Taloustieteilijä Joseph Stiglitzin "oravanpyörä" Suomen talouden kohentamiseksi näyttää alla olevan artikkelin mukaan olevan aivan toisenlainen kuin maamme nykyhallituksen.
Kuka on oikeassa tai oikeastaan oikeimmassa? Ei välttämättä kukaan tai oikeastaan kaikki! Kansantalouden mekanismit ovat niin monimutkaisia, että niihin ei löydy yksinkertaisia, pelkistettyjä, "yksisilmäisiä" ratkaisuja. Niin on monta mieltä kuin on miestä/naista, pitää takuuvarmasti tässäkin paikkansa.
Enpä malta olla muistelamatta aikaa, jolloin Suomella ei ollut valtionvelkaa nykyiseen verrattuna juuri mitään. Ammatillisten Oppilaitosten Insinöörit AOI ry;n opintopäivien luennoitsijana oli Esko Seppänen. Hänet oli tapahtumaamme kutsunut "aatetoveri" Antti Rytkönen, joka oli silloinen toiminnanjohtajamme.
Sattumoisin istahdin vaimoni kanssa samaan pöytään väliaikakahvittelun yhteydessä em. luennoitsijan kanssa. Hän antoi siihen maailman aikaan "täyslaidallisen" silloisen hallituksen talouspolitiikalle.
Esko Seppäsen mielestä piti silloin nimenomaan ottaa velkaa ja elvyttää, investoida eikä jarrutella...
Esko Seppäsen mielestä piti silloin nimenomaan ottaa velkaa ja elvyttää, investoida eikä jarrutella...
Itse en ole taloustieteilijä, enkä ymmärrä rahanpäälle muuta kuin sen, että sitä on oltava kulloiseenkin tarpeeseen riittävästi.
Yritän asettua nykyhallituksen housuihin: Rahaa ei ole riittävästi ja velkaantumistahti hirvittää. Vaikka Suomella on edelleen - tällä hetkellä - hyvä maine rahamarkkinoilla ja rahaa saa kohtuullisen edullisesti, "lähes ilmaiseksi", niin miten on asian laita huomenna...
"Taitaa olla Paavojen tilaus Suomeen koko talousnobelistiukko!" kuulen selvästi jonkin lukijoistani ajattelevan.
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:
”Te ryöstätte lapsiltanne” – taloustieteen nobelisti Stiglitz kummeksuu Suomen leikkauksia ja työmarkkinauudistuksia
Taloustieteen nobelisti Joseph Stiglitz arvostelee leikkauksia ja työmarkkinauudistuksia
Taloustieteilijä Joseph Stiglitz, 73, tunnetaan euroalueen kovan talouskuripolitiikan arvostelijana. Nyt miehen hampaissa on Suomen hallitus.
"Sisäiset devalvaatiot eivät ole toimineet lähes koskaan", Stiglitz sanoo viitaten hallituksen suunnitelmiin leikata palkkoja viennin edistämiseksi.
"Tästä kertoo se, että lähes kaikki maat ovat hylänneet kiinteät valuuttakurssit."
Nobelisti selittää: Tulojen leikkaus syö kotimaista kysyntää ja tuo painetta hintojen yleiselle laskulle eli deflaatiolle, mikä vaikeuttaa kotitalouksien ja yritysten kykyä selvitä veloistaan.
"Tässä lyödään vetoa siitä, että vientisektori elpyy nopeammin kuin kotimainen sektori surkastuu. Euroalueella pelkästään Espanjan vienti on reagoinut merkittävästi palkkojen laskuun. Todennäköisesti lopputulos onkin vain heikompi talous."
Stiglitz on saapunut Suomeen YK:n kehityspoliittisen tutkimuslaitoksen Widerin konferenssiin.
Hän sanoo ymmärtävänsä täysin niitä kymmeniä tuhansia suomalaisia, jotka kokoontuivat perjantaina osoittamaan mieltään.
"Ei ole mitään mekanismia, jonka kautta sairaanhoitajan palkan leikkaus edistäisi suoraan vientiä. Ainoa peruste on, että se rahoittaa yrityksille suunnatut verohelpotukset. Mielenosoittajilla on tosi hyvä syy epäillä, että kyse on vain hallituksen lahjasta yrityksille."
Stiglitz korostaa, että monet ongelmistamme ovat seurausta euron rajoituksista, kuten oman valuutan menetyksestä ja talouskuria vaativista säännöistä.
Entä jos euroa ei saada rukattua kasvumyönteisempään suuntaan?
"Silloin teidän kannattaisi harkita eurosta lähtöä. Tiedän, että se kuulostaa radikaalilta, mutta tällä hetkellä kaltaisenne pienet taloudet maksavat siitä liian korkean hinnan", hän sanoo.
"Loppujen lopuksi euro on vain pala paperia. Jos euroa ei voida uudistaa, voi olla tarpeen haudata koko yhteisvaluutta eurooppalaisen projektin pelastamiseksi."
Juuri nyt Suomen pitäisi Stiglitzin mielestä vahvistaa taloutta velkaelvytyksellä.
"Se olisi ehdottomasti järkevää. En puhu lomailusta, vaan ihmisiin ja infrastruktuuriin investoimisesta sekä uusien teollisuudenalojen rakentamisesta."
Nobelisti ihmettelee ajatusta, että leikkaukset ovat välttämättömiä, koska lastenlapsille ei haluta jättää velkataakkaa.
"Tuo on niin täysin väärin. Ryöstätte lapsiltanne, kun ette tee järkeviä investointeja ilmaisella rahalla. Nuorten tulevaisuudennäkymien tuhoamisella tulee olemaan poliittisia ja sosiaalisia seurauksia. Maanne hallitus rapauttaa Suomen tulevaisuutta."
Suomessa kuulee toisinaan, että Stiglitzin kaltaiset amerikkalaisekonomistit eivät ymmärrä maamme erityisolosuhteita.
Yhdysvallat voi Meksikon rajaa raottamalla saada aina miljoonia työntekijöitä lisää. Suomessa työvoima supistuu ja talouden kasvupotentiaali on entistä heikompi. Ja koska kasvu on tulevaisuudessa heikompaa, väite kuuluu, elvytys tarkoittaisi vain entistä kovempaa kiristystä tulevaisuudessa.
"Tässä olisi ehkä hitunen totuutta, jos ette kärsisi työttömyydestä", Stiglitz sanoo. "Kyllä, kasvunne on heikompaa tulevaisuudessa, mutta leikkaukset heikentävät sitä entisestään!"
Hän lisää, että elvytys on todellista työn tarjontapolitiikkaa, koska se antaa ihmisille mahdollisuuden päästä kiinni työelämään.
"Kyse on nimenomaan siitä, että supistuvan työvoiman oloissa on entistä tärkeämpää lisätä potentiaalista kasvua. Te toimitte nyt täysin päinvastoin, kun kasvatatte työttömyyttä."
Stiglitzin mukaan ihmisiä ei kannata nykytilanteessa myöskään patistaa kepillä töihin.
"Tällä hetkellä ongelmanne on kysynnän puute. Näillä toimilla tuodaan laskupainetta palkoille, syödään kysyntää ja pahennetaan työttömyysongelmaa."
Suomen nykytilanteessa työnhakijoiden määrän kasvattaminen ei Stiglitzin mukaan luo lisää työtä.
"Ajatuskin on absurdi. Meillä Yhdysvalloissa oli taantuman huipulla viisikymmentä työnhakijaa jokaista työpaikkaa kohti. En ole koskaan nähnyt mitään järkevää analyysia siitä, miksi työnhakijoiden määrän lisääminen olisi ollut hyvä asia taloudelle."
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti