tiistai 27. tammikuuta 2015

Mikä ihmeen Pecha Kucha?

Minua(kin) on pommitettu aktiivisesti sähköpostin välityksellä ETAPPI 15/Lapin yhteistyöfoorumi-tapahtumaan - viimeksi tänään. 

Varmaan hyvä tapahtuma asiapitoisine ohjelmineen ja oheisrientoineen, jonka jätän kuitenkin väliin, sillä minulla on muuta tekemistä...

Ohjelmatekstissä on mainittu termi pecha kucha, oli pakko selvittää alustavasti, mitä se tarkoittaa... 

Suora nettilainauspätkä WikiPedian sivulta:

Pecha Kucha (jap. ペチャクチャ) tai Pecha Kucha -ilta on esitysformaatti, jonka avulla voidaan esitellä luovaa työtä helposti ja epämuodollisesti. Sen suunnittelivat alun perin vuonna 2003 tokiolaisen arkkitehtitoimiston työntekijät, jotta nuoret muotoilijat voisivat tavata, verkostoitua ja esitellä töitään julkisesti. Formaatti on levinnyt moniin kaupunkeihin eri puolilla maailmaa.

Nimi juontuu japaninkielisestä sanasta, joka kuvaa keskustelun, ”porinan”, ääntä.
Pecha Kucha -illan tavoitteena on pitää esitykset lyhyinä, kiinnostustaso korkealla ja mahdollistaa se, että monet esittäjät voivat jakaa ideoitaan yhden illan kuluessa. Esittäjät ja aiheet valitaan hyvissä ajoin ennen esitystä. Jokainen esittäjä saa esittää 20 kuvaa, jokaista tasan 20 sekunnin ajan. Yhden esittelijän esitysaika on siis 6 minuuttia 40 sekuntia. Tapahtumissa on yleensä 10–14 kutsuttua puhujaa. Esittäjät ovat usein muotoilunarkkitehtuurinvalokuvauksenkuvataiteiden tai muilta luovilta aloilta, mutta esitykset ovat alkaneet ulottua myös yliopistoihin ja liike-elämään.[1]
Esitysten sisältöä ei rajoiteta millään tavalla. Jotkut järjestäjät ovat lisänneet formaattiin omia versioitaan. Groningenissa Hollannissa yhtyeen live-esitys sai kaksi varattua aikaa. Oulussa esityksiä piti muutama filosofi. Järjestäjänä oli Pohjois-Suomen Arkkitehdit SAFA.[1] Los Angelesissa useat maantieteilijät ovat käyttäneet formaattia, jotta he voisivat selostaa ja esitellä visuaalisesti tutkimustyötään. Rovaniemellä, joka on maailman pohjoisin Pecha Kucha -kaupunki, järjestettiin Pecha Kucha Night lokakuussa 2008. Tapahtumassa kuultiin mm. luovien alojen taitajien puheita.
Helsingissä ryhdyttiin järjestämään Pecha Kucha -tapahtumia syksyllä 2006[2].

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti