sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Pentti Linkolan viisauksia ja/tai "viisauksia"...

Kyllä Pentti Linkolalla on mielenkiintoisia, selkeitä ajatuksia. Itse olen jotakuinkin samaa mieltä mm. elintasoon ja ilmastonmuutokseen liittyvissä asioiassa hänen kanssaan. Pääsääntöisesti nykyinen elitaso esimerkiksi Suomessa on riittävä, siltä osin voisi aivan hyvin "jäädyttää" se vuosiksi eteenpäin niin kuin saattaa olla pakko tehdäkin.

Vanhuus ei tule yksi - Pentti Linkolallekaan - jalka ei enää nouse entiseen malliin ja askel lyhenee... 

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Pentti Linkola tyrmää öykkärimäisen elintason ja antaisi talouden romahtaa – "Ihmisellä ei ole tulevaisuutta"

KOTIMAA  

1. Mitä ajattelette Suomen talouskriisistä?
Aina sanotaan, että meidän pitää olla mukana kansainvälisessä kilpailussa. En ymmärrä, kuka sellaisen kilpailun on julistanut, ja miksi meidän pitäisi kilpailla toisten kansakuntien kanssa.
Kasvun sijaan talouden pitäisi antaa romahtaa. Mitään talouskasvun kaltaista ei olisi saanut olla 1950-luvun jälkeen. Elintasomme ylittää kaikki järjelliset mitat, ja se pitäisikin pudottaa pieneen osaan nykyisestä. Ihmiset ylläpitävät väkisin öykkärimäistä elintasoa, jossa ei ole järjen hiventä.
Esimerkiksi hallituksen kesälomaleikkauksilla ei ole mitään merkitystä. Ostovoima pitäisi pudottaa toisiin lukemiin, jotta saisimme lisäaikaa tälle maailmalle. Jo suuren markettihallin ovelta näkee, ettei ihmisellä ole tulevaisuutta. 90 prosenttia marketeissa myytävistä tavaroista on joko turhia tai vahingollisia.
2. Suomeen on tänä vuonna saapunut yli 20 000 turvapaikanhakijaa. Mitä mieltä olette Euroopan pakolaiskriisistä?
Pakolaisasioissa ei lainkaan ajatella ihmiskunnan tulevaisuutta. Eurooppa on kaikista maanosista ylivoimaisesti tiheimmin asuttu ja tupaten täynnä. Tänne ei missään tapauksessa pitäisi tuoda yhtäkään ihmistä muista maanosista, vaan rajat pitäisi saada kiinni jo Välimerellä.
Maailmassa on 7,5 miljardia ihmistä, joten enää ei pidä ajatella yksilöä, vaan sitä, jäävätkö ihmislaji ja inhimillinen kulttuuri lainkaan jäljelle. Yksi naula ihmiskunnan ruumisarkkuun onkin lajisolidaarisuus.
Nykyisin ihmisten pitäisi vähintäänkin pysytellä sillä alueella, mihin he ovat alkujaan syntyneet. Nykyistä pakolaistilannetta ei voi mitenkään verrata aikaisempiin kansainvaelluksiin, koska silloin maapallolle vielä mahtui väkeä. Esimerkiksi suomalaisten onnenonkijoiden valtava muuttoliike Amerikkaan ja Australiaan olivat eri asia, koska näissä maissa riitti tilaa ja maailman väkiluku oli aivan toista luokkaa. Maailmassa ei oikeastaan ole muuta ongelmaa kuin väestöräjähdys, josta kaikki muut ongelmat säteilevät.
3. Viimeaikaiset maailmanpoliittiset tapahtumat ovat johtaneet EU:n ja Venäjän väliseen vastakkainasetteluun. Millaisia ajatuksia Venäjän presidentti Vladimir Putin teissä herättää?
Ei hän ole sen kummempi kuin muutkaan. Syntipukki on aina oltava, ja nyt se on Venäjä. Missään mielessä se ei ole parempi tai pahempi kuin muutkaan valtiot. Kapinat ja hullutukset saavat aina alkunsa nuorista fanaattisista miehistä, niin myös Ukrainassa kuin aikanaan Suomessa Isänmaallisen kansanliikkeen aikoihin. Sota on se, mikä ihmistä innostaa. Tässä väestöräjähdyksen tilanteessa kansalliset intohimot ovat lähinnä naurettavia.
4. Tasa-arvoisen avioliittolain on määrä astua voimaan maaliskuussa 2017. Mitä mieltä olette tasa-arvoisesta avioliittolaista?
Tasa-arvoinen avioliittolaki on mielestäni positiivinen ilmiö, koska käsitykseni mukaan se hiukan vähentää syntyvyyttä. Siinä mielessä homoseksuaalisuus on myönteistä. Ikävä kyllä, usein käy niin, että lesboparit kuitenkin hankkivat lapsia. Tosin harvoin heilläkään on esimerkiksi 5–10 lasta.
5. Mitä mieltä olette Fennovoiman ydinvoimalahankkeesta?

Energia millä tavalla hyvänsä tuotettuna on tuhoisaa. Energiankäyttöä pitäisi vähentää, ei rakentaa ydinvoimaloita eikä tuulivoimaloita. Myös suurin osa vesivoimaloista pitäisi purkaa ja palauttaa virrat luonnontilaan.

6. Millaisia ajatuksia ilmastonmuutos teissä herättää?
Ilmastonmuutos on yksi tämän planeetan katastrofeista, mutta sitä suurempi ongelma on luonnonvarojen ehtyminen. Ihminen voi torjua luonnonvarojen ehtymistä vähentämällä kuormitustaan niin pitkälle kuin voi. Yksityisautoilu, ulkomaanmatkat ja lentäminen pitää jättää. Myös asuntojen energiankulutusta ja asuinpinta-alaa tulisi vähentää. Askeettinen elämä yhden ihmisen osalta antaa hiuksenhienosti lisäaikaa elämälle maapallolla.
Ihmisen sukupuutto ei ole kaukana, hän saa mitä tilaa. Suurin kysymys on, miten käy muun luomakunnan, joka on syytön ihmisten toimiin. Yksi mahdollinen ihmisen sukupuuton aiheuttaja on käsistä riistäytynyt ydinsota. Taudeista hävitys ei tule, koska lääketiede pitää viimeiseen saakka taudit hallinnassaan.
7. Mitä ajattelette vanhenemisesta ja ikääntymisen vaikutuksista mielipiteisiinne?

Tietenkin on surullista, kun jo viiden kilometrin puolukkareissu on raskas ja kaatuneiden puiden yli on vaikea kulkea.

Vanhemmiten olen myös vähän enemmän joutunut hyväksymään yksityisten ihmisten öykkärimäisen elintason. Olin ankarampi nuorena. Maapallon elämään liittyvistä asioista ajatukseni ovat kuitenkin pysyneet samanlaisina.

Pentti Linkola

 Pentti Linkola on radikaalista ympäristöajattelustaan ja syväekologisista näkemyksistään tunnettu ympäristöfilosofi, kirjailija, luonnonsuojelija, kalastaja ja ornitologi. Linkola kritisoi kehitystä ja väestönkasvua. Hän kannattaa perinteistä elämäntapaa ja paluuta maatalousyhteiskuntaan.
 Syntynyt 7.12.1932 Helsingissä.
 Asuu askeettisissa oloissa Valkeakoskella Ritvalassa. Talossa on sähkövalot, mutta veden hän kantaa kaivosta.
 Opiskeli biologiaa Helsingin yliopistossa vuosina 1951–52. Opinnot jäivät kesken.
 Toimi ammattikalastajana Päijänteellä 1960–75. Syksyllä -78 Linkola asettui Ritvalaan ja aloitti kalastuksen Vanajavedellä. Hän kalastaa yhä talvisaikaan.
 1995 Linkola perusti luonnontilaisia metsiä suojelevan Luonnonperintösäätiön.
 Linkolan tunnettuja teoksia ovat muun muassa Johdatus 1990-luvun ajatteluun (1989), Toisinajattelijan päiväkirjasta (1979), Unelmat paremmasta maailmasta (1971), pasifistinen pamfletti Isänmaan ja ihmisen puolesta (1960) ja Suuri Lintukirja (1955).
 Linkolalla on 2 tytärtä. Erosi vaimostaan 1975.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti