tiistai 22. syyskuuta 2015

Outokumpu! Ei hyvältä näytä - kertakaikkiaan...

Kyllä tosiaankin osakkeenomistajien kärsivällisyyttä rassaa Outokummun nykymeno, varsinkin, jos kohta taas ollaan osakkeenomistajien kukkarolla. Toiveet yhtiön tervehdyttämisessä ovat olleet korkealla, koska nimenomaan Tornion Röyttän tehdas pitäisi olla "kovassa iskussa" ...

Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:


Seitovirran Outokumpu on romua

 22.9.2015 10:58 | Päivitetty 22.9.2015 11:25

Ruostumatonta terästä valmistavan Outokummun meno on aivan karmeaa. Suurten pörssiyhtiöiden joukosta ei löydy toista yhtä surkeaa tarinaa. 
Tätä alleviivaa yhtiön tänään antama tulosvaroitus.
Outokumpu on tehnyt vuositasolla tappiota jo vuodesta 2008.
Kuluvasta vuodesta tulee seitsemäs perättäinen tappiovuosi. Kertaerien kera tappiota on syntynyt vajaat 3,0 miljardia euroa. Viime vuosina yhtiöön on pumpattu osakeanneilla reilut kaksi miljardia euroa.
Toki heikkoa menoa voi syyttää ulkopuolisilla syillä, kuten finanssikriisillä ja nikkelin hinnalla. Tähän uskominen olisi kuitenkin silkkaa petosta.
Useilla pääkilpailijoilla, kuten espanjalaisella Acerinoxilla, menee suhteessa paremmin.
Mika Seitovirta tuli yhtiön johtoon keväällä 2011. Alkuvuonna 2012 Outokumpu teki fuusion Thyssenin Inoxumin kanssa. Tarkoituksena oli järkeistää Euroopan ruostumattoman teräksen valmistusta, jossa oli ylikapasiteettia.
EU:n kilpailuviranomaiset asettivat kuitenkin kapuloita rattaisiin. Keskiössä ollut Italian Ternin terästehdas jäi Outokummulta saamatta.
Toki kapasiteettia on saatu suljettua, mutta liikkeestä ovat hyötyneet myös Outokummun kilpailijat.
Amerikasta saatu tehdas on puolestaan kärsinyt käynnistysvaikeuksista. Sen ylösajo on tullut odotettua kalliimmaksi.
Samaan aikaan molemmilla rintamilla vaivana on ollut Kiinan halpatuonti.
Seitovirran pestin aikana Outokummun osakekurssi on laskenut noin 90 prosenttia. Yhtiön velanhoitokyky alkaa olla tunnusluvuiltaan niin heikko, että rahoittajat voivat pian karsastaa Outokumpua.

Ei olisi ihme, jos edessä olisi jälleen osakeanti. Sitä voi olla kaupittelemassa uusi toimitusjohtaja, Seitovirran näytöt eivät ole olleet vakuuttavia.
Yhtiön hallituksen puheenjohtajana toimii Jorma Ollila. Nokian nousun ja laskun todistaneesta Ollilasta ei ole ollut Outokummussa ihmeiden tekijäksi.
Tilanne voi kääntyä kiusalliseksi myös valtiolle, joka on yhtiön suurin omistaja. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on ottamassa omistajaohjausta omiin hoteisiinsa. Voi olla, että hän saa selitellä vaalikarjalle Outokummun tilannetta vielä useampaan kertaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti