tiistai 6. lokakuuta 2015

Elämässä täytyy olla vaihtoehtoja - aina...

Muistan kuin eilisen päivän tapahtuman kesältä 1969 Euran Kauttualta. Olin insinööriopiskelijana kesätöissä Oy A. Ahlstömön Ab: Kauttuan hienopaperitehtaalla. Lomitin omalta osaltani tehtaan vuoromestareita.

Mukava, työntäyteinen ja erittäin opettavainen kesä kaiken kaikkiaan.

Töitä tehtiin oikein kunnolla, välillä, oikeastaan aika useinkin kahta vuoroa peräkkäin. Vakituiset vuoromestarit pitivät pidennettyjä kesävapaita, sillä monilla oli omat harrastukset etusijalla antaessaan opiskelurahoja tarvitseville tuuraajilleen mahdollisuuden lisätienestiin - hyvä niin... 

Niin tuo kesä oli se historiallinen kesä, jolloin ihminen ensimmäistä kertaa astui kuun kamaralle.


Pätkä WikiPediatekstiä:


Ensimmäinen kuukävely


Neil Armstrong ottamassa "suurta harppausta ihmiskunnalle" 21. heinäkuuta 1969 kello 02.56,15 UTC.

Neil Armstrong ja kuumoduuli maan kiertolaisen pinnalla.
Ensimmäinen kuukävely oli historiallinen tapahtuma, jolloin ihminen ensi kerran astui vieraan taivaankappaleen pinnalle.
Kuutisen tuntia Apollo 11 -kuulennon laskeutumisen jälkeen astronautti Neil Armstrong astui ulos kuumoduulista ja laski jalkansaKuun pinnalle. Viitisentoista minuuttia myöhemmin häntä seurasi Buzz Aldrin. Lennon kolmas astronautti Michael Collins seurasi tilannetta radioteitse Kuun kiertoradalla komentomoduulista.
Kuukävelyllään astronautit pystyttivät Yhdysvaltain lipun, asensivat kameroita ja tieteellisiä laitteita, valokuvasivat ympäristöä ja ottivat näytteitä kuuperästä tulevia geologisia tutkimuksia varten.

Kuuhun laskeutuminen

20. heinäkuuta 1969 kuumoduuli Eagle irrottautui emäalus Columbiasta ja laskeutui kello 20.17.40 UTC Rauhallisuuden mereen. Neil Armstrong käytti käsiohjausta, koska alkuperäinen laskeutumisalustaksi kaavailtu paikka oli kivikkoinen, mitä ei voitu nähdä korkealla Kuun yllä kiertäneistä satelliiteista. Armstrong sammutti kuumoduulin moottorin vasta hyvin matalalla tai laskeutumisen jo tapahduttua. Armstrong ja Aldrin ovat kuvailleet laskeutumista pehmeäksi ja lähinnä paikalleen asettumiseksi, missä oli vaikeata huomata tarkkaa laskeutumishetkeä.
Aldrinin ja Armstrongin ensimmäiset sanat Kuusta olivat teknistä ammattikieltä, jonka jälkeen Armstrong lausui ”Houston, täällä Rauhallisuuden meren tukikohta, Kotka on laskeutunut.”
»Houston, Tranquillity Base here. The Eagle has landed. »

Kuukävely

21. heinäkuuta 1969 kello 2.56 UTC, kuusi ja puoli tuntia laskeutumisen jälkeen, Armstrong astui Kuun pinnalle sanoen: "Tämä on pieni askel ihmiselle, mutta suuri ihmiskunnalle".
»That’s one small step for [a] man, one giant leap for mankind»
Neil Armstrongin historiallisista sanoista on kiistelty siitä puuttuvan epämääräisen artikkelin ’a’ vuoksi. Ääninauhojen tarkemman analyysin mukaan vaikuttaa siltä, että Armstrong olisi lausunut myös kyseisen artikkelin, mutta yhteysviiveen vuoksi se ei tallentunut nauhalle.
Kun Armstrong kiipesi alas tikkaita, kuualukseen asennettu tv-kamera kuvasi häntä. Kuvan laatu oli huono, koska kuvaamiseen käytettiin hidaspiirto-tv (Slow-Scan TV, SSTV) -kameraa. Tämä kuva välitettiin 600 miljoonalle televisiokatsojalle. Armstrong huomasi kuun pinnalla kävelemisen helpommaksi kuin simulaattorissa. Hän asensi tv-kameran kuvaamaan kuualusta.
Hieman myöhemmin myös Buzz Aldrin liittyi hänen seuraansa sanoen: ”Kaunista, kaunista, mahtava autius” (engl. ”Beautiful. Beautiful. Magnificent desolation”).
Astronautit viettivät kaksi ja puoli tuntia Kuun pinnalla ottaen näytteitä ja valokuvia. He asensivat Kuun pinnalle tieteellisen laitteiston nimeltä EASEP, pystyttivät Yhdysvaltain lipun ja kiertelivät aluksen lähistöllä. Armstrong soitti radioteitse Yhdysvaltain presidentti Richard Nixonille. Aldrin huomasi, että kuun pinnalla on helppoa liikkua hyppimällä kuin kenguru. Selässä olevan elossapitojärjestelmän reppu pyrki siirtämään painopisteen taakse, mutta tasapaino säilyi silti Astronautit huomasivat, että heidän oli suunniteltava liikkeensä 6–7 askelta etukäteen. Kuun erittäin pölyinen pinta oli myös melko liukas. Kypärä lämpeni jonkin verran auringossa kuualuksen varjoon verrattuna, muttei muun avaruuspuvun sisus. Astronauttien pystyttämässä tieteellisessä laitekokonaisuus EASEP:issa oli muun muassa seismometri ja laserheijastin, jonka avulla voitiin mitata tarkoin Kuun ja Maan välinen etäisyys.
____________________________________________________________________
Palaan tämän tekstin otsikkoon: Elämässä täytyy olla vaihtoehtoja - aina...
Em. sanat sanoi minulle tehtaan ylimestari keskustellessamme maailmaa parantaen elävan elämän elämistä. Taisipa keskustelujamme olla vauhdittamassa olut tai kaksi, sillä tilaisuus oli perinteinen, opiskelijoille suunnattu saunailta.
Tuota mainintaa itse olen monesti joutunut pohdiskelemaan oman elämäni käänteissä.
En tätä kirjoittelisi, jos en em. mainintaa olisi toteuttanut...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti