perjantai 2. lokakuuta 2015

Sekava, yhä vaarallisempi tilanne Syyriassa...

Rauhanneuvottelijalle ja/tai rauhaan pakottajalle olisi tilaus Syyriassa. Toivottavasti yli neljä vuotta jatkunut sota - lähes kaikki kaikkia vastaan - saadaan vähitellen loppumaan. Suurin kärsijä on siviiliväestö.



Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Venäjä kertoo pommittaneensa lukuisia Isis-kohteita Syyriassa – Yhdysvallat pitää iskuja ”umpimähkäisinä”

ULKOMAAT  



Venäjän puolustusministeriö ilmoittaa pommittaneensa 18:lla eri lennolla yhteensä kahtatoista ääri-islamistisen Isis-järjestön kohdetta Syyriassa, uutistoimisto Reuters kertoo.
Venäjän mukaan sen hävittäjät ovat pommittaneet esimerkiksi Aleppon maakunnassa sijaitsevaa Isisin tukikohtaa ja viestintäkeskusta. Myös Syyrian armeijan lähde on kertonut Venäjän pommituslennoista.
Syrian Observatory for Human Rights -järjestö puolestaan tiedotti perjantaina, että Venäjän pommituksissa Raqqan maakunnassa on saanut surmansa ainakin kaksitoista Isis-taistelijaa. Myös Venäjän puolustusministeriö vahvisti, että pommituksia on tehty Isisin pääkaupungin Raqqan alueella.

Sekava sota, sotkuiset suhteet

Hallitus
Itsevaltaisen presidentin Bashar al-Assadin hallinto on pysynyt järkkymättä paikallaan, vaikka yli 300 000 ihmistä on kuollut vuodesta 2011 alkaen. Al-Assadin hallitus saa tukea Venäjältä ja Iranilta.
Kapinalliset
Syyrian kapinallisista puhuttaessa tarkoitetaan yleensä maallista oppositiota, joka haluaa Syyriaan demokraattisen hallinnon ilman al-Assadia. Kapinallisilla ei ole selkeää johtohahmoa, ja Syyrian ulkopuolella vaikuttava oppositio on yhtä hajanainen. Yhdysvaltain vuoden alussa julistama koulutus- ja aseistusohjelma on toistaiseksi epäonnistunut karmeasti. Kapinalliset saavat rahoitusta ja aseita lännestä ja Persianlahden mailta.
Isis
Äärimmäisen raaka islamistihallinto pystytti viime vuonna Syyrian ja Irakin alueelle "kalifaatin", jonne se on houkutellut kymmeniätuhansia ulkomaalaisia jihadisteja. Isisin mukaantulo on vetänyt Syyriaan länsimaiden lisäksi nyt myös Venäjän. Syyrian sodassa Isis ei ole niin voimakas osapuoli kuin julkisuuden perusteella voisi luulla, mikä ei tarkoita, että sen raakuus tai potentiaalinen uhka olisivat liioiteltuja.
Länsimaat
Yhdysvallat, Britannia, Ranska ja Natoon kuuluva Syyrian naapurimaa Turkki ovat tehneet iskuja lähinnä Isisin asemiin. Mikään niistä ei ole halukas viemään Syyriaan maajoukkojaan. Ne kannattavat maallisia kapinallisia, mutta viime aikoina ehdoton linja al-Assadia vastaan on hieman heikentynyt yhteisen vihollisen ja sodan keston vuoksi.
Venäjä
Venäjä on Syyrian vanha liittolainen ja YK:n turvallisuusneuvoston pysyvä jäsenmaa. Tämä yhdistelmä on estänyt kaikki yritykset ratkaista kriisi poliittisesti ainakaan niin, että al-Assad syrjäytettäisiin. Toinen syy osallistua syvemmin Syyrian sotaan on Venäjälle se, että Isisin riveissä on tuhansia venäläisiä ja kaukasialaisia islamistitaistelijoita, jotka palatessaan voisivat muodostaa Venäjälle suuren uhan.
Al-Nusran rintama
Terroristiverkosto al-Qaidan liittolainen taistelee al-Assadin hallintoa ja Isisiä vastaan, mutta ei ole varsinaisesti kapinallistenkaan puolella. Myös Al-Nusra haluaa Syyriaan islamistisen hallinnon eikä ole paljon Isisiä maltillisempi.
Syyrian sotaa tarkkaileva järjestö kertoo myös, että Venäjän ilmavoimiin todennäköisesti kuuluvat koneet olivat edellisyönä pommittaneet Isis-järjestön hallussa olevaa Quaryatainin kaupunkia, joka sijaitsee 130 kilometriä pääkaupungista Damaskoksesta koilliseen.
Isis-järjestö valtasi Quaryatainin Syyrian armeijan joukoilta elokuussa, uutistoimisto Reuters kertoo.
Venäjä arvioi, että sen ilmaiskut Syyriassa kestävät kolmesta neljään kuukautta. Arvion on esittänyt parlamentin alahuoneen duuman ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Aleksei Puškov.
"On aina vaara, että jumitumme sinne, mutta Moskovassa olemme puhuneet operaatiosta, joka kestää kolmesta neljään kuukautta", Puškov totesi ranskalaisen Europe 1 -radiokanavan haastattelussa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Venäjän mukaan iskut kohdistetaan jihadistijärjestö Isisiä vastaan, mutta länsivallat ja Syyrian muut oppositioryhmät ovat syyttäneet Venäjän iskeneen lähinnä muita presidentti Bashar al-Assadin hallintoa taistelevia oppositioryhmiä vastaan.

Yhdysvallat, Ranska, Saksa, Saudi-Arabia, Qatar, Turkki ja Britannia vaativat perjantaina yhdessä Venäjää lopettamaan iskut Syyrian oppositiota ja siviilejä vastaan.  Niiden mukaan Venäjän toimet vain lietsovat ääriliikkeitä ja radikalisoitumista Syyriassa, Reuters kertoi.
Yhdysvaltain mielestä Venäjän tekemät ilmaiskut Syyriassa ovat ”umpimähkäisiä” ja uhkaavat vetää Venäjän entistä syvemmälle konfliktiin, Valkoisen talon tiedottaja John Earnest sanoi torstaina.
“Umpimähkäiset sotilasoperaatiot Syyrian oppositiota vastaan ovat vaarallisia Venäjälle”, Earnest sanoi.
”Ne vain pitkittävät uskonlahkojen välistä konfliktia Syyriassa, elleivät tee sitä yhä epämääräisemmäksi, ja ne uhkaavat myös vetää Venäjän entistä syvemmälle konfliktiin."
Syyrian sotaa tarkkaileva järjestö Syrian Observatory for Human Rights kertoo, että Venäjän viimeisimmissä ilmaiskuissa Jabal al-Zawiyahissa on kuollut neljä ihmistä, joiden joukossa nainen ja lapsi.
Idlibin eteläpuolella tehdyissä ilmaiskuissa puolestaan oli kuollut kolme ihmistä, joista yksi oli nainen, Lontoossa majapaikkaansa pitävä järjestö kertoi tiedotteessaan.

Syyrian ulkoministeri Walid al-Muallem sanoi YK:n yleiskokouksessa perjantaina, että Syyria voisi osallistua YK:n välittämiin keskusteluihin sodan ratkaisemiseksi.

Al-Muallemin mukaan keskustelut on tarkoitettu lähinnä "ajatusten vaihtamiseen", kertoi uutistoimisto AFP. Hänen mukaansa keskustelujen mahdolliset tulokset eivät sido Syyriaa.

YK:n Syyria-lähettiläs Staffan de Mistura johtaa uusimpia ponnisteluita yli neljä vuotta jatkuneen konfliktin selvittämiseksi. De Mistura vieraili syyskuussa Syyriassa taivuttelemassa presidentti al-Assadin tukea uudelle rauhansuunnitelmalleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti