Suunniteltu mielenilmaus on suunnattu poliitikkoja, lähinnä hallitusta vastaan - ei niin kuin alla olevassa artikkelissakin todetaan - työnantajia vastaan.
Valitettavasti käytännössä se kuitenkin kohdistuu työnantajiin ja palveluja käyttäviin kansalaisiin - meihin jokaiseen.
Toisin sanoen mielenilmaus on puhdasta politiikkaa, puoluepolitiikkaa = oppositiopolitiikkaa.
Jos joku muuta väittää, totean yksiselitteisesti, valehtelet...
On tosin tunnustettava, että nykyhallituksen "matokuuri" on poikkeuksellisen kova, mutta kyllä Suomen tilanne on myös poikkeuksellisen kova, paha, kansantaloudellisesti olemme kuralla, jota ei tunnuta uskottavan.
Toisaalta tämä on kovanluokan peliä, pokeria, jossa kaikkia kortteja ei ole vielä katsottu.
Väitän, että tämänkin kohinan jälkeen Suomessa ns. kolmikanta voi vielä hyvin, neuvottelujärjestelmä ei horju, vaan kaikessa hiljaisuudessa palataan hymyssä suin neuvottelupöytiin. Tupo-neuvottelut ovat vuosikymmeniä luonteeltaan lähestyneet eräänlaista näytelmää, draamaa, jossa kurttuotsaiset neuvottelijat vilahtavat tv-ruudussa yötä myöten. Jotkut puhuvat jopa tuposirkuksesta.
Näemmä meillä Suomessa on varaa perjantain 19.09.2015 tyyppisiin mielenilmaisuihin, joista ei ole muuta kuin haittaa meille kaikille...
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:
Perjantain mielenilmaus paisuu: Koko junaliikenne pysähtyy, pk-seudun julkinen liikenne seisoo, koulut ja päiväkodit ehkä kiinni
Tulevana perjantaina kello 11 alkava palkansaajien suurmielenosoitus pysäyttää koko Suomen junaliikenteen aamukuudesta iltakuuteen.
Ennen kuutta lähtevät junat ajetaan määräasemiinsa, kertoo Veturimiesten liiton (VML) hallituksen puheenjohtaja Risto Elonen. Päätös tehtiin VML:n hallituksessa yksimielisesti kello kolmen aikaan tänään sunnuntaina.
"Matkustajakyydit, tavarankuljetus ja lähiliikenne seisovat. Ihan koko junaliikenne. Tämä on viesti pääministeri Juha Sipilälle (kesk), että hänen esittämänsä yksipuoliset heikennykset työelämään ovat ay-liikkeen kannalta mahdottomia hyväksyä", Elonen sanoo.
"Hallituksen toimia on niin vaikea ymmärtää. Veturimiesten liittokaan ei ole juuri profiloitunut lakkoherkkyydellä, olemme uhanneet työtaistelulla viimeksi vuonna 2000. Viisitoista vuotta mentiin, mutta Sipilän toimia ei voi olankohautuksella ohittaa. Sitä saa mitä tilaa."
Koko junaliikenteen pysähtymisestä uutisoi ensimmäisenä Yle.
Mielenilmaus pysäyttää myös koko pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen. Myös päiväkodit ja koulut saattavat mennä kiinni. Lisäksi on mahdollista, että lentoliikenteeseen tulee häiriöitä.
"Jonain kellonaikana kaikki vehkeet seisovat: lähijunat, bussit, ratikat ja metrot", kertoo Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.
Tämä on käytännössävarmaa, Eloranta sanoo, vaikka valmistelut ovatkin vielä käynnissä. Lähes 230 000 palkansaajaa edustavan JHL:n paikallisyhdistykset tekevät päätöksensä maanantain ja tiistain aikana.
Ratikat ja metrot seisovat Elorannan mukaan ainakin läpi mielenilmauksen, mahdollisesti myös sitä ennen ja sen jälkeen. Mielenosoituksen kesto on noin kaksi tuntia, Eloranta arvioi.
"Sellainen ymmärrys on, että lähijunat eivät liiku aamukuudesta kuuteen illalla. Suurin osa busseista pysähtyy, ja sekään ei ole mikään parin tunnin asia, vaan aamusta iltaan. Olen ymmärtänyt, että AKT suunnittelee näin."
Yli 50 000:ta jäsentä edustava auto- ja kuljetusalan etujärjestö AKT vastaa noin 85 prosentista pääkaupunkiseudun bussiliikenteestä. Liiton puheenjohtaja Marko Piirainen vahvistaa HS:lle, että bussien seisominen aamusta iltaan on oletettavaa. Hallitus kokoontuu maanantaina kello 10 päättämään yksityiskohdista.
Vaikka joukkoliikenne pysähtyy, pääkaupunkiseudulla saa perjantaina tarvittaessa taksin. Suomen Taksiliiton puheenjohtaja Jari Lemmetyinen sanoo, että hänen korviinsa ei ole tullut vielä yhtään lakkoilmoitusta.
"90 prosenttia kaikista taksiautoilijoista on yksinyrittäjiä, joten yhden päivän lakossa pystyisimme pitämään kaluston liikenteessä kiitettävästi."
JHL:n Eloranta sanoo pitävänsä kohtalaisen todennäköisenä, että perjantaina myös lentoliikenteeseen tulee häiriöitä. "JHL:ään kuuluu turvatarkastajia, ja heidän osaltaan varmaan tehdään huomenna päätöksiä."
Maanantai-aamuna kokoontuvat hallitukset myös lentoemänttien ja stuerttien SLSY:stä, Ilmailualan Unioni IAU:Sta sekä AKT:stä.
SLSY:n puheenjohtaja Juha Kuurne sanoo pitävänsä mahdollisena, että järjestö ryhtyy toimenpiteisiin perjantaina.
Koneiden purkamisesta, lastauksesta ja muista maapalveluista vastaavan IAU:n puheenjohtaja Juhani Haapasaari ei halunnut vielä arvioida perjantain toimia tai niiden vaikutusta.
AKT vastaa koneiden tankkauksesta ja ramppikuljetuksista. Liiton puheenjohtaja Piirainen maalaili viime perjantaina uhkakuvaa, että myös nämä toiminnot keskeytyisivät mielenilmauksessa.
Palkansaajien mielenosoitus saattaa sulkea myös päiväkoteja ja kouluja, ennakoi Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n järjestöpäällikkö Pasi Pesonen. Koulujen mahdollinen sulkeminen perjantaina ei vaikuttaisi toisen kotimaisen kielen ylioppilaskokeisiin.
Tieto mahdollisista päiväkotien ja koulujen sulkemisista on työnantajilla hyvissä ajoin ennen perjantaita, Pesonen tähdentää.
"Niin ei voi käydä, että olisi tuomassa lasta perjantaina hoitoon, ja vasta sitten huomaisi, että päiväkoti onkin kiinni", Pesonen sanoo.
Akavalainen yli 120 000 jäsenen OAJ on mukana perjantain suurmielenilmauksessa. Järjestö on kehottanut jäseniään osallistumaan "mahdollisuuksiensa mukaan".
Pesonen korostaa, ettei OAJ ole tehnyt mitään päätöstä yhdenkään päiväkodin tai koulun sulkemisesta, vaan ohjeistanut paikallisyhdistyksiä toimimaan niin, että mahdollisimman moni pääsee mukaan, kunhan lasten turvallisuus ei vaarannu.
"Mielenilmaustahan ei ole suunnattu työnantajia vaan poliitikkoja vastaan", Pesonen huomauttaa.
"Työsuhteisilla on laillinen mahdollisuus osallistua tapahtumaan, mutta työnantajia tulee informoida hyvissä ajoin etukäteen."
OAJ:n hallitus pitää vielä sunnuntaina illalla etäkokouksen ja tarkentaa ohjeita.
Pesonen pitää päiväkotien sulkemista todennäköisempänä kuin koulujen, koska niissä henkilökuntaa tarvitaan suhteessa enemmän, eli poissaolot tuntuvat heti. Hän huomauttaa myös, että juuri lastentarhanopettajilta on tullut paljon vihaista palautetta uusista heikennyksistä, koska heillä on jo nyt alhainen palkka.
Lisäksi hallituksen aiemmat päätökset ryhmäkokojen suurentamisesta sekä subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisesta osuvat lastentarhanopettajiin.
Pesonen ennakoi, että päiväkoteja saattaisi mennä kiinni etenkin pääkaupunkiseudulla.
Sairaanhoitoon perjantain mielenilmaus ei näillä näkymin juuri vaikuttaisi.
"Olemme kannustaneet jäseniämme osallistumaan, mutta se on vapaaehtoista ja tapahtuu vapaa-ajalla", sanoo Suomen suurimman sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestön Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo.
Vesivalokin muistuttaa, että kyseessä on mielenosoitus "hallituksen herroja" vastaan eikä mikään lakko, kun työehtosopimuksetkin ovat voimassa.
Hän korostaa paikallistason ammattijärjestöjen päättävän itse osallistumisesta.
"Uskon, että aika paljon tulee väkeä paikalle, sillä kenttä on tuohduksissa ja busseja on jo tilattu", sanoo 160 000 jäsenen liittoa luotsaava Vesivalo. Yli 90 prosenttia liiton jäsenistä on naisia.
Suomen lähi- ja perushoitajaliiton Superin puheenjohtaja Silja Paavola uumoilee, että myös töissä olevia liiton jäseniä lähtee osoittamaan mieltään, sillä koskaan ennen jäseniltä ei ole tullut yhtä paljon aggressiivisia viestejä.
Paavola tähdentää, ettei mitään hoitopaikkoja ole määrä sulkea eikä potilaiden turvallisuus saa "missään nimessä" vaarantua.
"Tämä ei saa osua ihmisten nilkkaan", Paavola sanoo.
Superissa on 86 000 jäsentä.
Suurmielenosoituksessa pysähtyvät myös muun muassa kuorma-autoliikenne sekä satamat.
Myös paperi-, kartonki- ja sellutehtaat pysäyttävät toimintansa perjantaiksi. Käytännössä työtaistelun vaikutus on pidempi, koska koneita ryhdytään ajamaan alas jo torstaina.
Laitteiston uudelleenkäynnistys voi venähtää sunnuntain puolelle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti