maanantai 7. syyskuuta 2015

Prosenttiperustainen jäsenmaksu...

Ennen sanottiin/väitettiin, että oikeaa, todellista edunvaltatyötä tekevä keskusjärjestö, liitto tai yhdistys on sellainen, jonka jäsenmaksu on prosenttiperustainen ja se on työnantajaperinnässä.

Muut eli tasarahajäsenmaksuja perivät ovat eritasoisia ammatillisaatteellisia seurustelukerhoja, ns. herrakerhoja, joilla ei edunvalvonnan kanssa ole juurikaan tekemistä. 

Tiedän, että kaikki eivät hyväksy prosenttiperustaisen jäsenmaksun ja edunvalvonnan korrelaatiota.

Edellisessä elämässäni eli työelämässäni opetussektorilla olin viimeiset vuosikymmenet Akavaan kuuluvan Opetusalan Ammattijärjestön OAJ:n jäsen Ammatillisten Oppilaitosten Opettajat AOO ry:n kautta.
Oli itsestäänselvyys, että jäsenmaksu oli prosenttiperustainen ja työnantajaperinnässä. Raadollinen edunvalvonta pyrittiin hoitamaan asiallisesti jäsenistön parhaaksi.

Mikäli oikein muistan, aikaisemmin teollisuudessa ja palvelusekstorilla ns. ylempien toimihenkilöiden työehtosopimuksissa oli suosituksia asiasta jos toisesta.

Yleensä muilla henkilöstöryhmillä on löytynyt sitovaa sopimustekstiä siis mustaa selkeästi valkoisella.

Nyt alkaa myös ylempien toimihenkilöiden osalta tilanne olla selkeämpi kuin ennen - sopimustekstisitovuutta löytyy.

Jatkuva kiista työnanantaja-/työntekijätahon välisissä työehtosoimusneuvotteluissa on korotuslinjasta: Euro- vai prosenttipohjainen ratkaisumalli. Varsin usein päädytään ns. sekalinjaan.

Jos ja kun oikealla edunvalvonnalla on hinta, on mielestäni reilua, että se, jolle prosenttieuroja ropisee kukkaroon enemmän, maksaa myös jäsenmaksua prosenttiperustaisesti hiukan enemmän.

Sillä on mielestäni korrelaatio myös järjestäytymiseen = jäseneksi liittymiseen nuorten jäsenten osalta. Nykyisin järjestäytymisprosentit ovat murheellisen alhaisia...

Minulle eläkeläisenä edellä olevat asiat eivät vaikuta enää sitä tai tätä. Tosin maksan edelleen sekä Tekniikan Opettajat TOP ry:n ja Insinööriliitto IL ry:n eläkeläisjäsenmaksun vähän niin kuin vanhasta muistista.

OAJ ry:n Veteraaniopettajien jäsenmaksusta olen luopunut kauan sitten...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti