Huhtikuun eduskuntavaaleissa nykyiset hallituspuolueet keräsivät äänistä 57 prosenttia ja eduskunnassa olevat oppositiopuolueet jäivät 40,5 prosenttiin.
Politiikan mannerlaatat siirtyivät: Perussuomalaisten suosio romahti, SDP pomppasi kakkoseksi
Puolueiden kannatuksessa on tapahtunut kuukaudessa poikkeuksellisen suuria muutoksia. Neljä kuukautta hallitukseen kuuluneiden perussuomalaisten kannatus syöksyi syys-lokakuussa alaspäin yli neljä prosenttiyksikköä ja päätyi 10,7 prosenttiin. Samaan aikaan oppositiosta SDP loikkasi ylöspäin lähes neljä prosenttiyksikköä ja keräsi 18,3 prosentin kannatuksen.
Taloustutkimuksen tutkimusjohtajan Jari Pajusen mukaan näin suuria muutoksia puolueiden kannatuksessa yhden kuukauden aikana ei ole tapahtunut ainakaan pariin vuosikymmeneen.
Ylen syys-lokakuun mittauksessa perussuomalaisten kannatuksesta suli kuukaudessa lähes kolmannes, ja huhtikuun eduskuntavaaleista perussuomalaisten suosio on kutistunut tasan seitsemän prosenttiyksikköä.
Perussuomalaisten kannatus on ollut näin alhaalla viimeksi elokuussa 2010.
Perussuomalaisten suosio näyttää huvenneen samaa tahtia kuin turvapaikanhakijoiden määrä on paisunut. Maahanmuuttopolitiikan pettymysten lisäksi perussuomalaisten alamäkeä ovat vauhdittaneet hallituksen päätökset leikata julkisia menoja ja heikentää työntekijöiden työehtoja.
Eduskuntavaalitappion jälkeen oppositioon joutuneen SDP:n kannatus mateli koko kesän alle 15 prosentin lukemissa, mutta syksy muutti kaiken. Yhdessä kuukaudessa SDP ohitti sekä perussuomalaiset että kokoomuksen ja nousi toiseksi suosituimmaksi puolueeksi.
Mielenosoitus nosti demareita
Hallituksen yhteiskuntasopimusyrityksen kariutuminen ja sen korvikkeeksi tarjotut työvoimakuluja leikkaavat pakkolakiesitykset riehaannuttivat palkansaajajärjestöt joukkomielenosoitukseen.
Hallituksen ja palkansaajajärjestöjen vastakkainasettelusta poliittinen hyöty näyttää sataneen suoraan SDP:n ja ammattiyhdistyspolitiikassa aiemmin ansioituneen Antti Rinteen laariin.
Demareille on mitattu yli 18 prosentin kannatuslukemia viimeksi alkuvuodesta 2013, ja puoluejohtajana oli silloin vielä Jutta Urpilainen.
Kannatusmittauksen tausta-aineiston mukaan perussuomalaiset ovat menettäneet erityisesti työntekijämiesten kannatusta. Samaan aikaan SDP näyttäisi vahvistuneen eniten juuri samassa miestyöntekijöiden ryhmässä.
Keskusta pysyi kärjessä
Pääministeripuolue keskustan kannatus mureni kuukaudessa runsaan prosenttiyksikön, mutta selvän kärkipaikan turvanneet 21,7 prosentin lukemat ovat yhä hieman eduskuntavaalituloksen yläpuolella.
Valtiovarainministeripuolue kokoomus menetti kannatuksestaan lähes prosenttiyksikön ja jäi niukasti SDP:n jälkeen kolmoseksi.
Oppositiossa SDP:n lisäksi kaikki muutkin puolueet olivat nousussa. Vihreät nousi ohi vastaan tulleiden perussuomalaisten, ja myös vasemmistoliitto pääsi taas yli kahdeksan prosentin rajan.
Pienistä oppositiopuolueista RKP:lle mitattiin lähes viiden ja puheenjohtajavaihdoksesta uutta virtaa saaneille kristillisdemokraateille tasan neljän prosentin kannatus.
Hallituspuolueiden enemmistö kapenee
Hallituspuolueilla on tuoreessa kannatusmittauksessa yhdessä enää niukka enemmistö. Kolmen hallituspuolueen yhteiskannatus on pudonnut 50,4 prosenttiin ja viiden oppositiopuolueen suosio on noussut 48,1 prosenttiin.
Huhtikuun eduskuntavaaleissa nykyiset hallituspuolueet keräsivät äänistä 57 prosenttia ja eduskunnassa olevat oppositiopuolueet jäivät 40,5 prosenttiin.
Eduskunnan ulkopuolella olevien ryhmien kannatus on pysynyt tavanomaisissa noin puolentoista prosentin lukemissa. Eduskuntavaaleissa ne keräsivät 2,5 prosentin äänisaaliin.
Taloustutkimus haastatteli kannatusarviota varten yhteensä 2898 henkilöä ja puoluekantansa kertoi kaikista vastanneista 63,4 prosenttia eli lähes saman verran kuin edellisessä mittauksessa.
Haastattelut tehtiin 7.9.-6.10.2015 ja kannatusarvion virhemarginaali on suurimpien puolueiden kohdalla noin 1,5 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti