perjantai 23. lokakuuta 2015

Suomen ja Venäjän suhteissa ei "erityistä viilenemistä", hmmmmmmmmmm...

Ei "erityistä viilenemistä" hmmmmmmmmmm, sanoo pääministerimme Juha Sipilä diplomaattisesti kieli keskellä suuta.

On hyvä, että sekä Tasavallan presidentti Sauli Niinistö että pääministeri Juha Sipilä lausunnoillaan yrittävät vakuuttaa/vakuuttavat, että suhteet Venäjään viime aikojen tapahtumista huolimatta ovat jotakuinkin kunnossa.

Tosiasia on kuitenkin se, että kipupisteitä löytyy ja täysimittainen informaatiosota on käynnissä. Informaatiosotaan kukaties itsekin mikrotasolla osallistun, sillä tekstejäni näyttävät venäläislähteet yhä enenevässä määrin lukevan/selailevan...


Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Sipilä antoi ensimmäisen haastattelun venäläismedialle: Suomen ja Venäjän suhteissa ei "erityistä viilenemistä"

POLITIIKKA 
Fontanka on Pietarin luetuimpia riippumattomia viestimiä. Ruutukaappaus lehden sivuilla julkaistusta pääministeri Juha Sipilän haastattelusta.
Fontanka on Pietarin luetuimpia riippumattomia viestimiä. Ruutukaappaus lehden sivuilla julkaistusta pääministeri Juha Sipilän haastattelusta.
PIETARI. 
Suomen ja Venäjän välisissä suhteissa on kaikki kunnossa, sanoi pääministeri Juha Sipilä (kesk) torstaina julkaistussa pietarilaisen uutissivuston Fontankan jutussa. Kyseessä on Sipilän ensimmäinen haastattelu venäläiselle medialle.
"En ole huomannut erityistä viilenemistä. Maidemme johtajien välillä on avoin ja toimiva yhteys", Sipilä totesi.
Taloustilannetta Sipilä kommentoi sanomalla, että EU:n ja Yhdysvaltojen asettamat talouspakotteet ja Venäjän vastapakotteet koskevat vain pientä osaa Suomen kaupasta.
ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA
EU:n ja Yhdysvaltojen asettamat talouspakotteet ja Venäjän vastapakotteet koskevat vain pientä osaa Suomen kaupasta, sanoo pääministeri Juha Sipilä.
EU:n ja Yhdysvaltojen asettamat talouspakotteet ja Venäjän vastapakotteet koskevat vain pientä osaa Suomen kaupasta, sanoo pääministeri Juha Sipilä.
"Ne eittämättä heijastuvat maitotiloihin", Sipilä muistutti. Hän jatkoi, että maiden välisen kaupan väheneminen selittyy enemmän muilla syillä, kuten Venäjän yleisellä talouskehityksellä.
Fontanka on Pietarin luetuimpia riippumattomia viestimiä. Se uutisoi Suomea koskevista asioista erillisellä Fontanka.fi-sivustolla. Fontanka kuuluu mediayhtiö Ažurille, jonka toistaiseksi omistaa ruotsalainen Bonnier-kustannustalo.
Venäjä on rajoittanut ulkomaisten yritysten omistusoikeutta 20 prosenttiin venäläisistä tiedotusvälineistä.
Haastattelun tehnyt Fontankan päätoimittajan Aleksandr Gorškov viittasi myös suomalaisten tiedotusvälineiden tietoihin, että Venäjä olisi painostanut energiayhtiö Fortumia osallistumaan Fennovoiman ydinvoimalan rakentamiseen uhkaamalla Fortumin Venäjän-liiketoimintaa.
"Olen täysin varma, että Fortum on tehnyt päätöksen osallistumisesta omista intresseistään käsin. Ja Fortum on vahvistanut minulle, että näin tosiaan on", Sipilä vastasi.
Venäläisviestintä kiinnosti myös, onko Venäjältä lähtöisin oleva informaatiovaikuttaminen ja trollaus oikeasti ongelma. Sipilä kiersi kysymyksen ja totesi Yleisradion tekemästä trolliselvityksestä, että julkisen palvelun viestintäyhtiöllä on oikeus tehdä työtään eikä hän näe siinä mitään kummallista.
Oman talonsa turvapaikanhakijoiden käyttöön luvannut Sipilä vahvisti haastattelussa, että aikoo edelleen toteuttaa lupauksensa.
Lopuksi Sipilä lähetti terveisiä venäläislukijoille.
"Minulla on Venäjältä lähtöisin olevia ystäviä, samoin kuin osa sukulaisistani on harjoittanut liiketoimintaa Venäjällä ja tuntee Venäjän. Kun itse toimin yrittäjänä, kävimme kauppaa Venäjän kanssa, ja minulle jäi siitä hyvät muistot."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti