sunnuntai 25. tammikuuta 2015

YK:n turvallisuusneuvosto on totaalihampaaton taas kerran...


Ulkomaat  | 

YK:n pääsihteeri tuomitsi Mariupolin raketti-iskun – turvallisuusneuvosto taas hampaaton

YK:n turvallisuusneuvosto on käsitellyt Ukrainan kriisiä laihoin tuloksin jo yli 20 kertaa.


Peitelty ruumis kadulla.
Iskussa Mariupolin kaupunkiin kuoli ainakin 30 ja haavoittui yli sata ihmistä. Kuva: Sergei Vaganov / EPA

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon on tuominnut lauantaisen raketti-iskun Ukrainan hallituksen hallussa olevaan Mariupolin kaupunkiin. Iskussa kuoli ainakin 30 ja haavoittui yli sata ihmistä.
Banin lausunnossa todetaan näyttävän siltä, että raketit ammuttiin umpimähkäisesti siviilien asuttamille alueille. Pääsihteerin mukaan tapauksessa saatettiin rikkoa kansainvälisiä lakeja.
Ban tuomitsi myös Venäjä-mielisten kapinallisjohtajien yksipuolisen vetäytymisen Minskissä viime syyskuussa solmitusta tulitaukosopimuksesta sekä heidän provokatiiviset lausuntonsa.
Mariupolin raketti-isku oli Britannian aloitteesta esillä myös YK:n turvallisuusneuvostossa. Turvallisuusneuvosto ei kuitenkaan päässyt Venäjän vastustuksen takia sopuun päätöslauselmasta.  
Britannian YK-suurlähettiläs Mark Lyall Grant ihmetteli sitä, että YK:n pääsihteeri julkistaa voimakkaasti Mariupolin tapahtumat tuomitsevan lausunnon, mutta turvallisuusneuvosto ei pysty samaan.
Venäjän edustajan mukaan sopuun ei päästy, koska Britannia vaati, että samassa yhteydessä tuomitaan "Itsepuolustusjoukkojen eräät lausunnot". Venäjän mielestä turvallisuusneuvoston läntiset jäsenet ovat koko konfliktin ajan kieltäytyneet tuomitsemasta vastaavia tekeja ja lausuntoja, joihin Kiovan hallitus on syyllistynyt.
Ukrainan kriisin alkamisen jälkeen turvallisuusneuvosto on kokoontunut pohtimaan Ukrainan tilannetta yli 20 kertaa – pääsemättä kertaakaan yksimielisyyteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti