tiistai 22. syyskuuta 2015

Tiistaina 22.09.2015 länsirajavalvonta alkaa olla hanskassa...

Pakolaisvirta yllätti Suomen viranomaiset täydellisesti. Etelä- ja Keski-Eurooppa vuotaa eikä Ruotsinkaan toiminta saa puhtaita papereita.

Kuitenkin huomenna tilanne on Haaparanta-Tornio-rajapinnassa toisin. Pakolaiset, todennäköiset turvapaikanhakijat ohjataan avattavaan järjestelykeskukseen.

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Tornion kaupunginvaltuusto hyväksyi maahanmuuttajien järjestelykeskuksen

Valtuusto oli kumileimasin, sillä valtioneuvosto oli jo päättänyt keskuksen perustamisesta

KOTIMAA  
Tiistaina entisen lukion tiloihin avattavaan järjestelykeskukseen ohjataan kaikki Ruotsista saapuneet turvapaikanhakijat.
Tiistaina entisen lukion tiloihin avattavaan järjestelykeskukseen ohjataan kaikki Ruotsista saapuneet turvapaikanhakijat.
Tornion kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantai-iltana esityksen entisen yhteislyseon vuokraamisesta maahanmuuttajien järjestelykeskukseksi.
Päätös tehtiin äänin 2914 noin kolmituntisen keskustelun päätteeksi. Keskus aloittaa toimintansa tiistaina.
Käytännössä kaupunginvaltuusto oli kumileimasin. Jos se olisi äänestänyt järjestelykeskusta vastaan, valtioneuvosto olisi määrännyt Tornion perustamaan sen.
Kaupunginjohtaja Timo Nousiaisen mukaan viranomaiset halusivat kuitenkin kunnioittaa demokratiaa ja antaa myös kaupunginvaltuuston käsitellä asiaa.
"Asiasta käytiin pitkä keskustelu. Kaupunkilaisia huolestuttivat turvallisuus, järjestelykeskuksen suuri koko suhteessa kaupungin väkimäärään ja sen sijainti keskellä kaupunki. Näimme kuitenkin, että haluamme olla osa hallitsemattoman maahanmuuton ratkaisua", Nousiainen sanoi kokouksen päätyttyä.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Katri Kulmuni (kesk) arvioi, että valtuuston äänestystulokseen ja myös kaupunkilaisten asenteisiin on vaikuttanut viranomaisten ilmestyminen katukuvaan.

Torniossa on nyt runsaasti poliiseja ja rajavartijoita, mikä on hillinnyt suurten maahantulijajoukkojen aiheuttamia pelkoja.

Kulmuni itse oli järjestelykeskuksen perustamisen kannalla. "On alueellisesti ja kansallisesti tärkeää, että tulijat saadaan kirjoihin ja kansiin", hän sanoo.
Nousiaisen mukaan kaupungille ei tule järjestelykeskuksesta kuluja, vaan päinvastoin vuokratuloja valtiolta lyseon vuokraamisesta.

Maahantulijoiden vyöry on hyödyttänyt Torniota muutenkin. "Hotellit ovat tällä hetkellä aivan täynnä", sanoo Nousiainen.

Kaupunginjohtaja on ilahtunut myös Tornion saamasta ennen näkemättömästä julkisuudesta. Kaupunki on päässyt niin New York Times -lehden kuin Reuters-uutistoimistonkin uutisiin.
Torniolaiset ovat Nousiaisen mukaan hoitaneet maahantulija-asiat joustavasti ja pragmaattisesti, mikä tuo myönteistä julkisuutta enemmän kuin mikään maksettu markkinointikampanja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti