keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Elintarvikeale menossa Suomessa...

Eipä ole tullut kirjoitetuksi = kopioiduksi = lainatuksi alla olevan tyyppistä tekstiä aikaisemmin. Nyt on aivan pakko, sillä asia eli elintarvikeale on niin ajankohtainen ja kuuma, lähes tulikuuma asia Suomessa. En halua olla ilonpilaaja, mutta arvelen, että tämä on ohikiitävä ilmiö.

Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:

Kotimaa  | 

Säästä jopa satoja euroja kuukaudessa – näillä vinkeillä puolitat ruokamenosi

Kotitalouksilla menee keskimäärin 400 euroa kuukaudessa ruokaan ja juomaan. Jos ruokailujaan ei yhtään suunnittele, voivat kulut kasvaa yllättävästi. Näillä Marttojen vinkeillä nipistät ruokalaskustasi jopa puolet pois.

Elintarvikkeita tuohikorissa.
Kuva: Yle
Raskas työpäivä on ohi, nälkä kurnii vatsaa ja kotona jääkaappi ammottaa tyhjyyttään. Kaupan hyllyjen välissä toinen toistaa herkullisempi ruoka houkuttelee ostamaan, eikä nälkäisenä ajattele selvästi. Koriin kertyy sitä sun tätä ja kassalla laskun summa hirvittää. Tilanne on tuttu monelle, niin myös Etelä-Savon Marttojen toiminnanjohtaja Ritva Otvalle.
– Yksi iso virhe on mennä kauppaan nälkäisenä. Karkkihyllyllä kun alkaa tehdä mieli suklaata, on sitä nälkäisenä vaikea hillitä. Kuitenkin jo kahden euron heräteostos kolme kertaa viikossa tekee vuodessa yli 300 euroa, Ritva Otva kertoo.
Pienillä muutoksilla ja vaivannäöllä ruokakulujaan saa nipistettyä jopa puoleen. Näillä Marttojen vinkeillä järkevöität ruokakulujasi.

Suunnittele

Suunnitelmallisuus on avainsana edullisessa ruoanlaitossa. Martat neuvovat suunnittelemaan ruokailujaan päiviksi, jopa viikoksi, etukäteen. Ruokakaupassa kannattaa käydä vain kerran pari viikossa, tällöin välttyy turhilta, suunnittelemattomilta ostoksilta.
– Itse suunnittelen viikon listan niin, että meillä on kaksi kertaa viikossa kalaa. Kaupassa katson, mikä kala on edullista ja mietin myös, mitä olisi kiva syödä. Mieltymyksiä on myös hyvä kuunnella välillä. Kerran viikossa meillä on kasvisruokaa, kerran pari liharuokaa ja välillä pitsaa tai piirakkaa.
Viikoittaisen rungon lisäksi Otva suosittelee tarkemman ostoslistan tekemistä ennen kauppaan menemistä. Listassa pysyminen ehkäisee heräteostoksiin lipsumista ja näin myös kulujen karsimista. Myös sitä, mistä ruokansa hankkii, kannattaa miettiä.
– Isoista marketeista voi isot ostokset käydä tekemässä, mutta sinne pitää yleensä mennä autolla, mikä tuo kuluja. Isommissa kaupoissa pitää olla tarkkana kauppalistan kanssa, ettei heräteostoksiin sorru, kun tarjontaa on paljon.

Tee itse

Itse tehty ruoka on yleensä edullisempaa kuin valmiina ostettu. Siinä missä kaupasta ostettu pulla maksaa helposti yli euron, saa itse leipomalla mokkapalan parilla kymmenellä sentillä. Otva vinkkaa, että edullisimpia ruokia ovat erilaiset keitot.
– Kasvissosekeitto on halpaa ja hyvää ruokaa, terveellistäkin. Myös kalasta saa ihan edullista, hyvänmakuista ruokaa. Ylipäätään ruoka-aineita kannattaa ostaa ja käyttää sesongin mukaan, kun hinta on edullinen.
Samasta ruoka-aineesta on hyvä myös tehdä kerralla useampia ruokalajeja. Näin säästää aikaa ja vaivaa.

Vertaile hintoja

Kotona on syytä kartoittaa ne tuotteet, joita viikossa kuluu paljon. Yleensä maitotuotteisiin, kuten juustoihin, jogurttiin ja maitoon, kuluu paljon rahaa vuodessa, vaikka kertaostoksena yksittäisen maitopurkin hinta ei paljon loppulaskua kerrytä. 
– Maitohyllyllä kannattaa katsella hintoja, koska maitotuotteita on tullut paljon lisää ja hinnoissa on eroja. Tuotteissa on syytä vertailla erityisesti yksikköhintoja, mutta tulee muistaa, että edullisimman kilohinnan etu menee hukkaan, jos kaikki ruoka ei tule syödyksi.
Tarjoustuote ei ole aina edullisin tuote. Tarjouksien suhteen Otva suosittelee käyttämään järkeä.
– Jos lähtee viiden kilometrin päähän autolla hakemaan jotain tiettyä tarjoustuotetta, niin se ei varmasti kannata.

Pakasta

Kun kerralla tekee isomman annoksen ruokaa, säästää siinä aikaa ja rahaa. Montaa päivää peräkkäin ei samaa ruokaa kuitenkaan tarvitse syödä, kun käytössä on pakastin.
– Kerta-annoksia kannattaa pakastimeen laittaa. Sieltä on helppo ottaa ruokaa mukaan evääksi tai syödä vaikka kuukauden päästä kotona. Myös esimerkiksi isot leipäpaketit kannattaa heti pilkkoa pienempiin osiin, ja pakastaa osa. Näin on tuoretta leipää tarjolla, eikä biojäteastia täyty homehtuneesta ruoasta.
Otva ymmärtää myös perheitä, joissa vuorokauden tunnit eivät kaikkeen tunnu riittävän. Valmisruoat eivät siis ole pannassa Marttojenkaan keittiössä.
– Nykyään on olemassa edullisia ja terveellisiä valmisruokia, jotka säästävät kyllä ruoanlaittoaikaa. Näissäkin kannattaa tehdä vähän hintavertailua ennen ostamista.

Pidä kirjaa

Kun ruokakauppaan menevistä euroista pitää jonkin aikaa kirjaa, näkee konkreettisemmin mihin rahat oikein kuluvat.
– Kauppakuitti kannattaa aina silmäillä läpi ja miettiä, mikä oli oikein hyvä ostos. Hintoja kannattaa katsoa ja miettiä mistä saa tehtyä kunnon ruokaa, ja mitä olisi voinut jättää ostamatta. Ehkä sitä näin ensi kerralla muistaa paremmin.
Otva itse laittaa perheensä ruokamenot listalle, mutta kuukauden lista ei vielä kerro todellisesta tilanteesta.
– Kirjanpitoa täytyy pitää pidempään, useamman kuukauden, sillä joskus saattaa mennä hyvinkin paljon rahaa kun perusruoka-ainevarastoja täydentää. Ryynit, öljyt ja muut maksavat kerralla paljon, mutta niistä yleensä saa laitettua ruokaa useamman kuukauden ajan.

Tuunaa

Kun kerralla tekee isomman annoksen ruokaa, eikä kaikkea voi pakastaa, on ruoan tuunaaminen hyvä keino saada kaikki tehty ruoka hyötykäyttöön.
– Välillä on hankalaa arvioida oikein ruoankulutus. Nykyään netissä on kuitenkin paljon ohjeita, kuinka ruoantähteistä saa tuunattua ihan uusia ruokia. Tähteistä voi tehdä munakkaita, pyttipannuja ja vaikka risottoja.
Etelä-Savon Marttojen toiminnanjohtaja Ritva Otva muistuttaa, että valinnoilla ja harkinnalla voi jopa puolittaa ruokamenonsa.
– Martat puhuvat perhe Nuukasesta ja perhe Tuhlarista. Nuukaset miettivät tarkkaan mitä ostavat, Tuhlarit ostavat helppoa ja harkitsematonta. Tuhlarit käyttävät helposti yli puolet enemmän ruokaostoksiin kuin Nuukaset kuukaudessa.
 Jos perheen ruokakulut on jo katsottu läpi ja menoista nipistetty, on Marttojen ohjeena kiinnittää huomiota siihen, mitä ruokia laittaa.
– Juurekset ovat edullisia juuri tällä hetkellä. Esimerkiksi punajuuri on nyt trendikästäkin ja siitä saa maukasta ruokaa.
Ritva Otva muistuttaa kuitenkin lopuksi, että ruoalla on monta muutakin merkitystä kuin energian saaminen ja säästäminen.
– Kyllähän ruoan täytyy tuoda myös mielihyvää. Kotona voi hyvin olla myös vierasvaraa ja herkkuja, ei se kiellettyä ole. Mutta näissäkin on hyvä miettiä, mikä on edullista. Esimerkiksi nyt sitrushedelmät ovat edullisia, terveellisiä ja hyvän makuisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti