hallitus ei ole kyennyt tarvittaviin rakenteellisiin uudistuksiin eivätkä työmarkkinajärjestöt sopeutuksiin kilpailukyvyn palauttamiseksi.
”Tämän päivän näkökulmasta Suomen eurojäsenyys näyttää vakavalta talouspoliittisesti erehdykseltä”, Korkman kirjoittaa torstaina julkaistussa kirjassaan ”Väärää talouspolitiikkaa” (Otava 2015).
”Erehdyksen korjaaminen eurosta eroamalla ei kuitenkaan ole realistinen näkymä useista poliittisista, juridisista ja myös taloudellisista syistä”, hän jatkaa.
Korkmanin mielestä koko EU:n rahaliitto ja kriisinhoito ovat epäonnistuneet.
”Rahaliitto oli uljas hyppy tuntemattomaan, joka on toistaiseksi epäonnistunut surkeasti. Nykytilanteessa rahaliittoa ei pidä koossa sitä koskeva innostus vaan pelko siitä hallitsemattomasta taloudellisesta ja poliittisesta katastrofista, johon hankkeen peruuttaminen herkästi johtaisi”, Korkman kirjoittaa.
Korkmanin mukaan rahaliitto perustuu sille toiveajattelulle, että palkat ja hinnat sopeutuvat ja turvaavat kilpailukyvyn ja työllisyyden.
Toiveajatteluun perustui myös silmien sulkemiseen siltä vaaralta, että pankit ja jopa valtiot voisivat rahaliiton oloissa ajautua maksukyvyttömyyden ja vararikon partaalle.

Koko euron tulevaisuus on Korkmanin mukaan hämärän peitossa:
”Hanketta on vaikea viedä eteenpäin, mutta sitä on vielä vaikeampi peruuttaa”, Korkman kirjoittaa.

2 kommenttia:

  1. Olen täysin eri mieltä. Korkmanhan toimi EU:n talouspoliittisen osaston pääjohtajana v.95-05. Hän myöntää, että euro oli virhe. Mielestäni virheen myöntäminen osoittaa hyvää itsetuntoa ja realistista ajattelua. Pohtia sopii, onko parempi vetäytyä todellisuudesta, vai elää todellisuudessa. Korkman on tehnyt sen, mitä toivoisi ylimmiltä poliittisilta päättäjiltä.

    Yksityiselämässäkin voi vaikkapa ajaa liian kovaa kurviin, jolloin auto suistuu tieltä. On helppo tehdä parannus ajamalla tulevaisuudessa hiljempaa. EU:n suhteen sama ei onnistu. Jos autoilija ajaisi yhä uudelleen ulos, häntä pidettäisiin vähintäänkin tyhmänä. Jos tyhmä autoilija kertoisi toistuvasta virheestään ja joku kuittaisi asian turhanpäiväisenä haikailuna, mitähän hänestä ajateltaisiin?

    Suomen täysin kritiikitön liittyminen EU:hun oli virhe. ETA-sopimus olisi tuonut samat kaupalliset edut. Euroon liittymisen seuraukset ovat nyt kaikkien todettavissa. Maa on ja pysyy lamassa vuoteen 2017 asti. Vasta vuonna 2021 saavutamme 3% talouskasvun. Vuoden 2025 kesällä taloutemme painuu jälleen, koska Kiina vetää rahansa Yhdysvalloista ja koko Euroopasta.

    Minusta tulevaisuudentutkijana on vähintäänkin kummallista, että Sixteniä arvostellaan hänen rehellisyydestään, varsinkin kun hän on alansa huippuja.
    Nykyisinhän lähes kaiken tiedon pitäisi olla Internetin kautta jokaisen saatavilla. Väkisinkin tulee mieleen ajatus, että pitäisiköhän meille suomalaisille kädestä pitäen opettaa mitä on ihmisen itsetunto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lähden liikkeelle kommentin loppupäästä. Itsetunnon opettaminen, vähintääkin hiominen ei varmaan ole pahitteeksi. En epäile Sixten Korkmanin ammattitaitoa, se on varmaan huippuluokkaa. En muista, miten voimallisesti hän mahdollisesti toi esiin muita vaihtoehtoja aikanaan EU-asioista.
      Itse en ole talousasiantuntija. Olen usein julkisestikin tuonut esiin ajatuksen, että raha ei ole erityisen tärkeä. Tärkeää on se, että sitä on ihmisillä kulloiseenkin elämäntilanteeseen riittävästi käytettävissä.
      Tunnustan, että EU-äänestyksessä itse äänestin liittymistä vastaan. Tuo eurojuttu meni taas miten meni.
      Minäkin jälkiviisastelen: Mikäli Pohjoismaat olisivat olleet kaukaa viisaita ja pelanneet tiukasti yhteen, niin todennäköisesti Suomenkin taloudellinen tilanne olisi tällä hetkellä aivan toinen...

      Nuo kommentin autoiluasiat oli piristävää luettevaa.

      Poista