tiistai 1. syyskuuta 2015

Programma 101, kone, joka muutti maailman...

Suomen television Yle Areenan dokumenttiohjelma: Programma 101 on aikanaan mennyt minulta ohi silmien.

Henkilökohtaisen tietokoneen alkukehitysvaihe sai aivan uuden ulottuvaisuuden katseltuani em. ohjelman.
Olivetin insinöörit olivat selkeästi aikaansa edellä. Tulee jopa mieleen, että maailma on antanut aivan väärän kuvan henkilökohtaisen tietokoneen/pöytätietokoneen alkuvaiheista.
Alkusysäys luotiin jo 1960-luvulla!

Noin kaksikymmentä vuotta aikaisemmin kuin pääsääntöisesti on annettu ymmärtää...

Suora nettilainaus Yle Areena-sivulta:


Programma 101, kone joka muutti maailman





Programma 101, kone joka muutti maailman
Kuva: Programma 101, kone joka muutti maailman
Vuonna 1964 Italian Ivreassa, pimennettyjen ikkunoiden takana, neljän insinöörin ryhmä kehitti maailman ensimmäisen henkilökohtaisen tietokoneen.

Programma 101, kone joka muutti maailman

Esitetty viimeksi
Yle Teema
Katso ohjelma
Programma 101 on Olivettin kehittämä ohjelmoitava, elektroninen pöytälaskukone, jota usein kutsutaan maailman ensimmäiseksi pöytätietokoneeksi tai henkilökohtaiseksi tietokoneeksi. Koneen suunnittelu aloitettiin 1960-luvun alussa, ja sen kehittäjä ja pääsuunnittelija oli italialainen Pier Giorgio Perotto. Kone tuli markkinoille 1965, se oli ensimmäinen ohjelmoitava laite, johon pienillä ja keskisuurilla yrityksillä oli varaa. Laitteen esteettisestä suunnittelusta vastasi italialainen suunnittelija Mario Bellini.
Alessandro Bernardin ja Paolo Ceretton dokumentti kertoo koneen synnystä, ja yhden aikakauden alusta, aikalaisten kertomusten ja runsaan arkistomateriaalin siivittämänä.
  • Programma 101, kone joka muutti maailman (Programma 101 the machine that changed the world). Italia, 2011. Tuotanto Massimo Arvat. Ohjaus Alessandro Bernard ja Paolo Ceretto.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti