maanantai 7. syyskuuta 2015

Ruokahävikki on aivan liian suuri Suomessakin...

Puhuttaessa maailman nälänhädästä muistelen lukeneeni, että teoriassa kaikille riittää ruokaa, mikäli nykyistä globaalista ruokahävikkiä voitaisiin vähentää 25%. 

Suomen osuus em. hävikistä on häviävän pieni, se on kuitenkin merkittävä, jota on syytä vähentää kaikin käytettävissä olevin, järkevin keinoin.


Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:


Naiset heittävät ruokaa roskiin enemmän kuin miehet – asiantuntija neuvoo, miten ruokahävikkiä voi vähentää

RUOKA 
JUHANI NIIRANEN / HS
Nelihenkisen perheen biojätettä.
Nelihenkisen perheen biojätettä.
Ruokahävikki tulee kalliiksi: nelihenkiseltä perheeltä voi mennä vuodessa satojen eurojen edestä ruokaa roskikseen.
Naisilta syntyy ruokahävikkiä enemmän kuin miehiltä. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen vuonna 2013 tekemän ruokahävikkitutkimuksen mukaan ruokahävikkiä tuottavat eniten yksin asuvat naiset, jotka heittävät ruokaa roskiin noin kolmanneksen enemmän kuin yksin asuvat miehet.
Myös perheissä ruokahävikkiä syntyy eniten silloin, jos ruokaostoksista vastaa nainen.
Osasyy lienevät naisten suosimat tuotteet: esimerkiksi tuoreet kasvikset pilaantuvat helposti.
Suomalaiset kotitaloudet heittävät vihanneksia ja juureksia roskiin vuodessa 22 miljoonaa kiloa.
Hedelmistä ja marjoista syntyy hävikkiä 12 miljoonaa kiloa vuodessa. 

Advertisement
Miten sitten hävikkiä voi vähentää? Asiantuntija, kotitalousopettaja Elina Ovaskainen energian ja materiaalien järkevän käytön asiantuntijayritys Motivasta kertoo.
Osta vain se, minkä syöt.
Käytä ostoslistaa, äläkä tee ruokakaupassa heräteostoksia. Pohdi, millaista ruokaa ja millaisia määriä tarvitset.
Hyvä vinkki on ottaa jääkaapin sisällöstä kuva ennen kuin menee ruokakauppaan. Näin muistaa, mitä kaapissa on ja mitä sieltä pitäisi käyttää.
Kasviksia menee paljon hävikkiin. Kannattaa ostaa yksittäisiä perunoita ja juureksia ennemmin kuin jättipusseja.
Tuoreet yrtit menevät herkästi pilalle, mutta ne voi pakastaa tai kuivata. Nopean kuivatuksen voi tehdä jääkaapin päällä.
Luota aisteihisi.
Parasta ennen -päiväyksestä voi lukea, milloin tuote on valmistajan mukaan parhaimmillaan. Se ei siis kerro, onko tuote pilalla.
Esimerkiksi hapanmaitotuotteet säilyvät avaamattomina pitkiäkin aikoja. Jos tuote ei haise pahalta eikä siinä ole silmin havaittavia muutoksia, esimerkiksi hometta, sitä voi seuraavaksi siirtyä maistamaan.
Nahistunut porkkana uppoaa hyvin keittoon. Tomaatit taas saattaa arvioida huonoiksi, vaikka ne ovat vain pehmeitä. Pehmeinä ne itse asiassa ovat usein parhaimmillaan.
Säilytä oikein.
Hedelmät erittävät etyleeniä ja kypsyttävät toisiaan sekä muita kasviksia. Näin ollen vaikkapa kurkku pysyy hyvänä pidempään, kun sitä ei säilytä banaanien vieressä.
Jääkaapin lämpötilan pitäisi olla kahdesta kuuteen astetta. Usein jääkaappi on liian lämmin.
Ovihylly, jossa säilytetään maitotuotteita, on vihanneslokeron lisäksi jääkaapin lämpimimpiä paikkoja.
Älä sullo pakastimeen.
Jos on itse valmistanut ruokaa, se säilyy jääkaapissa jopa yllättävän hyvin. Esimerkiksi kasvisruoka tuskin menee jääkaapissa pilalle vielä kahdessa päivässä.
Kannattaa muistaa, että ruoka-ohjeet on tehty neljälle ihmiselle. Yhden tai kahden hengen kotitalouksissa tuleekin helposti kokattua liian suuria määriä.
Tähteiden pakastaminen ei välttämättä kannata, koska annokset unohtuvat helposti. Ruoka saattaa yhtä lailla päätyä roskikseen, kun se puoli vuotta myöhemmin löytyy pakastimesta.
Järkevämpää on tehdä ruokaa alun perinkin sopiva määrä.
Tuunaa ruokaa.
Opettele hyödyntämään tähteet ja ne raaka-aineet, jotka sinulla jo on. Netissä on  sivustoja, joihin voi syöttää kaapissa olevat raaka-aineet, ja ne antavat ehdotuksia aterioiksi.
Tähteitä voi käyttää keittoihin, munakkaisiin ja pitsaan. Moni herkkuruoka on syntynyt tähteiden pohjalta: esimerkiksi bouillabaisse-keittoon tuli alun perin sitä, mitä kalastajalta sattui jäämään yli.
Kuluttajaliiton Hävikkiviikkoa vietetään 7.–13. syyskuuta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti