Alla olevasta artikkelista kävi mielessä asiakokonaisuus. josta olen kirjoittanut aikaisemminkin.
Kävin vaimoni kanssa Ammatillisten Oppilaitosten Insinöörit AOI ry:n opintomatkalla Virossa, Tallinnassa 1990-luvun alkupuolella. Em. tyyppisiä tapahtumia järjestettiin Viron opetusviranomaisten kanssa vuorovuosina Suomessa ja Virossa.
Olimme pyytäneet matkalle mukaan turisteiksi Ritva ja Olavi Korolaisen Kemistä.
Ihan mukava matka, jonka yhteydessä lähinnä Olavin kanssa paluumatkalla irrottelimme ajatuksella perustaa pysyvä patsasnäyttely Kemiin. Pohdiskelimme, olisikohan noita kaadettuja/hävitettyjä patsaita kuinka edullisesti ostettavissa ja siirrettävissä Kemiiin.
Ajattelimme sijoittaa patsaat makuuasentoon nenä maahanpäin...
Olimmeko aikaamme edellä?
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:
Tuima Lenin nousi maan alta Berliinissä – liki neljännesvuosisadan piilottelu päättyi torstaina
TOBIAS SCHWARZ / AFP
BERLIINI. Lenin on pinnalla taas! Tai ainakin maan päällä. Kahdenkymmenenneljän sammaleen alla vietetyn vuoden jälkeen, graniittinen Lenin-patsas kaivettiin torstaina esiin Berliinissä.
Pitkä piilottelu maan alla päättyi torstaina aamupäivällä, kun työmiehet nostivat 111 palaa Leniniä yksi kerrallaan esiin Köpenickin metsässä.
Neuvostojohtajan ja bolševikkipuolueen perustajan Vladimir Iljitš Leninin muistomerkki kaadettiin vuonna 1991 kaksi vuotta Berliinin muurin kaatumisen jälkeen ja piilotettiin kaupungin itäreunan metsään säilöön.
Noina kommunismin kukistumisen aikana Lenin-patsaita kaadettiin joka puolella Itä-Eurooppaa.
Lenin oli 6 000 patsaallaan Buddhan jälkeen maailman toiseksi kuvatuin patsasaihe.
Berliinissä nostajia jännitti eniten, millaisessa kunnossa kommunistijohtajan pää on.
Kuuluisa tiukka katse, jämäkkä otsa ja parta – niitä odotettiin jälleen maan päälle. Kun kulmakarvat kohosivat sammaleen keskeltä, nähtiin ilmeen pysyneen tuimana. Vain toinen korva oli kahdessa vuosikymmenessä murtunut, vaikka patsas olikin tehty hyvästä ukrainalaisesta graniitista. Hieman kärsineestä kivi-Leninistä on tarkoitus tulla pysyvän muistomerkkinäyttelyn päätähti. Näyttelyä rakennetaan parhaillaan Berliinin Spandaun Zitadellen linnoitukseen.
Patsaan nosto-operaatio keräsi itäisessä Berliinissä sijaitsevaan Köpenickin metsään paljon katsojia.
Ja kiinnostus Leniniin oli herännyt jo muutamia päiviä aiemmin. Der Tagesspiegel-lehden mukaan vartiointifirma oli viime päivinä hätistellyt paikalta pois parikymmentä lapion kanssa kaivuuhommiin tullutta patsaanetsijää.
Berliinin 19 metriä korkea Lenin-patsas kaadettiin marraskuussa 1991. Se oli julistanut sosialismin sanomaa vuodesta 1970 Berliinin Friedrichshainissa ja ollut lokakuun vallankumouksen juhlimisen näyttämö. Aukion nimi oli tietenkin Leninin-aukio, nykyään se on Yhdistyneiden kansakuntien aukio.
Loppujen lopuksi Köpenickin metsässä työmiehet kaivoivat maan alta esiin seitsemän kontillista Leniniä.
Kaikkein tärkein osa eli pää lastattiin heti kuljetukseen kohti Spandauta. Siellä se on suunnitelmien mukaan nähtävissä jo syyskuussa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti