tiistai 1. syyskuuta 2015

"Jääesirippu" - sekin on mahdollista...

Toimin tällä kerralla tiedonantajana/tiedonvälittäjänä/esilukijana.

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:


Uusi raportti: Pohjoisnavalle uhkaa laskeutua "jääesirippu"

POLITIIKKA 
VALERIY MELNIKOV / LEHTIKUVA
ydinkäyttöinen jäänmurtaja Jamal teki tutkimuksia Karanmerellä Pohjoisella jäämerellä kesäkuussa.
ydinkäyttöinen jäänmurtaja Jamal teki tutkimuksia Karanmerellä Pohjoisella jäämerellä kesäkuussa.

ANCHORAGE/WASHINGTON. Kylmän sodan aikana Euroopan läpi kulki rautaesirippu Itämereltä Välimerelle. Nyt Pohjoisnavan alueelle uhkaa laskeutua jääesirippu, varoittaa washingtonilaisen tutkimuslaitos CSIS:n Euroopan ja arktisen alueen tutkimusjohtaja Heather A. Conley.
Conleyn raportti "The New Ice Curtain" Venäjän strategisista tavoitteista arktisella alueella julkaistiin Washingtonissa viime viikolla.
Conleyn mukaan Yhdysvallat keskittyy ilmastonmuutoksen torjuntaan arktisella alueella, vaikka sen pitäisi ajatella myös turvallisuuspolitiikkaa.
Conleyn mielestä Venäjällä on kahdet kasvot: se pyrkii taloudelliseen yhteistyöhön, mutta kilpailee samalla Yhdysvaltain kanssa sotilaallisesti. Nyt Venäjä kokee, että sen arktinen alue on uhattuna.
Venäjän näkökulmasta uuden, "jääkylmän sodan" laukaus tuli Yhdysvalloista, sillä Venäjän-vastaiset pakotteet rajoittavat juuri arktisen alueen luonnonvarojen hyödyntämistä, huomautti The New York Times -lehden toimittaja Steven Lee Myers raportin julkistamistilaisuudessa.
Myerin mukaan Venäjällä Yhdysvaltain pakotteita on verrattu epäsuorasti natsi-Saksan toimiin pohjoisessa toisen maailmansodan aikana. "Yhdysvallat iski suoraan Venäjän turvallisuuden ytimeen", Myers sanoi.
Venäjä pyrkiikin laajentamaan valtapiiriään pohjoisessa. Maanantaina uutiskanava CNN uutisoi, että Venäjä vahvistaa joukkojaan Jäämerellä. Aiemmin tänä vuonna Venäjä järjesti alueella suuren sotaharjoituksen.
Se myös pyrkii todistamaan YK:lle, että sen mannerjalusta ulottuu niin pitkälle, että Pohjoisnapa kuuluu sille. Venäjän arktisen komission puheenjohtaja Dmitri Rogozin on kutsunut arkista aluetta "Venäjän Mekaksi".
Yhdysvallat ei kuitenkaan ole innostunut lietsomaan uutta konfliktia Venäjän kanssa pohjoisessa. Kun Yhdysvaltain ulkoministeriön korkea virkamies puhui toimittajille Obaman Alaskan-matkasta etukäteen, hän muistutti, että myös Kanada ja Tanska ovat halunneet Pohjoisnavan itselleen.
"Ne [Venäjän aluevaatimukset] etenevät laillista tietä", nimettömänä pysyttelevä virkamies muistutti. Hänen mukaansa Yhdysvaltain ja Venäjän yhteistyö pohjoisessa sujuu edelleen paremmin kuin muualla.
Jos lännen ja Venäjän välit jatkuvat jäisinä, herää kysymys, pitääkö arktisen neuvoston alkaa puhua myös turvallisuuspolitiikasta. Nykyinen neuvosto kun on luotu käsittelemään vain ilmasto- ja ympäristöasioita.
"Jääkylmän sodan" jännitteissä voikin olla haastetta Suomen puheenjohtajakaudelle, joka alkaa keväällä 2017.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti