perjantai 23. lokakuuta 2015

Januskasvoiset valtataistelijat...

Helsingin Sanomissa oli muutama päivä sitten erinomainen artikkeli, jossa kuvasymbolein esitettiin Syyrian murheellinen ja erittäin sekava tilanne: Kuka tukee ketäkin ja kuka taistelee ketäkin vastaan.

Minulla on vahva tunne ja epäilys, että millään taholla ei ole puhtaat jauhot pussissa, vaan Syyrian ja Irakinkin tilannetta pidetään eräänlaisena koetaistelukenttänä, jossa saadaan tuhotuksi - terrorimetsästyksen varjolla - vanhaa/vanhentunutta sotakalustoa ja saadaan tilaa entistä tehokkaammille tappovälineille. 

Maailman asekauppiaille on syntynyt unelmatilanne...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Putin syytti länttä kaksinaamaisuudesta Lähi-idässä ja tarjosi yhteistyötä

ULKOMAAT 

Venäjän presidentti Vladimir Putin syytti torstaina länsimaita kaksilla korteilla pelaamisesta Lähi-idässä. Samaan hengen vetoon Putin ehdotti, että Venäjän ja länsivaltojen pitäisi kitkeä terrorismia yhteistyössä.
Putinin mukaan länsi toimii kaksinaamaisesti vastustaessaan yhtä ja tukiessaan toista ääri-islamilaista terroristijärjestöä.
"On aina vaikea pelata kaksilla korteilla", Putin sanoi tapaamisessa politiikantutkijoiden kanssa Sotšissa uutistoimisto AFP:n mukaan.
"On mahdotonta lyödä terrorismia, jos joitakin terroristeja käytetään muurinmurtajana epämieluisten hallintojen kaatamiseen.""Julistetaan sota terroristeja vastaan ja samaan aikaan yritetään käyttää joitakin niistä omien intressien ajamiseen Lähi-idän shakkilaudan pelinappuloina", Putin jatkoi.
Länsivallat ovat tukeneet Syyrian kapinallisryhmiä, jotka haluavat kaataa presidentti Bashar al-Assadin hallinnon. Tuettujen kapinallisryhmien joukossa on muun muassa Vapaan Syyrian armeija sekä joitakin maltillisempia islamistiryhmiä.
Venäjä käynnisti kolme viikkoa sitten ilmaiskut, joissa se tukee Syyrian armeijaa taistelussa käytännössä länsivaltojen tukemia ryhmiä vastaan. Syyrian hallinto nimittää kaikkia aseellisia oppositioryhmiä terroristeiksi.
Venäjä on väittänyt, että sen ilmaiskut Syyriassa on kohdistettu jihadistijärjestö Isisiä sekä muita "terroristijärjestöjä" vastaan. Venäjän puolustusministeriön omien tietojen perusteella alle 20 prosenttia ilmaiskuista on tehty Isisiä vastaan.
Länsivaltojen näkemyksen mukaan terroristijärjestöjä ovat maailmanlaajuista jihadismia ajavat Isis sekä al-Qaidaan kytköksissä olevan Nusran rintama. Monia muita syyrialaisia kapinallisjärjestöjä on pidetty maltillisempina ja siten soveliaina yhteistyökumppaneiksi.
"Ei ole tarvetta leikitellä sanoilla, luokitella terroristeja maltillisiksi ja ei-maltillisiksi", Putin sanoi.
Arvostelusta huolimatta Putin korosti kansainvälisen yhteistyön tärkeyttä Syyriassa. Hänen mukaansa terrorismin uhka tarjoaa mahdollisuuden Venäjän ja länsivaltojen väliselle yhteistyölle.
"Kaikkein tärkeintä on kohdella toisiamme liittolaisina, olla avoin ja rehellinen toisia kohtaan."
Putinin mukaan Venäjä ja länsivallat saattavat ryhtyä lähiaikoina vaihtamaan tietoja terroristien sijainnista Syyriassa. Hän kehotti myös Syyrian hallitusta ja kurdiryhmiä ryhtymään yhteistyöhön.
Putinin mukaan Syyrian presidentti al-Assad on valmis yhteistyöhön niiden kapinallisryhmien kanssa, jotka haluavat taistella jihadistijärjestö Isisiä vastaan. Hän myös sanoi, ettei jihadistiryhmien lyöminen Syyriassa ratkaise kaikkia ongelmia, mutta se voisi auttaa löytämään poliittisen ratkaisun yli neljä vuotta jatkuneeseen ja ainakin 250 000 ihmistä tappaneeseen sotaan.
Länsivallat ja Lähi-idän sunnienemmistöiset arabimaat pitävät Syyrian hallintoa tärkeimpänä syynä verisen sodan syttymiselle.
Niiden mukaan al-Assadin lähtö on edellytys poliittiselle ratkaisulle, sillä al-Assadin jääminen valtaan vain lisäisi jihadistijärjestöjen intoa jatkaa taistelua.
Syyrian hallinto on myös syyllistynyt julmuuksiin, kuten kidutukseen ja väitetysti myös kemiallisten aseiden käyttöön kansalaisiaan vastaan.
Syyrian presidentti al-Assad vieraili tiistaina Moskovassa tapaamassa Putinia, mikä kirvoitti arvostelua Yhdysvalloilta ja arabimailta.
Tämän jälkeen Putin on pyrkinyt keskustelemaan Syyrian hallintoa vastustavien arabimaiden sekä Turkin johtajien kanssa Venäjän ehdottamista ratkaisukeinoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti