Suomalaisia herätellään informaatiosotaan
Sosiaalisen median keskustelukumppani ei välttämättä ole ihan tavallinen taavi vaan kyseessä saattaa olla trolli eli vihamielinen vaikuttaja, sanoo valtioneuvostoa avustavan turvallisuuskomitean pääsihteeri Vesa Virtanen.
Pari vuotta valtioneuvoston alaisuudessa toimineessa poikkihallinnollisessa turvallisuuskomiteassa on pantu merkille Ukrainan tapahtumien heijastuminen sosiaaliseen mediaan. Nyt komitea haluaa herätellä myös tavallisia kansalaisia huomaamaan, että väittelykumppani Facebookissa tai Twitterissä saattaa olla Venäjän näkökulmia jopa työkseen edistävä vaikuttaja-agentti.
– Siellä on keskustelijoita ja tarkkailijoita, jotka käyttävät hyvin paljon Venäjän päämääriä edistäviä puheenvuoroja. Kyllä tätä muutkin valtiot harrastavat, mutta erityisesti Ukrainan kriisin myötä Venäjän toiminta on Suomessa aktivoitunut, sanoo turvallisuuskomitean pääsihteeri Vesa Virtanen.
– Tavallista kansalaista voi neuvoa, että kannattaa hyvin avoimesti lukea mediaa ja pohtia, että jospa siellä takana ei olekaan oikea ihminen. On hyvä suhtautua kriittisesti siihen mitä lukee, kuulee ja näkee.
Tavoitteena vaikuttaminen kriisinkestokykyyn
Virtasen mukaan nettioperaatioiden perimmäinen päämäärä on vaikuttaa valtion johtamiseen mutta myös henkiseen kriisinkestokykyyn. Valtionhallinnon roolina on väärien väitteiden ja suoranaisten valheiden kiistäminen.
– Jokaisen on hyvä tietää, että tällaista toimintaa on käynnissä. Jokainen tietysti määrittelee itse, mitä tarkoittaa informaatiosodankäynnillä, itse näen, että se on vihamielistä vaikuttamista kohteen päätöksentekoon, väärien tietojen levittämistä ja mielipiteen muokkausta, Virtanen sanoo.
Trollien lukumäärä arvoitus
Virtanen ei pysty arvioimaan sosiaalisessa mediassa liikkuvien trollien lukumäärää, vaikka omakohtaistakin kokemusta on.
– Itsekin olen huomannut, kun liikun Twitterissä, että tulee sellaisia seuraajia, jotka pyrkivät vaikuttamaan päätöksiimme. Kyllä niitä useita on, arvioi Virtanen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti