sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Joulupukki on pelastettu Suomessa...

"Uskotko sinä pappa Joulupukkiin?" ovat lastenlapset vuodesta toiseen kysyneet minulta. "Kyllä, kyllä minä uskon, olen aina uskonut." olen heille toistaiseksi vastannut. En ole toistaiseksi nähnyt mitään syytä olla uskomatta...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Lapin matkailukeisari pelasti joulupukin – entinen kirurgi johtaa Lapin suurinta matkailukonsernia

KOTIMAA 
KAISA SIRÉN
Pertti Yliniemi Pallaksella perjantaina.
Pertti Yliniemi Pallaksella perjantaina.
Lapin matkailukeisari Pertti Yliniemi, 61, pelasti joulupukin. Lapin suurin safariyritys Lapland Safaris osti Rovaniemen napapiirillä Joulupukin Kammaria pitävän Dianordia Oy:n osake-enemmistön. Näin varmistettiin, että matkailijat voivat jatkossakin vierailla joka päivä joulupukin luona napapiirillä.
Verohallinto haki Dianordiaa konkurssiin yli 200 000 euron verosaatavien vuoksi.Uutinen joulupukin vararikosta levisi ympäri maailman.
"Joulupukki-uutisen luki lehdestä tai netistä yli 500 miljoonaa ihmistä. Joulupukki on liian tärkeä brändi hukattavaksi", Yliniemi perustelee osakekauppaa.

Pallaksen rakentaminen siirtyy jälleen

Lapland Hotels on Lapin suurin hotelliketju. Siihen kuuluu neljä rinnekeskusta ja yhteensä 14 hotellia Oloksella, Pallaksella, Enontekiöllä, Kilpisjärvellä, Ylläksellä, Levillä, Rovaniemellä ja Saariselällä.
Hotelliketju on levittäytynyt kohti etelää avaamalla hotellit Oulussa ja Tampereella. Ketjulla 4 000 vuodepaikkaa ja 8 000 ravintolapaikkaa.
Perheyritys omistaa kaikki hotellit. Ehkä kuuluisin on pahoin rapistunut hotelli Pallas. Sen saneeraamisen ja laajennuksen aloitus on siirtynyt asemakaavoituksen vuoksi vähintään vuodella.
Pallaksen kehittämistä on suunniteltu eri tavoin jo 18 vuotta.
Lapland Safaris kuuluu Lapland Hotels Oy:n ympärille rakennettuun Lapin suurimpaan matkailukonsernin, jonka pääomistaja on Yliniemi.
Olokselta laajentunut konserni työllistää sesonkiaikana noin tuhat työntekijää.
Yliniemen kantavana ajatuksena on tarjota kaikki palvelut yhdeltä luukulta majoituksesta ohjelmapalveluihin. Noin 90 prosenttia konsernin liikevaihdosta tulee ulkomaan matkailijoilta ja autotestauksesta.
"Omistamme useita koira- ja kelkkasafariyrityksiä, mutta olemme myös verkottuneet muiden palvelu- ja matkailuyritysten kanssa. Nyt laajennamme ensi kertaa yhteistyötä naapurimaihin. Lapin matkailuelinkeino verkottuu Pohjois-Ruotsin ja Pohjois-Norjan matkailuyritysten kanssa ja aloittaa tähän mennessä suurimman yhteisprojektin nimeltä Visit Artic Europe. Siihen käytetään kuusi miljoonaa euroa, johon saadaan myös EU-tukea.
Mielellään syrjään vetäytyvä ja vaatimaton Yliniemi ei halua paistatella julkisuudessa, vaikka hän on yksi Lapin vaikutusvaltaisimmista miehistä.
"Olen delegoinut tehtävät minua pätevämmille alaisilleni", Yliniemi sanoo.
Hän jäi matkailualalle osin velvollisuudesta, sillä Yliniemi opiskeli lääkäriksi ja työskenteli kirurgina Oulussa, Tromssassa ja Rovaniemellä, ennen kuin palasi vuonna 1985 jatkamaan isänsä Arvo Yliniemen perustamaa Oloksen matkailuyritystä, joka täyttää viikonloppuna 50 vuotta.
Isä toimi 1950-luvulla postiautonkuljettajana sekä joutoaikoinaan hiihdonopettajana Pallaksella. Näkökyvyn heikennyttyä hän siirtyi matkailuyrittäjäksi ja perusti hotellin ja hiihtokeskuksen Muonion liepeillä sijaitsevalle Olostunturille. Isä kuoli vuonna 1991. Muoniossa asuva äiti toimi kunnan kätilönä.
"Moni ihmetteli ratkaisuani sillä matkailualaa ei silloin arvostettu. Keittiömestari Tapio Soinnun anoppi Jenni Saari sanoi, että miksi tulit paskahommiin, olisit pysynyt lääkärinä", Yliniemi sanoo.
Pahat kielet kertovat, että Yliniemi olisi rikastunut appiukkonsa avulla, joka olisi työskennellyt johtajana Volkswagen konsernissa. Näin hän olisi haalinut saksalaiset autotestaajat omistamalleen testiradalle Muonioon. Myös uudelleen rakennettu näyttävä hotelli Olostunturi rakennettiin siten, että autotallit sijaitsevat hotellin pohjakerroksessa ja viihtyisät sviitit toisessa kerroksessa.
"Tuo on täyttä puppua. Appiukko oli italialainen ja asui USA:ssa. Anoppi on saksalainen. Sen sijaan puolisoni Belinda Hagin on autoinsinööri ja työskentelee edelleen autotestausten parissa", Yliniemi kertoo.
Perheeseen kuuluu 17- ja 19-vuotiaat lapset. Kotikieli on suomi ja saksa.
Autotestaus alkoi Oloksen maisemissa jo Arvo Yliniemen aikaan 1980-luvun alussa, jolloin sen aloitti ensimmäisenä Audi.
Autotestaajien lisäksi Oloksella viihtyvät myös eri maiden kilpahiihtäjät, jotka harjoittelevat syksyisin Oloksen ensilumen ladulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti