perjantai 9. lokakuuta 2015

Eurooppa jyrää - lähivuosina...

Mikäli käsiin räjähtänyt pakolaisongelma/-virta saadaan asiallisesti hallintaan, Eurooppa kyllä selviää - Suomi mukaan lukien - kunhan rivit pidetään ojennuksessa. Kuitenkin alla olevan artikkelin luettuani jäin - taas kerran - mietiskelemään, onko talouden aina vaan pakko kasvaa...

Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:

Eurooppa lyö vielä ällikällä

Eurooppa lyö vielä ällikällä
J.P. Morganin strategit: Epäily perusteetonta, keskeiset mittarit vahvistuvat.
Euroopan vahvistuva talouskasvu lyö vielä kaikki ällikällä, ennustavat jättimäisen J.P. Morganin asiantuntijat.
Kauppalehti tapasi J.P. Morgan Asset Managementin strategeja ja salkunhoitajia tällä viikolla Lontoossa. Heidän viestinsä huokui optimismia kaiken euroepäilyn keskellä: Euroopan keskuspankki pumppaa markkinoille lisää rahaa, heikkenevä euro tukee vientiä, halpa öljy vauhdittaa kulutusta, edullinen rahoitus tukee investointeja ja kuluttajasentimentti vahvistuu.
”Euroopan talous vauhdittuu. Yksityinen kulutus elpyy ja talousennusteet ylittyvät”, summaa J.P. Morganin strategi Michael Bell.
Parhaillaan rahan tarjonta lisääntyy ja luottojen kysyntä vauhdittuu. Bellin mukaan tämä on ”erittäin hyvä enne” tulevasta. 
Yksin halpa öljy tarjoaa niin vahvan selkänojan, ettei Kiinan kenties 6,5 prosenttiin hidastuva talouskasvu pilaa Euroopan näkymiä.
Bellin kollega Vincent Juvyns on samoilla linjoilla. Perusennuste euroalueen ensi vuoden kasvuksi on 1,5 prosenttia, mutta se ylittyy.
”Euroalueen yltää ensi vuonna kahden prosentin kasvuun”, Juvyns ennustaa ja muistuttaa, että luottojen kysyntä on korkeimmillaan sitten vuoden 2006.
Varainhoitajan strategit Bell ja Juvyns huomauttavat, että EKP:n tase paisuu jatkossa vielä kymmeniä prosentteja. Rahamäärän kasvu vauhdittaa taloutta, ja halventunut euro on kuin kirsikka kakun päällä.

”Euroalueen talouden tunnelmat ovat paljon paremmat kuin nykyuutiset antavat ymmärtää”, Bell vastaa kysymykseen aluetta vaivaavasta työttömyydestä.
Bellin mukaan työttömyys ei enää pahene, vaan se laskee ennen kaikkea paljon parjatuissa reunamaissa. Reformeissaan onnistuneet suuret taloudet Espanja ja Italia vauhdittavat painollaan koko euroalueen kasvua.
”Espanjasta on äkkiä tullut kuin mallioppilas ja jopa Italia herää koomastaan. Lisäksi Irlannin kasvu on poikkeuksellisen voimakasta, joten nousu ei enää kumpua yksin euroalueen ytimestä”, Juvyns arvioi.
Molemmat strategit muistuttavat kymmeniä prosentteja halventuneesta öljystä. Se pumppaa lisää verta eurooppalaisen kuluttajan suoniin: käytettävissä olevat tulot kasvavat, joten vähittäiskaupan näkymät kirkastuvat.
”Suotuisia makromuuttujia on niin paljon, että kasvuluvuista tulee varsin nättejä. Näissä oloissa yritysten voittomarginaalit vahvistuvat ja osakekohtaiset tulokset kohenevat”, Bell tiivistää kaksikon näkemykset.
Varainhoitajan päästrategi Stephanie Flanders uskoo, että paljon huolia synnyttänyt Kiina selviää kasvukivuistaan. Tällä perusteella euroalueen kasvukuva ei kärsi, vaan talouden sentimentti vahvistuu vuonna 2016.
”Optimismia on Espanjassa, Italiassa ja jopa Ranskassa”, Flanders kertoo.
Yksityinen kysyntä elpyy halvan öljyn ansiosta; euroalue luo parhaillaan omaa kysyntäänsä. Myönteisiä odotuksia tukee sekin, että korot pysyvät poikkeuksellisen alhaalla vielä useita vuosia.
Päästrategi Flandersin mukaan euroalue on vasta kasvusyklin alkumetreillä. Aiemmin taloutta painaneet tekijät ovat muuttuneet myönteisiksi: rahoitusolot ovat vahvistuneet ja pankkien luotot virtaavat lupaavasti.
Flanders muistuttaa erikseen kasvun riskeistä, sillä euroalueen poliittiset jännitteet kalvavat myönteisimpiä odotuksia.
”Politiikka on pelin villi kortti. Vaalit lisäävät markkinoiden heiluntaa, mutta uskoaksemme kaikkein eurokielteisimmät, talouden reformeja vastustavat voimat eivät missään pääse valtaan”, Flanders aprikoi.
Päästrategi myöntää, että maailmantalouden kasvukuva on aiempaa heikompi. Kehittyvien markkinoiden näkymät ovat edelleen niin heikot, että osa eurooppalaisista vientiyhtiöistä kärsii tilanteesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti