perjantai 2. lokakuuta 2015

Polttopuuasia kunnossa...

Vanhaa tekstiäni koivuklapeista:

Olemme vuodesta 1982 lähtien polttaneet päärakennuksen massiivisessa, varaavassa takassa aikamoisen määrän puuta. 
Lämmityskautena takkaa lämmitetään jotakuinkin joka kolmas päivä - kunnon pesällinen.
Lisäksi rakentamallamme Pikkupuolella 1990-luvun loppupuolelta lähtien leivinuunissa ja niinikään varaavassa takassa on palanut puuta jonkin verran. Meillä on vuosikymmenien aikana ollut monenlaista polttopuuta käytettävissä.

Viime vuosina meillä on ollut erittäin pääasiassa hyvälaatuista kouvuhalkoa/-klapia, sitä on tälläkin hetkellä erillisessä, avonaisessa puuvajassamme parin vuoden polttotarpeeseen.

Lisäksi olemme ostaneet tänä syksynä kuivumaan koivupuuta, jonkin verran havupuuta. Nämä puut otetaan käyttöön pääasiassa parin-kolmen vuoden kuluttua.

Puita pilkkoessani totesin niissä - noin 0,5 m haloissa - molemmissa päissä olevan aika lailla hometta, homekasvustoa.

Home sanana aiheuttaa monenlaisia, huolestuttavia terveyteen liittyviä mieleyhtymiä. 
Koska tilanne on meille uusi, oli pakko lähteä hakemaan netistä tietoa. Toisaalta - ken tietoa lisää, hän tuskaa lisää...

Toisin sanoen, miten homeisen, kostean polttopuun kanssa on meneteltävä.

Keskustelupalstoilta löytyy hyviä ja vieläkin parempia vinkkejä. Ydinkohtia asiallisimmasta päästä:

Polttopuun pitää kuivua avoimessa tilassa, ennen pinoamista suljettuun paikkaan. Kuivuminen kestää keväällä 3 - 4 kuukautta. Jos polttopuu on päässyt homehtumaan, home ei irtoa niistä.
Homeisia puita ei kannata tuoda niiden kuivuttuakaan sisälle. Vähän homehtuneita puita voi polttaa takassa, mutta puut on syytä tuoda ulkoa ja pistää saman tien pesään. Näin homeitiöiden leviäminen jää mahdollisimman vähäiseksi. 

Todennäköisesti homehtuneen puun lämpöarvo on alentunut, puhumattakaan lahosta puusta, jonka lämpöarvo on olematon...

Todettakoon, että meillä em. puut saavat kuivua vuoden-kaksi. Voi olla, että niitä otetaan vähitellen käyttöön/polttoon jo vuoden, puolentoista kuluttua.

________________

Edelliseen liittyvänä tein asiallisen reklamaation puutoimittajalleni. Hän kävi paikan päällä toteamassa tilanteen. Sovimme, että hän tuo pari peräkärrykuormaa tuoretta koivupuuta. Näin tapahtui ja olen puut pilkkonut katokseen.
Eipä juuri parempaa puuta tarvitse hakea. Polttopuuasia kunnossa, yhteisesti suoritettavaa mittausta ja maksuani paitsi... 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti