Huomenna olemme hiukan viisaampia tai sitten emme...
Suora nettilainaus Halsingin Sanomista hiukan tuunattuna:
Obama ja Putin mittelevät Syyriasta YK:n huippukokouksessa
YK:n juhlatapaamisessa aihe vaihtuu kansainvälisestä kehityssopimuksesta Syyrian sodan veriseen sekasortoon.
Kari Huhta YKNew York
STRATFOR GEOPOLITICAL INTELLIGEN / STRATFOR GEOPOLITICAL INTELLIGEN
Maailman johtajien suurtapaamisessa pidätetään maanantaina jännityksestä henkeä ennen Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien puheita ja tapaamista, josta toivotaan mahdollista käännekohtaa Syyrian neljä ja puoli vuotta jatkuneeseen sotaan.
Syyrian sota on ylivoimaisesti vakavin perinteinen kansainvälisen rauhan uhka YK:n kokoontuessa 70-vuotisjuhlakokoukseensa. Sota on vaatinut jopa 300 000 ihmishenkeä, nostanut maailman väkivaltaisimman terrorijärjestön Isisin nykyiseen asemaansa ja pahentanut merkittävästi pakolaiskriisiä, joka koettelee Euroopan rajoja.
Viime viikkojen kuluessa Barack Obaman ja Vladimir Putinin kohtaamiseen YK-kokouksessa on kohdistunut yhä suurempia odotuksia, joita Venäjä on toiminnallaan lisännyt ja Yhdysvallat puolestaan pyrkinyt hillitsemään. Viime hetken kommenteissa varoitellaan, että Yhdysvaltain ja Venäjän näkemykset Syyriasta ovat vielä kaukana toisistaan.
Tapaaminen on joka tapauksessa jättämässä YK:n huippukokouksen tähänastiset asiat varjoonsa.
Obama avasi äänensä YK-kokouksessa jo sunnuntaina pitämällä palopuheen uudesta maailmanlaajuisesta kestävän kehityksen sopimuksesta. Viikonvaihteen kestäneen kehityskokouksen päätösistunnossa puhunut Obama vakuutti Yhdysvaltain sitoutumista uuden sopimuksen tavoitteisiin.
"Kehitys toimii. Voimme pelastaa miljoonia henkiä, jos pysymme päämärässämme", hän hehkutti.
Maanantaina juhlatunnelma väistyy. Obaman ja Putinin kohtaaminen on poikkeuksellisen vahvasti latautunut kansainvälisen politiikan hetki. YK:ssa puhuu muutenkin joukko maailman keskeisiä johtajia muutamien tuntien sisällä.
YK:n yleiskokouksen varsinaisen huippukokousviikon alkaessa Obama puhuu vakiintuneen järjestyksen mukaisesti heti toisena, maanantaina noin 16.30 Suomen aikaa. Putinin vuoro tulee runsas tunti myöhemmin, mutta sitä ennen ehtii puhua myös Kiinan presidenti Xi Jinping. Pian Putinin jälkeen vuorossa on Iranin presidentti Hassan Ruhani.
Tasavallan presidentin Sauli Niinistön puhe on vuorossa tiistaina.
Ennen Putinin matkaa New Yorkiin Venäjä on lisännyt sotilaallista apuaan Syyrian presidentille Bashar al-Assadille siinä määrin, että kansainvälisissä arvioissa puhutaan jo Venäjän siirtymisestä tuen antajasta Syyriassa sotivaksi osapuoleksi.
Samaan aikaan Yhdysvallat on epäonnistunut perusteellisesti yrityksissään vahvistaa Syyrian maltillisia kapinallisryhmiä niin, että ne olisivat sotilaallinen vaihtoehto Isisin terrorille ja vakavista sotarikoksista omaa kansaansa vastaan syytetylle Assadille. Myöskään kansainvälisen liittouman ilmaiskuilla Isisiä vastaan ei ole ollut toivottua tehoa.
Putin pääsi viikonvaihteessa Yhdysvaltalaisen CBS-kanavan haastattelussa ilkkumaan, että Yhdysvallat on saanut aseisiin Syyriassa ehkä neljä tai viisi kapinallista.
Venäjän sotilasvoiman lisääminen Syyriassa on useissa kommenteissa tulkittu muun ohessa neuvotteluasetelmien rakentamiseksi Obaman tapaamiseen.
Presidenttien tapaaminen on ohjelmassa lopulta maanantain ja tiistain välisenä yönä Suomen aikaa.
Presidenttien tapaaminen on ohjelmassa lopulta maanantain ja tiistain välisenä yönä Suomen aikaa.
Putin on toistanut Venäjän vanhan kannan, jonka mukaan Assadia ei voi sivuuttaa neuvotteluissa. Samalla Putin on varmistellut, etteivät länsimaat voi myöskään ohittaa Venäjää Syyriassa.
Obama suostui tapaamiseen empien. Washingtonissa tapaaminen on nähty Venäjän palkitsemisena sotilaallisen voiman käytöstä Ukrainassa ja Syyriassa.
Lopulta Isisin terrori koetaan kuitenkin niin suureksi uhaksi, että ratkaisevan päivän lähestyessä länsimaiden kieltäytyminen neuvotteluyhteyksistä al-Assadin kanssa rakoili. Ranskan muotoilussa sanotaan, että al-Assad voi olla osa siirtymäkauden neuvotteluja, mutta ei vallassa siirtymäkauden jälkeen.
Samaan aikaan Putin sai sivustatukea, kun sunnuntaina kerrottiin, että Venäjä sopi yhdessä Iranin, Irakin ja Syyrian kanssa Isisiä koskevan tiedustelutiedon vaihtamisesta.
Obama ja Putin voivat asiantuntija-arvioiden mukaan maanantaina parhaassa tapauksessa sopia Isisin vastaisesta yhteistyöstä, johon liittyisi Syyrian sotaa koskevien poliittisten neuvottelujen aloittaminen uudelleen. Siitä on vielä pitkä matka Syyrian sodan ja sen seurausten ratkaisemiseen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti