Toimin tiedonantajana/tiedonvälittäjänä/välikätenä.
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:
Puolustus: Talvivaarassa on toimittu huolellisesti ja lupien mukaisesti
Kipsisakka-altaan vuodot olivat puolustuksen loppulausuntojen mukaan ennalta-arvaamattomia vahinkotilanteita.
Huolellisuus, ennakoimattomuus, vahinkotilanne, lupaehtojen noudattaminen ja yhteistyö valvovan viranomaisen kanssa olivat avainsanoja kaivosyhtiö Talvivaaran ympäristörikosoikeudenkäynnissä Kainuun käräjäoikeudessa Kajaanissa torstaina.
Vuorossa olivat puolustuksen loppulausunnot, joissa vaadittiin kaivosyhtiön johtoa vastaan nostettuja syytteitä kaikilta osin hylättäviksi perusteettomina. Rangaistus- ja korvausvaatimuksia puolustus piti erittäin ankarina.
Puolustuksen mukaan Talvivaarassa ei ole toimittu piittaamattomasti, vaan ympäristöluvan ehtojen mukaisesti ja kulloisenkin tiedon mukaisesti. Havaittuihin ongelmiin on puututtu, ja niiden korjaamiseksi on ryhdytty toimeen. Esimerkiksi jäteveden kohonneisiin sulfaattipitoisuuksiin puututtiin heti, kun ymmärrettiin yhteys lähijärven kerrostuneisuuteen.
Syyttäjät vaativat neljälle Talvivaara-syytetylle ehdollisia vankeusrangaistuksia törkeästä ympäristön turmelemisesta.
Syytettyinä ovat toimitusjohtaja Pekka Perä, entinen toimitusjohtaja Harri Natunen, tuotantojohtaja Lassi Lammassaari sekä osastopäällikkö. Heiltä vaaditaan yhteisvastuullisesti 13,3 miljoonan euron vahingonkorvauksia.
Syytteet liittyvät epäiltyihin laiminlyönteihin muun muassa kaivoksen suunnittelussa, ympäristö- ja vesitalousluvan haussa, kipsisakka-altaiden suunnittelussa sekä kipsisakka-altaiden vuodoissa vuosina 2007–2013.
Puolustuksen mukaan syytteet on oikeudenkäynnin aikana murskattu. Pekka Perän asianajajan Markus Kokon mukaan ne perustuvat olennaisiin väärinkäsityksiin Talvivaaran toiminnasta, ympäristöluvasta ja sen ehdoista. "Syytteistä ei jäänyt käteen muuta kuin tähtipölyä. Niihin ei ole minkäänlaisia perusteita, sillä jutun faktat eivät täytä ympäristön turmelemisen tunnusmerkistöä", Kokko sanoi.
Puolustus korosti, että Talvivaaran toiminta on perustunut ympäristölupaan, jonka ehtoja kaivosyhtiö on noudattanut. Ympäristölupa on voimassa, vaikka ympäristövaikutukset poikkeaisivat ennalta arvioiduista.
Lupa poistaa lainvastaisuuden, korosti Lammassaaren asianajaja Tero Kovanen. "Rangaistavuus rajoittuu lupaehtojen mukaiseen tekoon. Toiminnanharjoittajan pitää voida luottaa siihen, että luvan mukaisesti saa toimia", hän sanoi.
Syyttäjät katsovat, että ympäristölupaa on haettu Pohjois-Suomen aluehallintovirastolta puutteellisin tiedoin. Tämä ei puolustuksen mukaan pidä paikkansa.
"Lupaviranomaisilla tulee olla riittävä asiantuntemus arvioida toiminnan vaikutuksia", Kovanen sanoi.
Yhteistyö valvovan viranomaisen, Kainuun ely-keskuksen kanssa on puolustuksen mukaan ollut tiivistä ja avointa, ja ely-keskus on ollut tietoinen kaivoksella tehdyistä toimista.
Tahallisuuden puolustus kiisti täysin. Päinvastoin Talvivaarassa on tehty lukuisia pikaratkaisuja nimenomaan ympäristön suojelemiseksi.
Esimerkiksi ympäristölle vaarallista metallitehtaan paluuliuosta, raffinaattia, johdettiin kipsisakka-altaaseen ympäristövahingon estämiseksi, koska muuta paikkaa ei ollut. Taustalla oli syksyn 2012 poikkeuksellisen vaikea vesitilanne.
"Talvivaarassa ei ole toimittu tahallisesti tai törkeästä huolimattomuudesta. Huolimattomuuteen pitäisi kuulua selkeä tiedostettu riskinotto. Sellaista ei ole ollut", sanoi osastopäällikön asianajaja Kristiina Liljendahl.
"Huolimattomuuden tunnusmerkistö ei täyty, kun on toimittu valvontaviranomaisen tieten ja jopa valvontaviranomaisen määräämällä tavalla."
Toisin kuin syyttäjät katsovat puolustuksen mukaan kipsisakka-altaiden rakenne oli lupaehtojen mukainen, samoin sen käyttö vesivarastona.
Suomen oloissa poikkeuksellisen laaja ympäristörikosoikeudenkäynti kesti kaksi kuukautta. Kirjallisen todistelun lisäksi oikeus on kuullut käsittelyn aikana noin 30 todistajaa.
Käräjäoikeuden ratkaisu on oikeuden puheenjohtajan, käräjätuomari Jyrki Määtän mukaan odotettavissa "ideaalitapauksessa tämän vuoden puolella".
Heli Saavalainen HS
KAJAANI
KAJAANI
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti