torstai 22. tammikuuta 2015

Täydellistä sananhelinää - uskoo, ken tahtoo...

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on selitysten mestari

Ulkoministeri Sergei Lavrov käyttää paljon aikaa selittääkseen Venäjän toimet parhain päin

ULKOMAAT 

Yksitoista vuotta Venäjän ulkoministerinä toiminut veteraanidiplomaatti Sergei Lavrov, 64, on selitysten mestari. Hän antoi keskiviikon tiedotustilaisuudessa Moskovassa vakuuttavan näytön kyvyistään vastatessaan espanjalaisen El País -lehden Krimiä koskevaan kysymykseen.
Lavrov oli ehtinyt pariin otteeseen korostaa suvereenin Ukrainan yhtenäisyyttä, kun espanjalaistoimittaja tiedusteli häneltä, kuinka tämä "yhtenäisyys" huomioitiin maaliskuussa, kun Venäjä miehitti Krimin niemimaan.
"Vakuutamme, että kannatamme Kaakkois-Ukrainan ongelmien ratkaisua, joka kunnioittaa tiukasti Ukrainan suvereniteettia ja alueellista eheyttä", Lavrov vastasi.
"Krimin kysymys sen sijaan ratkaistiin kansainvälisen oikeuden perusteella."
"Ukrainassa tapahtunut vallankaappaus heikensi Ukrainan valtion oikeutta tavoitella aluetta, joka täysin kansainvälisen oikeuden vaatimuksien mukaisesti ja ennen vallankaappausta valitun parlamentin päätöksellä toteutti kansanäänestyksen, jossa väestön enemmistö kannatti itsemääräämisoikeutta ja siitä seuraavaa liittymistä Venäjän federaatioon."
Lavrov lisäsi, että "YK:n peruskirjan pääperiaate on kansojen itsemääräämisoikeus".
On yhä epäselvää, moniko alueparlamentin jäsen edes osallistui äänestykseen, jonka tuloksen Kiova julisti saman tien laittomaksi. Jatkosähellys kansanäänestyksen kysymyksistä, aikataulusta ja tuloksista antoi täyden syyn nimittää tapahtumasarjaa farssiksi."Ennen vallankaappausta valitulla parlamentilla" ulkoministeri ilmeisesti viittasi Krimin parlamentin eli korkeimman neuvoston 27. helmikuuta tekemään päätökseen kansanäänestyksestä. Parlamentti kokoontui Simferopolissa venäläisten sotilaiden piirittämässä parlamentissa.
Lavrov puhui ulkomaiselle medialle. Salissa ei tainnut olla montaa toimittajaa, jotka olisivat nielaisseet voimapolitiikan perustelemisen kansainvälisellä oikeudella. Lavroville pisteet siitä, että hän edes yritti.
Toisen kerran Lavrov lähestyi totuuden rajoja toistaessaan näkemyksensä venäläisten joukkojen läsnäolosta Itä-Ukrainassa. Tai siis läsnäolon puutteesta.
"Mitä tulee aseiden ja joukkojen virtaan [rajan yli Venäjältä Ukrainaan], niin olemme kuulleet nämä väitteet monta kertaa", Lavrov sanoi. "Ja joka kerta sanon, että jos sellaista varmana tietona esitätte, niin näyttäkää faktat. Mutta faktoja ei kukaan halua esittää. Tai ei kykene esittämään, en tiedä."
Lavrov ei väittänyt suoraan, ettei Ukrainassa olisi venäläisiä sotilaita. Itse asiassa hän onnistui iskemään Ukrainan ja sen liittolaisten heikkoon kohtaan.
On vaikea kuvitella, ettei joukkojen liikkeistä olisi esimerkiksi yhdysvaltalaista satelliittikuvaa tai muuta todistusaineistoa – aiheellinen kysymys kuuluu, miksi aineistoa ei julkaista.
Venäjän ulkopolitiikan pitkään perinteeseen kuuluvat niin kutsutut kaksoissignaalit. Yksinkertaisimmillaan tämä tarkoittaa hyvä poliisi – paha poliisi -menetelmää, jossa ensimmäinen hallitsijan edustaja ärjäisee jotain veret seisauttavaa.
Toinen tulee sitten rauhoittelemaan, ettei asia ihan noin ole.
Paha poliisi oli maanantaina apulaisulkoministeri Grigori Karasinin yllä, kun hän uhkasi Ukrainaa "valtiollisen olemassaolon" menetyksellä.
Lavrov oli keskiviikkona hyvä poliisi, joka maanitteli kuulijoita kahden ja puolen tunnin ajan hyväksymään Venäjän näkökantoja. Yhdysvallat sai osakseen vain pakolliset sättimiset.
EU pääsi vähemmällä: Lavrov tyytyi tunkemaan kiilaa jäsenmaiden väliin väittämällä, että "jo puolet jäsenvaltiosta" olisi valmis luopumaan Venäjän-vastaisista pakotteista.
Tahatonta komiikkaa syntyi Pohjois-Koreasta, jonka johtajalle Kim Jong-unille Venäjä ilmoitti lähettäneensä kutsun voitonpäivän juhlallisuuksiin. Toukokuun 9. päivänä Venäjällä vietetään natsi-Saksan kukistumisen 70-vuotisjuhlia.
Kysymys kuului, kuinka Pjongjang on suhtautunut kutsuun.
"Ensi tietojen mukaan myönteisesti", Lavrov vastasi lakoniseen sävyyn.
Venäjän ystävien rivit sen kuin harvenevat. Ei käy Lavrovia kateeksi.
Pekka Hakala HS
MOSKOVA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti