Onko Rinteen hallitustaktiikka viisas?
Unto Hämäläinen | Julkaistu 28. 10. 2015 10:50
Kiitän kaikkia arvoisia kommentaattoreita osallistumisesta Soini vastaan Tynkkynen-keskusteluun. Harvoin olen erehtynyt näin pahasti aiheen suosiota ja kiinnostavuutta etukäteen arvioidessani. Ennustin tiistaiaamuna postatessani ko. aiheesta, että siihen tulisi korkeintaan 20 kommenttia. Tähän mennessä on tullut 60! Se kertoo paitsi kommentaattoriemme ahkeruudesta myös kiinnostuksesta perussuomalaisia kohtaan. Jotain maagista tuossa puolueessa täytyy olla, koska se herättää niin voimakkaita tuntemuksia mielissämme.
Mennään silti eteenpäin ja uusiin aiheisiin. Loppuviikon keskustelunaiheeksi otan Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen hallitustaktiikan, jota Rinne esitteli tänään keskiviikkona Demokraatti-lehdessä.
Mennään silti eteenpäin ja uusiin aiheisiin. Loppuviikon keskustelunaiheeksi otan Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen hallitustaktiikan, jota Rinne esitteli tänään keskiviikkona Demokraatti-lehdessä.
Demokraatin pitkäaikaisen, suorastaan ikiaikaisen, toimittajan Seppo Peltoniemen tekemässä haastattelussa Rinne sanoo näin: “Jos SDP halutaan hallitukseen, se edellyttää uusia, ennenaikaisia eduskuntavaaleja.”
Koko Rinteen haastatteluun Demokraatissa voi tutustua tämän linkin takaa.
Mitä Rinteen hallituslinjaus tarkoittaa?
Hallitusvaihtoehdot supistuvat merkittävästi. Nykyisellä kolmen suuren puolueen hallituksella on eduskunnassa vahva enemmistö, mutta se on kovin haavoittuvainen. Jos yksikin puolue kolmesta eroaa hallituksesta, koko hallitus kaatuu.
Tässä suhteessa nykyinen hallitus poikkeaa esimerkiksi vuosien 2011-2015 hallituksista ( Jyrki Katainen ja Alexander Stubb). Silloin hallituksesta lähti ensin vasemmistoliitto (kevät 2014) ja sitten vihreät ( syksy 2014). Hallitus pysyi silti enemmistöhallituksena.
Eli jos nykyinen hallitus kaatuisi, uuden enemmistöhallituksen rakentaminen olisi todella työlästä. Mitä ne enemmistövaihtoehdot voisivat olla? Vai olisiko mentävä a) vähemmistöhallitukseen b) uusiin vaaleihin.
Sitä meidän täytyy pohtia porukalla. Joka tapauksessa pidän Antti Rinteen ilmoitusta hyvin tärkeänä poliittisena signaalina sekä nykyisen hallituksen puolueille, varsinkin Suomen keskustalle, että muulle oppositiolle. Meistä äänestäjistä nyt puhumattakaan. Kaikista merkityksellisinta ilmoitus on Sdp:n omalta kannalta. Sdp on nykyisen eduskunnan ajan oppositiossa, tapahtui mitä hyvänsä. Edellisistä eduskuntavaaleista on kulunut puolisen vuotta ja seuraaviin normaaliaikaisiin vaaleihin on 3,5 vuotta. Se on pitkä aika ventata.
Päivän Hyvä Kysymys kuuluu: Onko Rinteen hallitustaktiikka viisas?
Päivän lukuvinkki:
“Mikään puolue ei tietenkään ilmoita pyrkineensä tai pyrkivänsä epäoikeudenmukaiseen jakoon. Retoriikka on yksi asia. Toinen on todellisuus, joka ei ole puolueiden hallinnassa. Demokratiankin on alistuttava todellisuuteen. Demokratia ei ole tiedettä eikä valistusta. Se on levottomasti aaltoilevan ja epävarmuudessa horjuvan yhteiskunnan ainut kainalosauva, josta ei ole varaa luopua. Luopujille on käynyt huonosti.”
Entinen ministeri ja Sdp:n kansanedustaja Jermu Laine kirjoittaa uudessa Kanava-lehdessä pitkän artikkelin, jonka otsikko on “Sosiaalidemokraatit putosivat aatteelliseen ansaan”.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti