Ihmissalakuljettajien liigat soluttautuneet Suomeen – kiristystä, uhkailua ja matkavelkojen perintää
Turvapaikanhakijat kohtaavat Suomessa kiristystä turvapaikkamatkustamisen velkojen vuoksi. Rajavartioston rikostorjuntayksikön mukaan kiristäjiä on kymmeniä. He toimivat ulkomaalaisten rikollisorganisaatioiden leivissä, kertoo illan A-studio.
Suomeen tulevat turvapaikanhakijat tekevät matkansa halki Euroopan kohti Suomea velaksi. Rajavartioston rikostorjuntayksikön mukaan tulijoista lähes puolet on rahoittanut matkansa velaksi rikollisorganisaatioin kautta.
Jos turvapaikanhakija ei pysty maksamaan velkaa takaisin, sitä peritään kiristämällä ja uhkailemalla.
Ylen A-studion haastatteleman Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikön päällikön Kari Kettusen mukaan ilmiö on heille tuttu jo aiemmilta vuosilta.
Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikkö on tällä hetkellä keskeinen toimija Suomeen suuntautuvan laittoman maahantulon torjunnassa ja tutkimisessa.
– Tällä hetkellä kiristäjiä on meidän tiedossa arviolta muutama kymmenen. He ovat pääosin samaa etnistä taustaa kuin kiristettävät turvapaikanhakijat. Kiristäjät toimivat ulkomaalaisten rikollisorganisaatioiden leivissä, sanoo rikostorjuntayksikön päällikkö Kari Kettunen.
Kiristäjät uhkailevat turvapaikanhakijoiden tai heidän sukulaistensa terveydellä lähtömaassa. Kontaktia otetaan joko suoraan tai puhelimen välityksellä. Kiristettävä suljetaan usein myös yhteisön ulkopuolelle tai alistetaan muulla tavoin.
Tapauksia on tällä hetkellä tiedossa jo kuukausittain. Näytön saaminen suoranaisesta väkivallasta on silti vaikeaa.
– Meillä ei ole tutkinnassa yhtään tapausta, jossa uhkailu olisi viety käytäntöön, toteaa Kettunen A-studiolle.
Velan maksuksi rekrytointia ja pimeää työtä
Turvapaikkamatkustamisen velan perinnässä kiristäjillä on silti vahvoja keinoja. Velka saattaa olla tuhannesta eurosta kymmeniin tuhansiin euroihin.
– Meillä on ollut tutkinnassa tapauksia, joissa velkasuhteen takia ihmistä on lähdetty rekrytoimaan rikollisorganisaatioon mukaan. Hänet saadaan siten mukaan tekemään pieniä tekoja ihmisten salakuljettamiseen tai huumeiden salakuljettamiseen tai johonkin muuhun rikolliseen tekoon liittyen, Kari Kettunen kertoo.
Päinvastoin kuin Euroopassa, Suomessa ei turvapaikanhakijoita useinkaan päädy velanmaksun vuoksi prostituutioon. Sen sijaan harmaat työmarkkinat ovat tulleet tutuiksi rajavartioston rikostorjuntayksikölle.
– Yksi merkittävä ilmiö, joka on näkynyt meillä pitkään, on velkasuhteessa olevien ihmisten päätyminen tekemään Suomessa pimeää työtä.
Tällainen ihminen on suuressa vaarassa päätyä jopa ihmiskaupan uhriksi. Vaihtoehtoisesti hänen oikeuksiaan työntekijänä saatetaan polkea tai työturvallisuus jää vähälle huomiolle.
Mikä velanperintätilanne on jatkossa?
– Nyt kun Suomeen tulee huomattava määrä turvapaikanhakijoita, olisi helppo ennustaa, että tämä ilmiö kasvaa samassa suhteessa, Kettunen sanoo Ylen A-studiolle.
Kulkeeko rajavartioston rikostorjuntayksikkö sitten askeleen edellä vai kolme askelta jäljessä laittoman maahantulon järjestämisessä ja velkailmiön edessä?
– Uskon vakaasti, että rajavartiolaitoksella on hyvä kuva siitä, millä tavalla nämä rikollisorganisaatiot toimivat. Me ja muut viranomaiset teemme parhaillaan valtavasti töitä tämän asian eteen, sanoo rikostorjuntayksikön päällikkö Kari Kettunen.
Lisää aiheesta A-studiossa tänään klo 21.00 TV1:ssä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti