torstai 17. syyskuuta 2015

Soinin rehellistä ja avointa sanomaa...

Toimin tällä kerralla tiedonantajana/tiedonvälittäjänä/välikätenä...

Suora nettilainaus Kauppalehdestä:


Soini: Sipilä sivistynyt mies, ”vika olisi meissä muissa, jos ei tultaisi toimeen”


Timo Soini pitää Juha Sipilää sivistyneenä miehenä. "Jos ei tultaisi juttuun, vika olisi meissä muissa."
Timo Soini pitää Juha Sipilää sivistyneenä miehenä. "Jos ei tultaisi juttuun, vika olisi meissä muissa." KUVA: SAKARI PIIPPO
"Stubb ja minä tulemme toimeen keskenämme hyvin. Ei me toisiamme käännytetä eikä keskustella homoliitoista. Juha Sipilä on sivistynyt mies. Olisi vikaa meissä muissa, jos ei tultaisi juttuun Sipilän kanssa."
Ensimmäiset kuukauden hallitusvastuussa ovat olleet perussuomalaisille hankalia. Puolueen kannalta kriittiset asiat, kuten pakolaiskysymys ja säästöt, iskevät silmille.
Timo Soini (ps) istuu ministeriössään oman työpöytänsä edessä olevan antiikkisen seurusteluryhmän tuolissa. Se on jo hänen nimikkonsa. Miksi valitsit tai sait ulkoministerin salkun?
”Valitan muiden puolueiden kateellisille. Tulimme eduskuntavaaleissa toiseksi, sain etuotto-oikeuden. Pohdin velvollisuudentuntoa ja omaa tahtoani. Olen 53-vuotias. Minulla on ollut kerrankin elämässä sananvaltaa omiin asioihini. Ulkoministerin työ kiinnosti minua enemmän kuin valtionvarainministerin salkku”, Soini sanoo Kauppalehti Option haastattelussa.
Soini muistaa aikaa, kun hän oli ja esiintyi europarlamentissa vuonna 2009-2011. Bryssel ja Strasbourg sopivat miehelle. Hän loi hyvät yhteydet ja uskoo kansainvälistyneensä kokonaan.
”Tunnen Euroopassa ihmisiä ja uskon, että voin olla tällä paikalla enemmän hyödyksi kuin valtiovarainministeriössä. Olen sosiaalinen tyyppi ja saan maailmalla aikaan.”
Soini sanoo, ettei hänellä ole ulkopolitiikan esikuvia, mutta J. K. Paasikiven viisaus ja realismi suhteessa ympäröivään maailmaan tuntuu Soinilla edelleen luissa ja ytimissä. Hän jopa siteeraa Paasikiveä: ”Pohdin usein, onko tämä kansa poliittisesti lahjakas vai ei.”

Kreikka otti koville

Hallitusneuvotteluja Soini ei muista kompleksisina, vaikka tilanne ei ollut millään tavalla helppo. ”Kreikan tukeminen oli katkera paikka, mutta sanoin, että toista kertaa tämä porukka ei jää oppositioon. Demarit hinnoittelivat itsensä ulos. Ne vetivät ja vetivät, ja sitten kuminauha tuli liian tiukalle ja katkesi.”
Soini on varma, että SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ja kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb edustavat niin erilaisia kemioita, etteivät he tule enää edes toimeen keskenään. ”Vaalitulos oli suurille puolueille järkytys! SDP on elänyt vallasta. RKP oli hallituksessa 40 vuotta. Vihreät ovat mielestään viisaampia kuin ketkään muut.”
Soini sivaltaa lisää: ”Tässä tilanteessa oppositio osoittaa mieltä ja on hautaamassa meitä elävältä, vaikka tämä hallitus ei ole tehnyt vielä lakialoitteita, eikä budjettikaan ole voimassa.”
Myös varapääministerinä istuva Soini sanoo, ettei hallitusta nähdä Euroopassa mitenkään kummajaisena. ”Siihen suhtaudutaan ymmärtäväisesti. Stubb ja minut siellä tunnetaan aika hyvin. Sipilää vähemmän. Hallituksena me edustamme liberaaliskonservatiivista maata, joka on politiikassaan pragmaattinen ja ratkaisukeskeinen.”

Trio Ässät: Toimeen tullaan hyvin

”Stubb ja minä tulemme toimeen keskenämme hyvin. Ei me toisiamme käännytetä eikä keskustella homoliitoista. Juha Sipilä on sivistynyt mies. Olisi vikaa meissä muissa, jos ei tultaisi juttuun Sipilän kanssa”, Soini luonnehtii yhteistyötä valtiovarainministerin ja pääministerin kanssa.
Kokeneena kettuna Soini näki jo ennakkoon, ettei hallituksen suurena johtoajatuksena ollut yhteiskuntasopimus onnistu. Silti kortit piti hänen mielestään kurkistaa. Se oli tavallaan suomalaista prosessia, joka alkoi sisällissodan haavojen nuolemisesta, jatkui maailmansodassa yhteistyönä ja sen jälkeen Suomen rakentamisessa.
”Täytyi katsoa korporaatioihin, mutta ay-liike ei enää sopimusta halunnut. Näin kävi. Olen kuitenkin sitä mieltä, että nämä neuvottelijakaverit ovat ammattireiskoja. Silti nykymaailmassa veto-oikeutta ei ole sen kummemmin työnantajilla kuin työntekijöilläkään.”
Hallituksen alku ei Soinista ole ollut hidas. Hän ei enää usko, että muutosta tai käännettä hallitustyön rivakoitumiseen voisi tapahtua tänä vuonna. ”Ensi vuonna tapahtuu”, hän lupaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti