perjantai 9. tammikuuta 2015

Galluppeja, galluppeja, galluppeja...

Nyt niitä alkaa tulla taas joka tuutista! Että mitäkö? No galluppeja huhtikuun 2015 Suomen eduskuntavaaleista...

Onneksi ne ovat vain mielipidekyselyitä, jotka monet jättävät omaan arvoonsa - minäkin.

Yhtään kansanedustajaa ei ole valittu mielipidekyselyjen perusteella. Suuntaa antavaa niistä saadaan, vaikka usein käy mielessä, että tarkoitus pyhittää keinot niin kuin tämä alla olevakin artikkeli...


Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Talouselämän selvitys: Sdp kärsii historiallisen tappion eduskuntavaaleissa

Talouselämä-lehden laajan selvityksen perusteella kokoomus menettäisi vaaleissa vain muutaman paikan, mutta sosiaalidemokraattien kannatus romahtaisi. Keskusta olisi odotetusti kirkas vaalivoittaja.

POLITIIKKA  

Talouselämä-lehti on julkaissut perjantaina poikkeuksellisen laajan selvityksen huhtikuussa valittavan eduskunnan voimasuhteista. Jos selvityksen tulokset pitävät paikkansa, seuraavan eduskunnan kokoonpanosta tulee historiallinen.
Sosiaalidemokraatit saavat kyselyn mukaan eduskuntaan vain 31 paikkaa, eli 11 vähemmän kuin edellisissä vaaleissa. Sdp:llä ei ole eduskunnan historian aikana koskaan ollut niin pientä paikkamäärää, Talouselämä kertoo.
Laskevasta kannatuksesta kärsivä kokoomus sen sijaan menettäisi yllättäen vain kaksi paikkaa, ja saisi yhteensä 42 edustajaa. Keskusta olisi odotetusti vaalivoittaja, viidellätoista uuden kansanedustajan paikalla. Puolue kerää kyselyn perusteella yhteensä 50 paikkaa eduskuntaan.

Taloustutkimuksella teetetty selvitys kattaa yhteensä 18
 750 haastateltavaa. Haastattelut on tehty vuoden 2014 kesä-joulukuussa. Talouselämän lisäksi toinen teettäjä on Eduskuntatutkimuksen keskus.Timo Soinin johtama perussuomalaiset menettäisi muutaman paikan, mutta olisi silti Suomen kolmanneksi suurin puolue keskustan ja kokoomuksen jälkeen. Vasemmistoliitto ja vihreät saisivat muutaman paikan lisää. Kristilliset puolestaan menettäisivät neljä ja Rkp yhden paikan.
Selvityksessä on tarkasteltu tuloksia vaalipiirikohtaisesti. Se antaa puolueiden valtakunnallista kannatusta tarkemman kuvan eduskuntavaalien mahdollisista tuloksista. Se selittää myös osittain, miksi Sdp kärsii selvityksen perusteella kovan vaalitappion, vaikka puolueen kannatus on viime aikoina noussut.
Artikkelissa muistutetaan, että puolueiden kannatus on vaihdellut kuukaudesta toiseen, ja vanhin materiaali on viime kesäkuulta. Tulokset eivät näin anna tuoreinta näkemystä puolueiden kannatuksesta. Sdp:lle on kuitenkin tulossa Talouselämän mukaan varmasti "puolueen kannalta murheellinen vaalitulos".
Lehden selvityksen mukaan moni kokenut poliitikko, kuten Vaasan vaalipiiristä liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko (kok) ja Hämeen vaalipiiristä sisäministeri, kristillisten puheenjohtaja Päivi Räsänen saa pelätä vaalitulosta.
Selvityksen perusteella neljä suurinta puoluetta olisivat järjestyksessä keskusta, kokoomus, perussuomalaiset ja Sdp. Mikä tahansa kolmen suuren yhdistelmä toisi selvän enemmistön eduskunnassa.
Kahden ison puolueen liitto vaatisi taas vähintään kaksi pienempää puoluetta mukaansa. Talouselämän selvityksen perusteella kristillisdemokraateista ei olisi enää apupuolueeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti