torstai 1. lokakuuta 2015

Syyria, sekava vyyhti...

Syyrian tilanne on yhä tiukemmassa umpisolmussa. Venäjän aloittamat pommitukset tuskin edistävät vähään aikaan minkäänlaista neuvottelutulosta. Varsinkin kun iskut kohdistuvat osittain länsivaltojen tukemien kapinallisten kohteisiin.

Yksi asia on varma: Syyriassa tuhotaan vanhaa sotakalustoa ja kauppamiehet hieroskelevat tyytyväisinä käsiään...


Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:


Venäjä myöntää nyt iskevänsä Syyriassa muitakin kuin Isisiä vastaan

ULKOMAAT 




Venäjä tekee Syyriassa ilmaiskuja myös muita kuin terroristijärjestö Isisiä vastaan, kertoo uutistoimisto Reuters.
Kreml myönsi asian torstaina. Venäjä oli aiemmin noin vuorokauden ajan väittänyt iskujen kohdistuvan vain terroristijärjestö Isisiä vastaan.
Yhdysvallat ja syyrialaiset kapinallisryhmät ovat kuitenkin Venäjän keskiviikkona aloittamista iskuista saakka kertoneet, että venäläiskoneet iskevät myös muihin presidentti Bashar al-Assadia vastustaviin tahoihin.

Venäjä iskee Syyriassa kohteisiin, jotka se on listannut yhteistyössä Syyrian hallinnon kanssa. Venäjä teki keskiviikkona ainakin 20 ilmaiskua. Keskiviikkona Venäjä kertoi iskeneensä terroristijärjestö Isisin komentokeskuksiin ja muihin keskeisiin toimintapaikkoihin.

Torstaina Kreml kertoi avoimesti, että Isisin lisäksi nyt isketään myös muita Syyrian hallintoa vastustaviin kapinallisryhmiin.

Länsimaat ovat tukeneet al-Assadia vastaan taistelevia kapinallisryhmiä.

"Iskujen kohteena olleet järjestöt ovat hyvin tunnettuja ja ne on valittu yhdessä Syyrian armeijan kanssa", sanoi Kremlin edustaja Dmitri Peskov torstaina.

Venäjän puolustusministeriö tiedotti, että ilmaiskut tehtiin kohteisiin, joilla ei ollut asutusta. Venäjän mukaan kohteet oli tiedusteltu ennakolta satelliittien ja lennokkien avulla. Jatkossa Venäjä aikoo tehdä tiedusteluyhteistyötä myös Iranin ja Irakin kanssa.

Libanonilaisen Al Mayadeen -televisiokanavan mukaan Venäjä on torstaina jatkanut ilmaiskujaan Luoteis-Syyriassa. Kanavan mukaan Venäjä on tehnyt ainakin 30 ilmaiskua. Venäjän puolustusministeriö tiedotti torstaina tehneensä kahdeksan ilmaiskua neljään Isisin kohteeseen.

Venäjällä ilmaiskut ovat saaneet tukea muun muassa Venäjän ortodoksikirkon johtajalta Patriarkka Kirilliltä sekä Tšetšenian johtajalta Ramzan Kadyrovilta. Myös Venäjän muslimiyhteisön johtaja Talgat Tadzhuddin on osoittanut tukeaan ilmaiskuille.

Syyrialaisen kapinallisryhmän FSA:n johtaja Bashar al-Zoubi puolestaan sanoi, että Venäjän ilmaiskut tuhoavat mahdollisuudet sodan poliittiseen ratkaisuun ja pidentävät sodan kestoa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Al-Zoubin mukaan kapinalliset todennäköisesti hankkivat ilmaiskujen myötä ilmatorjunta-aseita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti