lauantai 24. lokakuuta 2015

Maailma muuttuu Markoseni! Niin myös meidän Alexanderkin...

Aikanaan, kun Alexander Stubb alkoi loistaa julkisuuden valokeilassa, minulla oli erittäin ristiriitaiset ajatukset hänestä. Tuli jopa mieleen, että eihän tuollaista positiivitarmonpesää voi ollakaan...

Turhaan Marko Junkkari pohdiskelee:"Onko Alexander Stubb enää oma itsensä?" Kyllä hän on, mutta ihminen muuttuu - onneksi.

Alexander Subbinkin osalta on todettava: Aika aikaansa, hän on mielestäni riittävästi julkissushullutellut ja nyt on totisen väännön paikka valtionvarainministerinä - hyvä niin.

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Onko Alexander Stubb enää oma itsensä?

PÄÄKIRJOITUS  
Marko Junkkari HELSINGIN SANOMAT
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.
Silloinen ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok) opasti keväällä 2014 ilmestyneessä #Twitterkirjassa, miten poliitikon kannattaa käyttäytyä lyhytviestipalvelu Twitterissä. Stubb listasi kirjassa poliitikoille kymmenen Twitter-sääntöä. Niistä ensimmäinen kuuluu: ole oma itsesi.
"Olen urheiluhullu ja annan sen myös näkyä. Jos se ei näkyisi, en olisi enää oma itseni", Stubb kirjoitti.
Hetkinen!
Advertisement
Urheilua ei Stubbin Twitter-tilillä enää juuri näy. Hänen päivityksensä koskevat pääosin taloutta ja ministerin virkatehtäviä. Eilen Stubb oli Bundesbankissa. Tiistaina hän pohti talouden peruskiviä: kilpailukykyä, vientiä, kasvua, työpaikkoja, verotusta, hyvinvointia.

Lokakuun alussa hän sentään kävi maastopyöräilemässä. Rikkooko Stubb siis omia sääntöjään?
Stubb aloitti Twitterissä syksyllä 2010 toimiessaan ulkoministerinä.

Hän oivalsi uuden viestintävälineen ominaisuudet. Stubb jakoi tietoa, mutta oli samaan aikaan rento ja positiivinen. Hän kommentoi ulkopolitiikkaa, mutta siinä ohessa myös viihdettä, urheilua ja muuta kepeämpää.
Stubb keräsi valtavan määrän seuraajia.
Noustuaan kesällä 2014 pääministeriksi Stubb jatkoi samalla tyylillä, mutta ajoi seinään. Pääministeri on maan suurin vallankäyttäjä, jonka viestintää seurataan aivan eri silmin kuin riviministerin.
Kun malesialainen lentokone ammuttiin heinäkuussa 2014 alas Itä-Ukrainassa, Stubb twiittaili Joroisten triathlon-kisan saavutuksiaan. Asiasta nousi kohu, vaikka Stubb oli jo ennen kisaa ehtinyt esittää surunvalittelunsa uhrien omaisille.
Pääministeri ajautui huonon julkisuuden kierteeseen, mikä oli Stubbille uutta. Olihan hän tottunut paistattelemaan myönteisessä mediahuomiossa. Heinäkuun lopussa 2014 Stubb puolusti Twitter-käyttäytymistään Twitterissä: "Twitter on olemassa keskustelua varten. Työtä ja vapaa-aikaa. Kannattaa aina olla oma ittensä. Ei muuteta mitään."
Valtiovarainministerinä Stubb on täysin erilainen kuin pääministerinä – myös reaalimaailmassa. Valtiovarainministerin perusilme tiedotustilaisuuksissa on korostetun vakava, kun hän kertoo kipeiden leikkausten välttämättömyydestä.
Eikö hän sitten ole enää oma itsensä?
Itse asiassa on. Stubb on taitava poliitikko, jolle on ominaista poikkeuksellinen kyky brändätä itseään.
#Twitterkirjan sääntöjen kymmenes käsky kuuluu: älä ole poliitikko.
Tätä sääntöä Stubb on rikkonut aina.
Marko Junkkari marko.junkkari@hs.fi
Twitter: markojunkkari
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti