sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Nyt niitä alkaa tipahdella...

Niin kauan ei ole hätäpäivää, kun taivaalta tipahtelee - alasammuttunakin - miehittämättömiä lennokkeja mutta...

Toistan jälleen kerran, ei tarvitse olla kummoinen ennustaja todetessaan, että on aivan varma, että yhteentörmäyksiä aikaa myötä tapahtuu.
Miksi?
Siksi, että Syyrian alue, missä operoidaan on pieni, siellä on aivan liian monta toimijaa taivaalla, median mukaan kolmetoista ja tekniikka = asejärjestelmät ovat monimutkaisia ja haavoittuvia. Puhumattakaan inhimillisestä tekijästä...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Venäläislehti: Turkin pudottama tiedustelulennokki on salassa kehitelty malli – Paljastavatko kuvat alkuperän?

ULKOMAAT  
Lennokin putoamispaikalta kuvatulla amatöörivideolla näkyy pudonneen lennokin sytyttämä maastopalo, irronneita osia sekä itse lennokki. Uutistoimisto Reutersin saaman videon on kuvannut paikalle sattunut alueen asukas Halil Dogan. Kuva: Reuters, editointi: Jukka Hiiro
Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija, kapteeni Antti Parosen mukaan Turkissa perjantaina pudotetun lennokin alkuperän pohdinta on väkisin jossittelua, kunnes faktat ovat tiedossa.
”Tämä lennokkityyppi on sellainen, että ne ovat mallista riippumatta kovin samannäköisiä”, Paronen sanoo.
Internetin keskustelupalstoilla, foorumeilla ja yhteisöpalvelu Twitterissä lennokkia on vahvimmin veikattu venäläiseksi Orlan-10-lennokiksi. Joidenkin mukaan sen potkuri on kuitenkin väärän mallinen.
Turkissa putoamispaikalta otetuiksi kerrotuissa valokuvissa näkyvä lennokki muistuttaa silti maallikon silmään ulkoisesti erittäin paljon Orlan-10-lennokkia.
Paronen muistuttaa, että toistaiseksi ei kuitenkaan tiedetä esimerkiksi sitä, onko Venäjä mahdollisesti antanut jollekin toiselle maalle lisenssin eli luvan valmistaa lennokkeja Orlan-10:n mallin mukaan.
”Mikäli se on venäläinen ja todella pudotettu Turkin ilmatilasta, mitä itse pidän nykytiedon valossa todennäköisenä, on selvää, että se kiristää maiden välejä”, Paronen sanoo.
REUTERS TV
Kuvakaappaus videolta, jossa tiettävästi näkyy Turkissa lähellä Syyrian rajaa alas ammuttu lennokki. Kuvan välittänyt uutistoimisto Reuters kertoo, ettei se ole pystynyt vahvistamaan kuvan aitoutta.
Kuvakaappaus videolta, jossa tiettävästi näkyy Turkissa lähellä Syyrian rajaa alas ammuttu lennokki. Kuvan välittänyt uutistoimisto Reuters kertoo, ettei se ole pystynyt vahvistamaan kuvan aitoutta.
Toissa viikolla uutisoitiin kuinka venäläishävittäjä loukkasi Turkin ilmatilaa.
”Tapahtui ilmatilaloukkaus sitten vahingossa tai tarkoituksella, niin on selvää, että jos myös lennokki on venäläinen, niin Turkissa epäilykset heräävät”, Paronen toteaa.
Venäjän puolustusministeriö kielsi maan osallisuuden tuoreeltaan perjantaina. Ministeriön tiedotteen mukaan kaikki Venäjän miehittämättömät ilma-alukset toimivat normaalisti.
Parosen mukaan on ihan loogista, että Venäjä kieltää osallisuutensa vaikka lennokki olisi venäläinen.
”Jos näin onkin, niin kategorisesti Venäjä sen kieltää. Jos paljastuisi, että sen tiedustelulennokki on lentänyt vieraan valtion, tässä tapauksessa vielä Nato-maa Turkin, ilmatilassa, se veisi uskottavuutta Venäjältä ja sen operaatioilta alueella”, Paronen sanoo.
Venäläinen sanomalehti Gazeta.ru kertoi perjantaina, että lennokki on sittenkin venäläinen. Lehti pohjaa tietonsa puolustusteollisuuden työntekijän tietoihin. Nimettömänä esiintyvä haastateltava tunnisti lennokin lehden esittämästä kuvasta.
Vaikka Gazeta.ru:n haastaltetavan mukaan Turkin pudottama lennokki toki muistuttaa ulkoisesti Orlan-tuoteperheen lennokkeja, se ei kuulu niihin.
"Tämä on venäläinen miehittämätön lennokki. Tuotekehitys on tehty salassa, joten siitä ei löydy mainintoja mediasta", haastateltava sanoi lehdelle.
Oli lennokin alkuperä mikä hyvänsä, Turkin valtio kokee nyt todennäköisesti suvereniteettiaan eli valtaansa loukatun.
”He ovat ampuneet omalla alueellaan alas vieraan valtion tiedustelulennokin. Se saa epäilemään, että joku valtio pyrkii saamaan haltuunsa tietoja, mitä Turkki ei haluaisi heidän saavan”, Paronen Summaa.
Turkin armeija ilmoitti perjantaina ampuneensa alas tunnistamattoman lennokin. Turkki ei ole toistaiseksi esittänyt sen enempää tietoja kuin arvioitakaan lennokin alkuperästä. Viranomaislähde kertoi uutistoimisto Reutersille kuitenkin perjantaina, että Yhdysvallat epäilee lennokkia venäläiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti