tiistai 13. tammikuuta 2015

Nokkapokkaa sano...

Armottoman syvän luottamuspulan ilmapiirissä alla olevan artikkelin toimet ovat luonnollisia valintoja - valitettavasti.

Ken miekkaan tarttuu, hän miekkaan hukkuu - lienee edelleenkin voimassa. Maailmanpäättäjillä on meneillään muistihäiriö, toivottavasti se on tilapäinen... 


Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Venäjä lisää sotilaallista voimaa rajoillaan, Nato vastaa tehostamalla sotaharjoituksia Itämerellä

ULKOMAAT  

Venäläisen uutistoimiston Ria Novostin mukaan Venäjä vahvistaa sotilaallista suorituskykyään arktisella alueella, Kaliningradissa ja Krimillä vuonna 2015.

Ria Novosti ilmoittaa perustavansa tietonsa Venäjän armeijan yleisesikunnan päällikön lausuntoon.
Yleisesikunnan päällikkönä eli Venäjän armeijan ykkösmiehenä toimii Valeri Gerasimov.
Sotilasliitto Naton Euroopan-joukkojen komentaja, kenraali Philip Breedlove kertoi puolestaan tiistaina uutistoimisto Reutersin mukaan Naton kiihdyttävän sotaharjoituksia Itämerellä vastavetona Venäjän sotilaallisille voimannäytöille, joita maa harrasti viime vuoden lopulla. Perusteena varustautumisen lisäämiselle on länsimaiden kasvava sotilaallinen uhka. Länsimaiden ja myös Suomen puolustusvoimien käsityksenä on, että lännen uhka ei ole kasvanut, vaan Venäjän varustautuminen näillä alueilla perustuu muihin syihin.
Breedloven mukaan Venäjän toimet ovat muuttuneet luonteeltaan ja suorituskyvyillä mitattuna.
Ensimmäiset Naton sotaharjoitusmuutokset eivät ole määrällisiä, vaan yhteistyökykyä lisääviä, Breedlove kertoi.
Hänen mukaansa myös sotaharjoitusten määrien lisäämistä suunnitellaan.
Arktisen alueella tarkoitetaan pohjoisnavan ympärillä olevia alueita.  Suomen virallinen toive on ollut se, että näitä alueita ei militarisoitaisi.
Venäjä kuitenkin katsoo, että sen kansallinen turvallisuus vaatii alueella sotilaallista suorituskykyä.
Tätä varten Venäjän armeija on perustamassa alueelle oman sotilasjohdon.

Vuoteen 2017 mennessä oman sotilasjohdon alaisuudessa tulisi olla kaksi prikaatia, ja erinäinen määrä lumikelkka- ja ilmatyynyaluskapasiteettia, Ria Novosti raportoi syksyllä.
HS:n haastattelemien suomalaisten puolustushallinnon asiantuntijoiden mukaan Venäjän tavoitteena on mahdollistaa sotalaivojen avulla myös kaupallista laivaliikennettä arktisen alueen liikenneväylällä.
Kaliningradissa Venäjä on jo aiemmin lisännyt varustautumistaan vahvistamalla ilmatorjuntaohjusten suorituskykyä ja tuomalla Kaliningradiin, Puolan rajalle, maasta maahan ammuttavia Iskander-ohjuksia. Ne voidaan tarvittaessa varustaa ydinkärjillä.
Kaliningrad sijaitsee noin 670 kilometrin päässä Helsingistä.
Krimin niemimaalla vahvistukset liittyvät Ukrainan kriisiin ja valtapolitiikkaan Itä-Ukrainan herruudesta. Alueella olevista toimista ja niiden luonteesta käydään sanasotaa lähes päivittäin.
Naton kenraali Breedlove sanoi tiistaina Venäjän jatkavan Itä-Ukrainan separatistien tukemista niin heitä kouluttamalla kuin kuljetuksia tukemalla, uutistoimisto Reuters raportoi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti