torstai 22. lokakuuta 2015

Suomi on taas mallioppilaan roolissa...

Tuskin muste on sopimuspaperissa kuivunut niin Suomeen lennätetään turvapaikanhakijoita. Suomi on EU:n etulinjassa...

Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna:


Eritrealaiset lennätettiin Kemiin – Suomi on EU:n etulinjassa sisäisissä siirroissa

POLIISI
Ensimmäiset EU:n sisäisinä siirtoina Suomeen tulevat turvapaikanhakijat lensivät keskiviikkona Italiasta Kemi-Tornion lentoasemalle. Joukko koostui 49:stä eritrealaisesta.
Ensimmäiset EU:n sisäisesti siirrettävät turvapaikanhakijat saapuivat keskiviikkona iltapäivällä Suomeen.
Heidät lennätettiin Kemi–Tornion lentoasemalle, mistä 49 eritrealaisen joukko vietiin Tornion järjestelykeskukseen.
Italiasta ja Kreikasta muihin EU-maihin kuljetettavat turvapaikanhakijat käsitellään kuten muutkin, eli he eivät saa automaattisesti turvapaikkaa tai oleskelulupaa Suomesta. Maahan nyt tulleet eritrealaiset käyvät Tornion järjestelykeskuksessa läpi saman menettelyn kuin Ruotsista tulevat turvapaikanhakijatkin. Heidän matkansa jatkuu Torniosta sen jälkeen muualle maahan sellaisiin vastaanottokeskuksiin, joissa on tilaa.
Suomi on sitoutunut ottamaan kahden vuoden aikana vastaan 3 200 turvapaikanhakijaa EU:n sisäisinä siirtoina niistä maista, joihin on tullut eniten turvapaikanhakijoita.
Kahden vuoden aikana EU:n operaatiossa aiotaan siirtää yhteensä 160 000 ihmistä. Tähän mennessä on päätetty 2 100 ihmisen siirtämisestä Italiasta ja Kreikasta.
Suomeen tulee todennäköisesti loppuvuoden aikana noin sata siirrettyä turvapaikanhakijaa lisää. Sen jälkeen tahdin pitäisi jossain määrin kiihtyä, että Suomi saa sitoumuksensa hoidettua.
Suomi on jo nyt aivan EU:n etujoukoissa sisäisissä siirroissa. Uutistoimisto AFP kertoi keskiviikkona, että EU-operaatiossa on saatu parin ensimmäisen viikon aikana siirrettyä vasta 19 turvapaikanhakijaa Italiasta muualle. Nämä eritrealaiset tuotiin lokakuun alkupuolella Pohjois-Ruotsiin.
Tällä viikolla Italiasta lähtee eteenpäin sata ihmistä, johon on siis laskettu jo mukaan Pohjois-Suomeen tänään lennätetyt eritrealaiset.
- Pitää paikkaansa, että Suomi on pyrkinyt lähtemään nopeasti liikkeelle toteuttamaan velvoitteitaan, joihin on sitouduttu, myöntää projektipäällikkö Kaj Swanljung Maahanmuuttovirastosta.
AFP:n haastattelema EU-lähde varoittaa EU-operaation hyytyvän alkuunsa, ellei tahtia kiristetä nopeasti muissa EU-maissa.
- On ymmärrettävää, että uusi menettely hakee alkuun muotoaan sekä lähettävissä että vastaanottavissa valtioissa, Swanljung sanoo.
Swanljungin mukaan Suomi pyrkii tukemaan lähettäviä valtioita muun muassa niin, että nyt luotavat menettelytavat pyritään pitämään mahdollisimman yksinkertaisina ja käytännönläheisinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti