perjantai 16. lokakuuta 2015

Heureka! Polkupyörä on keksitty uudelleen...

Alla olevan artikkelin sanoma tuntuu uskomattoman mielenkiintoiselta. Tosin uutta siinä ei ole se, että maailma vaatii aina vaan uutta, uutta, uutta, jne. ...

Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:


Suomalaiset suunnittelivat tietokoneen täysin uusiksi


Haluamme muuttaa tavan, jolla ihmiset tekevät työtä ja miten teknologiaa hyödynnetään.”

Tietokone valmistetaan Oulussa.



Solu

Perustettu: Syyskuussa 2014
Perustajat: Kristoffer Lawson, Javier Reyes ja Pekka Nikander
Henkilöstö: 13
Kerätty rahoitus: 2 milj. dollaria
San Francisco
Senja Larsen
senja.larsen@kauppalehti.fi
Laite on neliön muotoinen, kämmenen kokoinen ja noin sentin paksuinen.
Solun toimitusjohtaja Kristoffer Lawsonin kädessä on ensimmäinen täysin uuden tyyppinen päätelaite, joka lanseerattiin Piilaaksossa viime yönä Suomen aikaa.
”Idea alkoi kypsyä jo viisitoista vuotta sitten, mutta maailma ei ollut sille valmis. Nyt on”, sanoo Lawson.
”Laitteiden valmistaminen ei ole aiemmin ollut näin helppoa ja kynnys saada käyttäjät siirtymään on pienempi kuin koskaan.”
Kyseessä on maailman pienin yleiskäyttöinen taskutietokone. Se toimii samalla myös hiirenä ja voidaan kiinnittää ulkopuoliseen näyttöön.
”Teknologia on kaksi tasoa korkeammalla kuin Googlen Chromebookin”, väittää Lawson.
Käytössä ei ole valikoita, ikkunoita eikä ikoneita. Ainoastaan ryhmätyötiloja ja tiedostoja, jotka ovat yhtä sovellusten kanssa.
Solu aikoo jyrätä markkinoille kolmen vahvuuden voimalla.
Ensimmäinen on nollaylläpito. Käyttäjä ei joudu miettimään varmuuskopioita, asentamaan ohjelmia tai päivityksiä. Laite ratkaisee ikuisen ongelman levytilan loppumisesta ja rikkoutumisesta. Solu on jatkuvassa yhteydessä pilveen, mutta sitä voi käyttää saumattomasti myös offline-tilassa.
Toiseksi kyseessä on ensimmäinen yhteisöllinen tietokone, jonka suunnittelun lähtökohta oli internet-ajan työnteko, jossa ihmiset työskentelevät vuorovaikutteisesti liikuttaen samalla suurta määrää tietoa.
Kolmanneksi liiketoimintamalli on kokonaan uusi. Käyttäjä ei maksa sovelluksista, vaan niitä saa ladata vapaasti. Sovelluksen rakentaja ansaitsee, kun sovellusta käytetään, joka luo ansaintamallin esimerkiksi avoimen lähdekoodin kehittäjille.
Laitteelle on tarkoitus luoda oma sovellusekosysteemi. Solu on yhteensopiva Android-maailman kanssa ja siinä voi käyttää niin Skypen kuin Spotifyn kaltaisia sovelluksia.
”Microsoft Word toimii paremmin kuin monessa tabletissa”, kehuu Lawson.
Ratkaisulle on haettu patentteja Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Sekä laitteen valmistus että tiedostojen pilvitallennus puolestaan tapahtuu Suomessa.
”Tämä on tietoturvakysymys. Suomella ei ole data-jakosopimusta Yhdysvaltojen kanssa, joten kansallisen turvallisuuden virasto NSA:lla ei ole pääsyä suomalaiseen dataan.”
Solun ennakkomyynnin Kickstarter-projekti käynnistyi tänään. Ensimmäiset kehittäjälaitteet on tarkoitus saada markkinoille jouluksi ja suurempi erä kuluttajamyyntiin keväällä. Hinta tulee olemaan noin 400 dollaria.
Solun perustajiin kuuluu tietoturva-asiantuntija Pekka Nikander ja oikeustieteen tohtori Javier Reyes. Yritys on nostanut yhteensä kaksi miljoonaa dollaria rahoitusta ja siihen ovat sijoittaneet muun muassa Klaus ViljanmaaTaneli TikkaKaj Arnö ja Buildit-pääomasijoitusyhtiö. Yrityksen hallituksessa vaikuttavat Nokian Sonja London sekä Jyrki Kasvi ja Sasha Markvo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti