YK:n yleiskokouksessa tiistaina illalla Suomen aikaan puhunut Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö muistutti, että Suomikin vastaanottaa suhteellisesti suuren määrän pakolaisia, vaikka naapurimaat hänen mukaansa kantavatkin raskaimman taakan.
”Auttamatta jättäminen ei ole meille vaihtoehto. Mutta meidän täytyy löytää tehokkaampia ja kestävämpiä tapoja auttaa avun tarpeessa olevia.
Konfliktin ratkaiseminen Syyriassa ja muulla on välttämätöntä kestävän ratkaisun kannalta”, Niinistö sanoi.
Hänen mukaansa kriisit Syyriassa, Irakissa ja osissa Pohjois-Afrikkaa ovat erittäin vaarallisia.
”ISISin hirvittävä terrori on Syyrian ja Irakin konfliktien sivutuote, joka uhkaa rauhaa ja vakautta Lähi-Idässä, Afrikassa ja jopa Euroopassa.”
Niinistö muistutti myös, ettei Ukrainan kriisiä vielä ole ratkaistu, vaikka sopimus sen lopettamiseksi on hyväksytty. Hänen mukaansa Suomi tukee toimenpiteitä, jotka edistävät Minskin sopimuksen täytäntöönpanoa.
”Mitään laittomia toimenpiteitä, kuten Krimin liittämistä Venäjään, ei voi eikä pidä tunnustaa.”
Puheessaan Niinistö muistutti myös, että Suomi on osallistunut aktiivisesti YK:n rauhanturvaoperaatioihin.
”50 000 suomalaista miestä ja naista on osallistunut YK:n rauhanturvaoperaatioihin. Väkilukuun suhteutettuna panoksemme on ollut toiseksi suurin Euroopassa. Ja tulemme jatkossa vahvistamaan panostamme. Me tulemme kantamaan vastuumme.”
Niinistö totesi edelleen, että ihmiskunta on perusteellisen muutoksen tarpeessa. Esimerkiksi ilmaston lämpenemisen suhteen hän kuulutti nopeita toimenpiteitä.
”Uskon kuitenkin, että olemme oikealla uralla. Olemme juuri omaksuneet Agenda 2030:n, jolla on potentiaalia maailman muuttamiseen. Ensimmäistä kertaa meillä on kestävään kehitykseen tähtäävä todellinen ohjelma, joka sitoo kaikkia jäsenmaita.”
Niinistön mukaan yksityisellä sektorilla on keskeinen rooli Agendan edistämiseksi yhdessä hallitusten kanssa.
Puheensa lopuksi Niinistö otti kantaa YK:n seuraavan pääsihteerin valintaan. Hänen mielestään Suomi odottaa kisaan useita erinomaisia naisehdokkaita.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti