Analyysi: Putin haluaa luoda liittouman, joka muistuttaa Neuvostoliittoa
Venäjän presidentti Vladimir Putin haluaa enemmän valtaa kansainvälisessä politiikassa. Siksi hän pyrkii lisäämään yhteistyötä entisten neuvostotasavaltojen kanssa. Sillä tavalla Venäjän geopoliittinen painoarvo kasvaisi.
Venäjän presidentti Vladimir Putin pitää Neuvostoliiton hajoamista yhtenä suurimmista katastrofeista 1900-luvulla ja toivoo entisten neuvostotasavaltojen lähentymistä. Tämä näkyi myös Kazakstanissa, jossa entisen Neuvostoliiton maiden yhteisö eli IVY-maat olivat koolla.
Putinin johdolla IVY-maiden johtajat päättivät lisätä yhteistyötä muun muassa alueensa ulkorajojen valvonnassa. Syynä on terrorismin pelko. Tilanne Syyriassa ja Afganistanissa huolestuttaa.
Terrorismin vastaisella toiminnalla Putin on perustellut myös Venäjän osallistumista Syyrian sotaan. Venäjälle on tärkeätä estää terroristiliikkeiden voimistumista IVY-alueen ulkorajoilla. Lisäksi Putin on muistuttanut, että Syyrian presidentti Bashar al-Assad on pyytänyt Venäjän apua.
Putin kuittaa lännen kritiikin Venäjän toiminnasta Syyriassa muistuttamalla, että Venäjä on ainoa ulkomaa, joka taistelee laillisesti Syyriassa. Sillä hän tarkoittaa, että Venäjä on siellä Assadin pyynnöstä.
Länsi on syyttänyt Venäjää siitä, ettei Venäjä pommita Syyriassa terroristijärjestö Isisin hallitsemia alueita, vaan Assadia vastustavia kapinallisia.
Yhdysvaltojen asenne suututtaa Putinia
Venäjää on suututtanut, ettei Yhdysvallat suostunut lähettämään edustajiaan Moskovaan neuvottelemaan Syyriasta, eikä myöskään ottanut vastaan pääministeri Dmitri Medvedevin johdolla lähetettävää delegaatiota Venäjältä.
On selvää, että Putin haluaa Venäjälle tärkeämmän roolin kansainvälisessä politiikassa. Hänelle kaikki politiikka on geopolitiikkaa eli kamppailua vaikutusvallasta eri alueilla.
Lähtemällä mukaan Syyrian sotaan Venäjä on pakottanut länsimaat ottamaan sen huomioon.
Luomalla liittouman muiden entisten neuvostotasavaltojen kanssa Putin pyrkii lisäämään Venäjän kansainvälistä merkitystä.
Öljyn rooli
Kenraaliluutnantti Juri Netkatšev sanoo Nezavisimaja Gazetan haastattelussa, että länsimailla on Syyriassa talousintressejä. Hänen mukaansa Yhdysvalloille on mielekästä, että Isis ja muut terrorijärjestöt ovat ottaneet haltuunsa öljykenttiä. He laskevat markkinoille öljyä dumpattuun hintaan, josta on haittaa Venäjälle, Netkatšev sanoo.
Putin puhui Kazakstanissa laajennetusta yhteistyöstä Lähi-idässä. Hän kertoi, että Venäjä neuvottelee yhteistyöstä muun muassa Saudi-Arabian, Arabi-emiraattien, Egyptin, Jordanian ja Israelin kanssa. Yhdysvaltojen ja Turkin kanssa yritämme myös päästä neuvotteluihin, Putin sanoi.
Keski-Aasian turvallisuustilanne on kriittinen
Syyriassa taistelee Putinin mukaan 5 000–7 000 miestä IVY-maista. Tämä on suuri uhka maille. Myös Afganistanin sota voi johtaa terrorijärjestöjen leviämiseen IVY-alueelle.
– Tilanne siellä on lähes kriittinen, Putin sanoi.
Tässä tilanteessa Putin haluaa, että IVY-maat alkavat tehdä läheistä yhteistyötä muun muassa rajavartioinnissa.
Afganistanin naapurilla Tadzhikistanilla ei ole ollut omaa rajavartiointia, vaan Venäjä on jo aikaisemmin hoitanut sen.
Venäjän muslimien reaktio voi yllättää tulevaisuudessa
Kazakstanissa IVY-maiden johtajat ovat myös miettineet tapaa, jolla voisi luoda yhteistyöjärjestön teemalla islam terrorismia vastaan.
Venäjä on ottanut riskin islamin suhteen osallistuessaan sotaan Syyriassa Assadin rinnalla. Suurin osa venäläisistä muslimeista on sunneja, kun Assad ja hänen kannattajansa ovat shiiamuslimeja.
Vielä ei tiedetä, miten venäläiset islamyhteisöt tulevaisuudessa reagoivat taisteluihin Syyriassa.
Rahat loppumassa kaikilla naapureilla
Kaikki IVY-maat kärsivät taloustaantumasta. Putin sanoo, että tässä tilanteessa on välttämätöntä irrottautua ulkomaisista markkinoista ja sen sijaan vahvistettava kaupankäyntiä IVY-maiden välillä.
IVY-mailla on sopimus vapaakaupasta. Vielä laajemmasta yhteistyöstä ovat sopineet maat, jotka ovat liittyneet Venäjän luomaan euraasialaiseen tulliliittoon. Siihen kuuluvat Venäjän lisäksi Valko-Venäjä, Kazakstan, Kirgisia ja Armenia.
Presidentti Putin sanoi, että on mahdollista luoda yhteiset finanssimarkkinat koko IVY-alueelle.
On epävarmaa, auttaako tilannetta, että moni köyhä yhdistää voimansa vai onko talouskasvu kuitenkin riippuvainen globaalista yhteistyöstä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti