Mitäpä tuohon muuta sanomaan/kirjoittamaan...
Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:
Korhosen oikea koukku jäi vajaaksi
KUVA: SAMI HALINEN
Ulostulon tärkeintä antia on suomalaisen hyvä veli -verkoston avaaminen.
Ylellä oli maanantai-iltana asiaa. Liki kymmenen vuoden takaisista vaalirahasotkuista oli löytynyt uutta kerrottavaa.
Keskustan ex-puoluesihteeri Jarmo Korhonen sai primetimesta noin tunnin verran lähetysaikaa. Uudet paljastukset perustuvat Korhosen ”Maan tapa” -kirjaan, jossa hän penkoo omaakin Via Dolorosaansa - vaalirahoitussotkua, joka johti lopulta hänen poispotkimiseensa keskustan puoluesihteerin paikalta.
”Maan tapa” näyttääkin poliitikko Korhosen pyykinpesulta tyyliin ”oli siellä muitakin”. Lokaan vedetään koko poliittinen eliitti.
Vaalirahoituskohu nousi keväällä 2008, kun kansanedustaja Timo Kalli kertoi jättäneensä tarkoituksella kertomatta vaalirahatukijoitaan. Näin siksi, ettei siitä tule seurauksia.
Seurauksia kuitenkin tuli, kun vyyhti alkoi purkautua ja selvisi, että 50 keskustan ja kokoomuksen ehdokasta oli saanut rahaa Kehittyvien maakuntien Suomi -yhdistykseltä. Yhdistyksen takana olivat Arto Merisalo,Tapani Yli-Saunamäki ja Toivo Sukari.
Yhdistyksen tukeen sisältyi taka-ajatus. Maahan piti saada hallitus, joka ajaisi yrittäjien etuja, ja tukea antaneen liikemieskolmikon etua.
Nyt Jarmo Korhonen ”paljastaa” kirjassaan, että kokoomus keplotteli vuonna 2006 Sauli Niinistön presidenttikampanjan rahoja puolueen tilien kautta. Korhosen mukaan kokoomus julkisti osan Niinistön vaalirahoituksesta syksyllä 2009, mutta jätti tuolloinkin yli puoli miljoonaa euroa vaalirahoja piiloon.
Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen totesi maanantaina Ylen A-Studiossa, että juridisesti hän ei näe kokoomuksen vaalirahoituskuvioissa ongelmaa. Eikä Korhosen paljastus ole uutisenakaan kovin kummoinen - siinä on pahasti vanhan astian maku. Tyrmäysisku jäi vajaaksi.
Korhosen ulostulon tärkeintä antia on suomalaisen hyvä veli -verkoston avaaminen. Vaalirahamiehet olivat lähes kaikkien kavereita, jopa pelottavassa määrin.
Pienessä maassa liike-elämän ja poliittisen eliitin keskinäiset kytkökset voivat olla uskomattoman tiiviit. Se ei ole ongelma niin kauan kuin kytkökset eivät johda palvelun ja vastapalvelun kierteeseen, siis korruptioon.
Tätä vastaan voidaan taistella ainoastaan vaalirahoituksen maksimaalisella läpinäkyvyydellä. Kaiken on oltava julkista.
Kirjoittaja on Kauppalehden toimituspäällikkö.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti