maanantai 28. syyskuuta 2015

Obama > Yhteistyö > Syyriassa "hillitty vallansiirto"...



Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta:
Ulkomaat  | 

Obama: Syyrian presidentti on lapsia tappava tyranni

Presidentti Barack Obama tarjosi maailman maille yhteistyötä, jotta Syyriassa saataisiin aikaan "hillitty vallansiirto". Obama käsitteli puheessaan YK:ssa myös muun muassa Itä-Ukrainan kriisiä ja sanoi, että Krimin liittämisellä Venäjään on pakko olla seurauksia.



Obama YK:n puhujapöntössä
Barack Obama puhui YK:n yleiskokoukselle Kuva: Matt Campbell / EPA

YK:n turvallisuuskokoukselle puhuneen Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman mukaan Syyrian presidentti Bashar al-Assad on tyranni, joka tappaa lapsia.
Obama sanoi, että Yhdysvallat on valmis työskentelemään minkä tahansa maan kanssa Syyrian kriisin ratkaisemiseksi "hillityllä vallansiirrolla". Hän mainitsi mahdollisina yhteistyökumppaneina niin Venäjän kuin Iranin.
Venäjän vastaiset pakotteet eivät ole halua palata kylmään sotaan eivätkä halua eristää Venäjä, Obama sanoi.
Hänen mukaansa maailma ei kuitenkaan voi vain katsella vierestä, kun Venäjä loukkaa Ukrainan alueellista koskemattomuutta ja suvereniteettia. Ellei Krimin liittämisestä Venäjään olisi mitään seurauksia, vastaavaa voisi tapahtua mille tahansa YK:n jäsenmaalle, Obama sanoi.

"Maailma ei ole nollasummapeliä"

Obama käsitteli myös useita muita kansainvälisiä kysymyksiä, muun muassa Iranin ydinohjelmasta syntynyttä sopua. Hän sanoi sen osoittavan, miten kansainväliset ponnistukset voivat estää sodan.
Samalla hän kuitenkin suomi YK:ta sanomalla, että 70 vuotta perustamisensa jälkeen se on edelleen keskeneräinen aikana, jolloin maailmaa erityisesti uhkaa epäjärjestys. Hän soimasi  nollasummapeliin tai vahvojen ylivaltaan uskovia johtajia.
Kiinanmeren aluekiistoista Obama sanoi, ettei Yhdysvallat tavoittele alueita, mutta edellyttää, että kansainvälinen kauppa pääsee jatkumaan esteittä. Hän kehotti Kiinaa ja muita kiistapuolia ratkaisemaan asian rauhanomaisesti.
Hän myös kehotti YK:ta purkamaan Kuuban kauppasaarron ja sanoi, että ennen pitkää myös Yhdysvaltain kongressi luopuu saarrosta, jonka aika on ohi ja jolla ei ole parannettu kuubalaisten elinoloja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti