maanantai 12. tammikuuta 2015

Täällä Pohjantähden alla-kirjasarja...

Kirjahyllyssämme on ollut vuosikausia ammottava aukko. Väinö Linnan kuuluisasta Täällä Pohjantähden alla - kirjasarjasta on puuttunut toinen osa.

Ensimmäisen ja kolmannen osan olen lukenut kohtalaisen tarkkaan, mutta tuo edellä mainittu toinen osa on jäänyt hankkimatta/lukematta.

Alkuvuodesta katselin netistä em. teosta. Päätin kuitenkin mennä pistäytymään alkuvuodesta Kemin Kirjadivarissa Kauppakadulla ja sieltähän tuo toinen osa löytyi ihan kohtuulliseen hintaankin...

Olen aloittanut em. kirjan lukemisen.

Kyllä on taattua, erinomaista tekstiä! Ei ihme, että 3-osainen Täällä Pohjantähden alla on yksi kuuluisimmista kirjasarjoistamme. Siitä on tehty myös aikanaan elokuva, joka meilläkin taitaa olla VHS-nauhoilla vielä tallessa.

Takaraivoon hiipii väistämättä ajatus, että kyllä jokaisen suomalaisen olisi syytä lukea Täällä Pohjantähden alla-kirjasarja - ajatuksen kanssa...

Toinen osa on luettu. Olihan se paikka paikoin raastavan rankkaa. Toivottavasti Suomessa ei enää koskaan päädytä kirjassa esiintyviin murheellisiin tapahtumiin...

Pätkä Wikipediatekstiä asiasta:


Täällä Pohjantähden alla

Tämä artikkeli kertoo Väinö Linnan romaanitrilogiasta. Muista merkityksistä katso Täällä Pohjantähden alla (täsmennyssivu).
Täällä Pohjantähden alla

KirjailijaVäinö Linna
Kielisuomi
Genrehistoriallinen romaani
KustantajaWSOY
Julkaistu1959 (1. osa)
1960 (2. osa)
1962 (3. osa)
Ulkoasukovakantinen
Nuvola apps bookcase.svg
Täällä Pohjantähden alla on Väinö Linnan kirjoittama romaanitrilogia, jonka osat julkaistiin vuosina 1959, 1960 ja 1962. Vuonna 1968 trilogian kahdesta ensimmäisestä osasta valmistui Edvin Laineen ohjaama samanniminen elokuva, joka on Suomen kolmanneksi katsotuin elokuva kautta aikain. Myös trilogian kolmannesta osasta Laine ohjasi elokuvan Akseli ja Elina vuonna 1970, mutta se ei menestynyt yhtä hyvin kuin edeltäjänsä.
Trilogia yhdistää yhden suvun elämän 1880-luvulta 1950-luvulle suomalaisen yhteiskunnan muutoksiin (kieliriidatnationalismi,sosialismiensimmäinen maailmansotaSuomen itsenäisyysSuomen sisällissotaLapuan liiketoinen maailmansota) tavallisen ihmisen kannalta.
Trilogian erityisenä ansiona on pidetty sitä, että se toi yleiseen keskusteluun vuoden 1918 sisällissodan tapahtumat ”toisten” eli sodan hävinneiden punaisten näkökulmasta. Teossarjaa on pidetty sepitteellisyydestään huolimatta kuvaamansa ajanjakson yhteiskunnallisten olojen realistisena kuvauksena, eräänlaisena sosiaalihistorian yleistajuistamisena.
Historiallisten tosiseikkojen lomassa kirjan pääteemoja ovat pappilan torpparinJussin ja hänen perheensä raskas maalaiselämä sekä Akseli Koskelan ja Elina Kivivuoren rakkaustarina. Pääteemojen lisäksi kirjasarjassa seurataan hyvin tiiviisti räätäli Aadolf Halmeen taistelua työläisten oikeuksien puolesta sekä Töyryn ratsutilasuvun ja Laurilan torppariperheen välistä riitaa. Kolmannen osan keskeisimpien henkilöiden joukkoon nousee Pentinkulman koulun opettaja Pentti Rautajärvi, joka on innokas heimoaatteen kannattaja, suojeluskuntalainen, reservin upseeri ja Akateemisen Karjala-Seuran jäsen.
Teoksella on joitain yhtymäkohtia Linnan toisen tunnetun teoksen Tuntemattoman sotilaan kanssa. Esimerkiksi Tuntemattomassa sotilaassa esiintyvä konekiväärijoukkueen johtaja Vilho Koskela on Akselin ja Elinan vanhin poika. Vilho Koskelan kuolinkohtausTuntemattomassa sotilaassa ja Täällä Pohjantähden alla -sarjan kolmannessa osassa on lähes sanasta sanaan identtinen.
Täällä Pohjantähden alla jäi Väinö Linnan viimeiseksi romaaniksi, mutta tällä ja 1954 ilmestyneellä Tuntemattomalla sotilaallaanhän oli jo noussut yhdeksi Suomen arvostetuimmista kirjailijoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti