keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Kemin Ajoksen biedieselhanke - yksi mahdollisuus?

Ennen - kauan sitten - ns. karvalakkilähetystöt olivat liikkeellä täältä pohjoisesta pääkaupunkiseudulla vaatimassa milloin mitäkin. Joskus menestyksellisestikin, vrt. Outokummun terästehdas Tornion Röyttään...

Kyllä Kemin Ajoksen biodieselhanke olisi yhden karvalakkilähetystön väärti.

Meri-Lapista on tällä hetkellä kaksi kansaedustajaa - kolmekin oikeastaan - toivottavasti Kemin Ajoksen biodieselhanke on em. edustajien toteutuslistalla priorisoitu ykköseksi.

Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:

Hallitus tukee uusien biojalostamoiden rakentamista Suomeen

Osana kärkihankkeita hallitus tukee uusien biojalostamoiden rakentamista Suomeen. Elinkeinoministeri Olli Rehnin mukaan hankkeet lähtevät liikkeelle jo ensi vuonna.

Elinkeinoministeri Olli Rehn ja maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen
Kimmo Tiilikainen ja Olli Rehn pitivät tiedotustilaisuuden biotalous- ja puhtaat ratkaisut -kärkihankkeen etenemisestä. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Päivittäiset tiedotustilaisuudet hallituksen kärkihankkeista jatkuivat keskiviikkona biotalouden osalta. Elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) mukaan biotalouteen ja niin sanottuihin puhtaisiin ratkaisuihin varataan yhteensä 300 miljoonaa euroa hallituskauden aikana.
Konkreettisinta antia tässä vaiheessa on energiatukien suuntaaminen uusille biojalostamohankkeille. Ministeri Rehnin mukaan kyseeseen voi tulla joko yksi suuri tai 2–3 keskisuurta biojalostamoa.
Minne päin Suomea investointeja suunnitellaan, siihen Rehn ei vielä halua ottaa kantaa.
– Tässä vaiheessa on vaikea sanoa, mikä yritys tai mikä paikkakunta tulisi kyseeseen. Me käymme normaalin arvioinnin perusteella läpi, mitkä hankkeet ovat parhaita energiatukien kohteiksi, Rehn toteaa.
Aikataulu on kuitenkin tiukka ja arviointityö tehdään nopeasti. Rehnin mukaan hankkeet lähtevät liikkeelle jo ensi vuoden kuluessa.

Neste: tukee tutkimushankkeita

Maailman suurimpiin uusiutuvien polttoaineiden valmistajiin kuuluvan Nesteen näkökulmasta hallituksen biotaloushankkeet ja strategiset linjaukset antavat varmuutta uusille investoinneille.
Nesteen yhteiskuntasuhdejohtajan Ilkka Räsäsen mukaan tärkeintä biotaloushankkeissa on linjaus siitä, että uusiutuvien liikennepolttoaineiden osuus nostetaan 40 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.
– Hallituksen linjaus kuitenkin tukee ja edesauttaa tutkimus- ja tuotekehityshankkeitamme, Räsänen korosti Yle Uutisten haastattelussa.

Lisärahaa maatalouteen ja kiertotalouteen

Biojalostamojen ja uusiutuvan energian tuen lisäksi hallitus aikoo muun muassa lisätä puun tarjontaa ja parantaa jätteiden hyötykäyttöä. Kärkihankerahoitusta suunnataan myös maatalouden investointeihin, sitä varten lisätään maatilatalouden kehittämisrahaston rahoitusta.
Moni epäilee jo, nouseeko Suomi näillä hallituksen eväillä.
Olli Rehn muistuttaa, että biotalous on jatkossa entistä keskeisemmässä osassa uusiutuvien luonnonvarojen hyödyntämisessä ja työpaikkojenkin luonnissa.
– Biotalous muodostaa jo nyt kolmanneksen Suomen kansantuotteesta, Rehn sanoo.
Lisää hallituksen kärkihankkeita on luvassa jälleen torstaina ja perjantaina. Odotuksia on ladattu ainakin perjantaihin, jolloin TEM:n työpari Olli Rehn ja Jari Lindström (ps.) esittelevät työllisyyteen ja kilpailukykyyn liittyvät kärkihankkeet. Hankkeet ovat Rehnin mukaan samansuuntaisia kuin biotalouteen liittyvät tuet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti