tiistai 27. lokakuuta 2015

Itämeren strateginen merkitys kasvanut...

Mitäpä tuohon muuta sanomaan/kirjoittamaan...


Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:
Politiikka 

Ruotsalaiskomentaja: Venäjän toimintaan vastattava päättäväisesti

Ruotsin puolustusvoimien uuden komentajan mukaan Ruotsin ja Suomen on voitava toimia yhdessä myös kriisiaikana, mutta puolustuspoliittiset perusratkaisut kumpikin tekee itsenäisesti.



Kenraali Micael Byden.
Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Ruotsin puolustusvoimien uusi komentaja Micael Bydén sanoo Venäjän toiminnan Ukrainassa horjuttaneen Euroopan turvallisuusjärjestelmää ennennäkemättömällä tavalla. Hän luonnehti Venäjän kehitystä varsin suorasukaisesti puhuessaan maanantaina Helsingissä.
– Moskovan välinpitämättömyys valtionrajoista lisää jatkuvasti epävarmuutta alueellamme, Bydén totesi.
Komentajan mukaan Venäjän sotilaallinen ja poliittinen käytös on palauttanut geopolitiiikan Itämeren ympäristöön ja alueen strateginen merkitys on kasvanut.
– Meidän on suunniteltava toimemme sen mukaisesti. Vastauksemme on oltava tiukka ja päättäväinen, hän sanoi.
Bydénin mukaan Venäjä tulee jatkamaan sotavoimiensa vahvistamista, vaikka se vaatisi taloudellisia uhrauksia. Maa pyrkii kasvattamaan vaikutusvaltaansa ja estämään Naton laajenemisen itään.
Vaikka Venäjän strategiset tavoitteet ovat selviä, sen päivittäistä käyttäytymistä on vaikea ennustaa, ruotsalaiskomentaja sanoi.
Bydénin mukaan Ruotsiin ei kohdistu suoraa sotilaallista uhkaa, mutta jännitys Venäjän ja länsimaiden välillä on kasvanut. Niin Venäjä, Yhdysvallat, Nato kuin Ruotsi ja Suomikin ovat lisänneet aktiivisuuttaan ja sotaharjoituksiaan, mikä kasvattaa myös vastakkainasettelujen riskiä.

Ruotsin ja Suomen yhteistyö etenee

Bydén kehui Ruotsin ja Suomen puolustusyhteistyön edenneen ennennäkemättömällä tavalla. Hän korosti yhteistyön ja operationaalisen suunnittelun tähtäävän myös kriisiaikoihin.
Yhteistyötä voidaan ruotsalaiskomentajan mukaan tehdä tarpeen mukaan myös konfliktin sattuessa, jos maiden poliitikot niin päättävät.
– Turvallisuus luodaan yhdessä muiden maiden kanssa. Kuohunnan ja epävarmuuden aikana meille on luonnollista, että yhdistämme voimiamme Suomen kanssa.

"Ruotsi ja Suomi vaikuttavat toisiinsa"

Puolustuspoliittiset perusratkaisut jäävät komentajan mukaan kuitenkin Suomen ja Ruotsin erikseen tehtäviksi.
– Uskon, että Ruotsi ja Suomi vaikuttavat toisiinsa suuresti. Aivan kuten nyt, kun teemme yhteistyötä ja opimme tuntemaan toisemme. Nato-jäsenyys tai puolustusliitto olisivat aivan uusi askel turvallisuuspolitiikassa. Se kysymys kuuluu ihan eri tasolle kuin puolustusvoimien johtajalle.
Bydén sanoi olevansa luottavainen, että poliitikkojen kesken käydään Ruotsin ja Suomen välillä yhtä syvää puolustusdialogia kuin maiden armeijatkin käyvät.
Bydén ei halunnut arvioida, miksi Nato-jäsenyyden kannatus näyttää Suomessa jääneen pienemmäksi kuin Ruotsissa, jossa se viime aikoina on noussut.
Ruotsin kehityksen syynä hän pitää maailmantilanteen kiristymistä ja porvaripuolueiden aktiivisuutta kysymyksessä. Ruotsin kaikki neljä porvaripuoluetta kannattavat maan liittymistä Natoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti